Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.
Více v kategorii Potravinové alergie
Dieta při celiakii (bezlepková dieta)
Příčinou tzv. celiakie (někdy nazývané netropická sprue) je přecitlivělost (hypersenzitivní reakc...
Nesnášenlivost lepku, celiakie
Nesnášenlivost lepku má některé rysy alergie i autoimunitního onemocnění. Pokud se nesnášenlivost...
Alergie na ořechy a arašídy (burské oříšky)
Ořechy a arašídy obsahují látky, které mají alergenní potenciál a někdy mohou vyvolat velmi závaž...
Alergie na mléko
Alergii na mléko je nutné odlišovat od intolerance laktózy: zatímco u intolerance způsobuje potíž...
Diagnostika celiakie
Pokud má lékař u pacienta podezření na celiakii, odešle ho na několik testů. Teprve po nich lékař stanoví konečnou diagnózu.
Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku
Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Relativně novým onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku je neceliakální glutenová senzitivita....
Mýty o celiakii
Může se z celiakie vyrůst? Hubne se při celiakii? O celiakii se traduje řada mýtů a polopravd. Článek na portálu celiak.cz některé z nich uvádí v článku na pravou míru.