Dodržování pitného režimu je jedním z faktorů ovlivňujících lidské zdraví. Proto je třeba věnovat pozornost významu a zásadám správného pitného režimu – kolik a co pít, jaké nápoje jsou považovány za vhodné a jaké nikoliv, zvláštnosti pitného režimu (s ohledem na věk, zdravotní stav, počasí, sport), rizika nadměrné konzumace vody ad.
Více v kategorii Voda a zdraví
Články na NZIP
-
Edukační program dietní redukční léčby
Obézní pacienty je třeba v dietě komplexně edukovat (vychovávat). Co se rozumí pod pojmy základní edukace, specializovaná edukace a reedukace?
-
Základy výživy jednoduše pro každého
Výživová doporučení bývají mnohdy složitá a velmi často nám něco zakazují. Většinou je to právě to, co máme v oblibě – cukrovinky, tučné a slané potraviny, slazené nápoje. Mnohem méně se setkáváme s tím, aby nám bylo doporučováno to, co nám chutná a současně přináší užitek pro zdraví. Tím může vznikat představa, že co je zdravé, není dobré, a rozhodnutí jíst zdravě tak často skončí dříve, než začalo. Je důležité, aby nám strava přinášela pohodu a abychom si na ní pochutnali.
-
Obezita a dna
Dna je zánětlivé onemocnění způsobené nahromaděním krystalků kyseliny močové v kloubech při její zvýšené koncentraci v krvi. Zvýšení kyseliny močové v krvi je určeno jak geneticky, tak na jejím rozvoji má velký vliv nevhodná strava – zejména nadměrná konzumace piva a masa. V minulosti se nazývala „nemocí králů“, protože často následovala po přemíře masa alkoholu. Nyní se přebytek stal standardem vyspělé populace, proto dna postihuje okolo 1–2 % populace.
-
Péče o pacienta s demencí – jak zabránit dehydrataci
Lidé s demencí jsou vystaveni vyššímu riziku dehydratace. Ta se může projevit velmi rychle a ovlivňuje i funkce mozku. Často se pak zdá, jako by se demence, kterou nemocný trpí, rapidně a výrazně zhoršila. Tato změna je však naštěstí jen dočasná.
Doporučené zdroje
-
Pijete vodu z watercooleru?
Watercooler – česky doslova „ochlazovač vody“ – je zařízení pro čepování balené pitné vody z velkoobjemových vratných plastových lahví (barelů). Voda může být podle typu přístroje ochlazována, ohřívána nebo čepována při pokojové teplotě. Podobné zařízení může být napojeno také přímo na vodovod, kdy pak vodu obvykle navíc upravuje a teprve poté chladí či ohřívá, ale jeho problematika je poněkud odlišná, a proto na obsluhu těchto zařízení vydal SZÚ samostané doporučení.
-
Vlastní studna – výhoda i riziko
Více než milion obyvatel ČR není zásobován pitnou vodou z veřejných vodovodů, ale z vlastní domovní studny. Další miliony využívají vlastní studny na chatách a chalupách během víkendů a dovolených. Mít vlastní studnu je výhoda: voda je vždy čerstvá a nemusí se za ni platit. Má to však také svá „ale“. Není-li o stud-nu pečováno, nemusí být levným zdrojem dobré vody, ale zdrojem starostí a zdravotního rizika.
-
Postup při sanaci zatopené studny
Při povodních může být individuální zdroj pitné vody (studna) viditelně postižen, pokud hladina záplavové vody dosáhne zhlaví studny nebo se dokonce přes něj přelije, ale k ovlivnění kvality vody může v některých případech dojít i v případech, že zhlaví studny je zcela netknuté a povodňová vlna ke studni zdaleka nedosahuje. Vše záleží na propustnosti podloží.
-
Jak se vyznat v balených vodách?
Je důležité mít povědomí o základních údajích o složení kojeneckých, pramenitých a minerálních balených vod vyráběných v ČR, informace o jednotlivých typech balených vod a o výhodách i rizicích spojených s jejich konzumací, aby se spotřebitel dokázal v této problematice správně orientovat.