Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Zelí

Zelí

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí upravené na různé způsoby se často podává jako příloha k vydatnějším jídlům. Obzvláště oblíbené je kysané zelí: obsažená kyselina mléčná v něm působí jako přirozený konzervant a zajišťuje jeho dlouhou trvanlivost. Zelí obsahuje glukosinoláty, které mu dodávají typickou chuť a patří mezi sekundární metabolity rostlin. Tyto látky mají mnoho zdraví prospěšných účinků.

Botanická charakteristika

Hlávkové zelí (Brassica oleracea convar. capitata) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Tato rostlina se vyznačuje natolik silně zkráceným hlavním výhonkem, že listy vytvářejí kompaktní hlávku. Rozlišujeme dvě hlavní odrůdy hlávkového zelí: bílé hlávkové zelí (botanický název je Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a červené hlávkové zelí (vědci pro něj používají latinský název Brassica oleracea convar. capitata var. rubra). Hlávka zelí může vážit půl kilogramu až dva kilogramy. Zelné listy jsou hustě naskládané na sobě: u bílého zelí jsou bílé, žluté až světle zelené, u červeného zelí mají barvu červenozelenou, červenou, fialovou až namodralou. Letní odrůdy zelí se vyznačují spíše volnějšími hlávkami, naopak zimní odrůdy mají hlávky pevnější. Zelí obsahuje hořčičné oleje (glukosinoláty), které mu dodávají jeho typickou chuť. Glukosinoláty patří mezi sekundární metabolity rostlin a mají řadu pozitivních účinků na zdraví.

Na raných odrůdách hlávkového zelí si můžeme pochutnat již od června, avšak tyto odrůdy se nedají dlouho skladovat. Naopak velmi dobře skladovatelné jsou odrůdy, jejichž sklizeň začíná na podzim: takové zelí lze uchovat až do ledna či února.

Poznámka: Zelí bylo důležitou základní potravinou již ve středověku – společně s obilím, luštěninami a řepou.

Živiny, vitaminy a minerály

Zelí je nízkokalorickou potravinou (červené zelí: 22 kcal / 100 g, bílé zelí: 25 kcal / 100 g). Má však vysoký obsah vlákniny, která zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Červené i bílé zelí jsou bohaté na vitamin C, přičemž v červeném zelí je ho o něco více než v bílém zelí. Zelí také obsahuje vitamin E, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a řadu minerálů, zvláště pak vápník a hořčík.

Zelí dále obsahuje glukosinoláty, které mu dodávají typickou chuť. Tyto látky mohou například snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny, mají pozitivní vliv na imunitní systém, působí proti bakteriím a neutralizují kyslíkové radikály (reaktivní formy kyslíku, které škodí buňkám). Barviva obsažená v červeném zelí působí rovněž jako antioxidanty.

Bílé zelí

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v bílém zelí
Látky obsažené v bílém zelí Na 100 g jedlé části Látky obsažené v bílém zelí Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 25 Vitamin A (µg) 12
Tuky (g) 0,2 Vitamin B1 (mg) 0,05
Bílkoviny (g) 1,4 Vitamin B2 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 4,2 Vitamin B3 (mg) 0,3
Vláknina (g) 3,0 Vitamin B6 (mg) 0,19
Draslík (mg) 255 Kyselina listová (µg) 31
Vápník (mg) 45 Vitamin C (mg) 47
Hořčík (mg) 14 Vitamin E (mg) 1,7
Železo (mg) 0,5

Červené zelí

Tabulka 2: Energie a živiny obsažené v červeném zelí
Látky obsažené v červeném zelí Na 100 g jedlé části Látky obsažené v červeném zelí Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 22 Vitamin A (µg) 2,5
Tuky (g) 0,2 Vitamin B1 (mg) 0,07
Bílkoviny (g) 1,5 Vitamin B2 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 3,5 Vitamin B3 (mg) 0,4
Vláknina (g) 2,5 Vitamin B6 (mg) 0,15
Draslík (mg) 267 Kyselina listová (µg) 35
Vápník (mg) 35 Vitamin C (mg) 50
Hořčík (mg) 18 Vitamin E (mg) 1,7
Železo (mg) 0,5
Poznámka: Již asi 100 g syrového zelí pokryje přibližně polovinu denní potřeby vitaminu C.

Využití v kuchyni

Zelí se hodí do široké škály pokrmů, jako jsou polévky, dušené pokrmy, rolády, záviny, restovaná zelenina, ale i saláty a zdravé zeleninové svačinky (v syrovém stavu). Červené zelí se tradičně podává k pokrmům z tmavého masa, jako je zvěřina, husa nebo kachna. Lze jej velmi dobře kombinovat s kyselými ovocnými tóny (např. s jablkem, pomerančem nebo rybízem) a s některými druhy koření (například skořice). Do červeného zelí můžete zamíchat i jedlé kaštany, jejichž nasládlá chuť se k této odrůdě zelí velmi hodí. K bílému hlávkovému zelí i ke kysanému zelí se tradičně přidává kmín, který omezuje nadýmavé účinky této košťálové zeleniny. Před kuchyňským zpracováním hlávku umyjte a odstraňte vnější listy. Vnitřní listy jsou tak hustě naskládané na sobě, že se v nich žádné nečistoty ani nemohou nahromadit. Hlávku rozčtvrťte, vyřízněte košťál (přibližně ve tvaru klínu) a odkrojte hrubá listová žebra. Zelí můžete vařit v páře, dusit i jíst syrové.

Oblíbenou specialitou z bílého hlávkového zelí je kysané zelí. Chcete-li si jej připravit sami, zelí jemně nakrouhejte a nasolte. Kýženou fermentaci pak zajistí bakterie mléčného kvašení, které přemění sacharidy obsažené v zelí v kyselinu mléčnou. Tato kyselina pak v zelí působí jako přirozený konzervant a zajistí jeho dlouhou trvanlivost. Kysané zelí je velmi dobrým zdrojem vitaminu C a oblíbené je zejména v chladných zimních měsících.

Poznámka: Při výrobě kysaného zelí produkují bakterie mléčného kvašení vitamin B12.

Skladování

Podzimní a zimní odrůdy zelí lze skladovat po dobu několika měsíců. Skladovací teplota by měla být těsně nad 0 °C a vlhkost vzduchu by měla být vysoká. Pro delší skladování se obzvláště hodí chladný a tmavý sklep. V chladničce lze zelí skladovat v zásuvce na zeleninu až tři týdny. Řezné plochy na hlávce překryjte potravinářskou fólií, zelí tak v chladničce vydrží několik dní.

Poznámka: Čím je zelí křehčí, tím kratší dobu jej lze skladovat.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Kapusta

Kapusta byla dříve považována za jídlo chudých lidí, její kudrnatá zelená hlávka je však v dnešní...

Sezónní ovoce a zelenina
Brokolice

Brokolice se řadí mezi košťálovou zeleninu, ale nemá tolik výraznou chuť, díky čemuž ji dobře sná...

Sezónní ovoce a zelenina
Pekingské zelí

Pekingské zelí (v českých obchodech často prodávané pod nepřesným názvem „čínské zelí“) je obzvlá...

Sezónní ovoce a zelenina
Růžičková kapusta

Růžičkovou kapustu si nejlépe vychutnáte na podzim a v zimě: mráz jí nevadí, naopak studená teplo...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace