Dna nevzniká ze dne na den. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může dlouhá léta probíhat bez příznaků, to však neznamená, že by se její krystalky v kloubech neusazovaly; jen čekají na svou první ataku. Prvním zasaženým kloubem bývá zpravidla palec u nohy.
Prevencí výskytu dny je omezení potravin s vyšším obsahem purinů, tedy základních stavebních součástí kyseliny močové. Vzhledem k vysokému obsahu purinů v potravinách, které bývají oblíbené u obézních lidí (např. maso, alkohol, fruktosa), není překvapením, že obezita se považuje za jeden z rizikových faktorů výskytu dny.
K nejběžnějším zdrojem purinů patří maso z mladých zvířat, smažená a grilovaná masa, uzeniny, tučné sýry, čokoláda, sojová omáčka, luštěniny nebo alkohol. V případě masa je důležitá jeho úprava. Nejméně purinů obsahuje vařené maso, neboť puriny se během vaření uvolňují do vody. Bohužel vařené maso často konzumujeme jako vývar, takže se naše tělo náloži purinů nevyhne.
Nejrizikovějším zdrojem bez pochyb zůstávají potraviny s levným sladidlem – fruktózou. Fruktóza nejenže omezuje odbourávání kyseliny močové v těle, ale zároveň se podílí i na její tvorbě. Jelikož se jedná o levné sladidlo, nachází se ve velkém množství produktů, i v těch, které deklarují na svém obalu, že jsou „bez přídavku cukru“.
V případě prevence výskytu dnavého záchvatu se doporučuje omezit výše uvedené potraviny (čili nastavení jakési „redukční dnové diety“) a zároveň navýšení pitného režimu. Redukce hmotnosti působí pozitivně v prevenci výskytu dnavých záchvatů.