Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Obezita
  • Obezita v souvislostech
  • Aktuální: Obezita a dna

Obezita a dna

Obezita v souvislostech
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Dna je zánětlivé onemocnění způsobené nahromaděním krystalků kyseliny močové v kloubech při její zvýšené koncentraci v krvi. Zvýšení kyseliny močové v krvi je určeno jak geneticky, tak na jejím rozvoji má velký vliv nevhodná strava – zejména nadměrná konzumace piva a masa. V minulosti se nazývala „nemocí králů“, protože často následovala po přemíře masa a alkoholu. Nyní se přebytek stal standardem vyspělé populace, proto dna postihuje okolo 1–2 % populace.

Dna nevzniká ze dne na den. Zvýšená hladina kyseliny močové v krvi může dlouhá léta probíhat bez příznaků, to však neznamená, že by se její krystalky v kloubech neusazovaly; jen čekají na svou první ataku. Prvním zasaženým kloubem bývá zpravidla palec u nohy.

Prevencí výskytu dny je omezení potravin s vyšším obsahem purinů, tedy základních stavebních součástí kyseliny močové. Vzhledem k vysokému obsahu purinů v potravinách, které bývají oblíbené u obézních lidí (např. maso, alkohol, fruktosa), není překvapením, že obezita se považuje za jeden z rizikových faktorů výskytu dny.

K nejběžnějším zdrojem purinů patří maso z mladých zvířat, smažená a grilovaná masa, uzeniny, tučné sýry, čokoláda, sojová omáčka, luštěniny nebo alkohol. V případě masa je důležitá jeho úprava. Nejméně purinů obsahuje vařené maso, neboť puriny se během vaření uvolňují do vody. Bohužel vařené maso často konzumujeme jako vývar, takže se naše tělo náloži purinů nevyhne.

Nejrizikovějším zdrojem bez pochyb zůstávají potraviny s levným sladidlem – fruktózou. Fruktóza nejenže omezuje odbourávání kyseliny močové v těle, ale zároveň se podílí i na její tvorbě. Jelikož se jedná o levné sladidlo, nachází se ve velkém množství produktů, i v těch, které deklarují na svém obalu, že jsou „bez přídavku cukru“.

V případě prevence výskytu dnavého záchvatu se doporučuje omezit výše uvedené potraviny (čili nastavení jakési „redukční dnové diety“) a zároveň navýšení pitného režimu. Redukce hmotnosti působí pozitivně v prevenci výskytu dnavých záchvatů.

Související odkazy

  • Dieta u dny a hyperurikemie

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Dieta u kloubních onemocnění

Dieta u dny a hyperurikemie

K dietou nejvíce ovlivnitelným kloubním onemocněním patří dna. Samotná zvýšená hladina kyseliny m...

Prevence kardiovaskulárních...

Výživa v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Primárním cílem nutričních doporučení je odstranit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění...

O výživě obecně

Sacharidy a vláknina

Z hlediska množství jsou sacharidy pro tělo nejdůležitějším zdrojem energie – měly by tvořit více...

Diabetes (cukrovka)

Prevence cukrovky 2. typu

Počet diabetiků v celém světě i u nás výrazně narůstá. Před 50 lety bylo diabetiků kolem 2 % popu...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 04.02.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI