Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Ústa a zuby
  • Onemocnění zubů
  • Aktuální: Zubní kaz: co to je?

Zubní kaz: co to je?

Onemocnění zubů
Autor: gesundheit.gv.at

Zubní kaz je svým způsobem „infekční“ onemocnění, které způsobují kyseliny z bakterií. Toto civilizační onemocnění je velmi rozšířené, v České republice postihuje velkou část populace. Ačkoli v posledních několika desetiletích je zubní kaz na ústupu, i nadále je nejčastěji se vyskytujícím onemocněním zubů.

Jak se zubní kaz přenáší?

Pod pojmem zubní kaz se rozumí narušení tkáně zubu kyselinami, které pocházejí z bakterií v zubním plaku. V ústní dutině každého člověka se nachází velké množství bakterií, což je naprosto přirozené. Většina těchto bakterií je dokonce užitečná, protože díky nim proces trávení začíná již v ústech. V ústech novorozence ještě nejsou kariogenní bakterie, tedy bakterie způsobující zubní kaz (např. Streptococcus mutans nebo laktobacily). Již v prvních letech života je však na dítě přenesou jeho rodiče, sourozenci, nebo i jiní lidé (např. olíznutím lžičky nebo dudlíku).

Jakmile se kariogenní bakterie jednou dostanou do ústní dutiny, pevně se tam drží. Zabránit vzniku zubního kazu můžeme pouze pravidelným odstraňováním zubního plaku, a to důkladným čištěním zubů (viz článek Péče o zuby: jak je správně čistit?). Při nedostatečné zubní a ústní hygieně přetrvává zubní plak nejen na viditelných plochách zubů, ale i v mezizubních prostorech. Bakterie obsažené v zubním plaku začnou okamžitě rozkládat sacharidy (cukry) ze stravy. Přitom vznikají kyseliny (např. kyselina mléčná), které narušují sklovinu (stavba zubu je popsána v článku Od mléčných zubů až k zubům moudrosti). Pokud zubní kaz není v této časné fázi odhalen a léčen, může se šířit dále a napadnout i zubovinu a nerv. V nejhorším případě může člověk kvůli zubnímu kazu o postižený zub i přijít.

Jak vzniká zubní kaz?

Kariogenní bakterie ve svém jídelníčku upřednostňují zejména sladkosti a potraviny s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou např. chipsy či pizza. Strava bohatá na cukry představuje ideální živnou půdu pro přežívání a rozmnožování kariogenních bakterií, neboť ty přeměňují cukry ze stravy na kyselinu. Tato kyselina pak napadá sklovinu a může postupně zničit celý zub, pokud není včas a odborně vyčištěn a ošetřen.

Poznámka: Obzvláště náchylné k zubním kazům jsou děti, protože sklovina mléčných zubů není tak silná jako sklovina stálých zubů.

Důležitou roli hrají sliny, které neutralizují kyseliny v ústní dutině a mohou sklovinu remineralizovat, tzn. navracet do ní zpět minerály (zejm. vápník), které se uvolnily působením kyselin. Bakteriím se obzvláště daří (tzn. množí se) při sníženém množství slin v ústech. Tak je tomu například v noci, když spíme: ve spánku se sliny tvoří nejméně z celého dne. Právě proto je důležité vyčistit si zuby důkladně večer před ulehnutím ke spánku, aby se kariogenní bakterie nemohly tolik rozmnožovat.

Formy a příznaky zubního kazu

Podle toho, které zubní tkáně jsou postiženy, rozlišují zubní lékaři tři formy zubního kazu:

  • kaz skloviny a kaz dentinu – jak již z názvů vyplývá, tyto formy zubního kazu postihují sklovinu, resp. dentin (struktura zubu je popsána v článku Od mléčných zubů až k zubům moudrosti); jsou to dvě nejčastěji se vyskytující formy zubního kazu;
  • kaz cementu – s přibývajícím věkem dáseň ustupuje a částečně obnažuje kořeny zubů; ty však nejsou chráněny sklovinou, proto jsou náchylnější ke vzniku zubního kazu.

Každý člověk by si měl sám pravidelně kontrolovat své zuby. Prvními viditelnými známkami zubního kazu jsou bílé skvrny (zubní lékaři někdy používají anglický název white spots) na sklovině. Nejprve se na sklovině vytvoří drsnější ploška, na které dobře ulpívá zubní plak. Pokud je zubní kaz odhalen v tomto počátečním stadiu (tzv. iniciální kariézní léze), lze situaci ještě zachránit intenzivní zubní a ústní hygienou, případně i užíváním fluoridů. Za těchto podmínek se může sklovina remineralizovat a tím se i vyhojí bílé skvrny.

Pokud zubní kaz není zastaven a postupuje dále, postižená místa se zbarví většinou do žlutohněda. Zubní kaz postupně proniká sklovinou a napadá zubovinu. V tomto stadiu člověk často pocítí první bolesti. Opravdu velké bolesti způsobuje zubní kaz ve stadiu, kdy dosáhne až k nervu a vyvolá jeho zánět.

Poznámka: Zdaleka ne všechny začínající zubní kazy jsou viditelné pouhým okem. Proto by si měl člověk v pravidelných intervalech (dle doporučení zubního lékaře) nechat zhotovit RTG snímek zubů, aby lékař mohl včas rozpoznat zubní kaz i v těch částech zubů, na které při běžném klinickém vyšetření nevidí (např. mezizubní prostory). Na několika málo pracovištích v ČR se (zatím experimentálně) používají laserové přístroje, kterými lékař mezizubní prostory „prosvítí“ a tím by měl odhalit počínající zubní kaz. Tato metoda se však zatím nepoužívá plošně, není zcela spolehlivá, ani není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. V každém případě může pouze váš zubní lékař s jistotou určit, zda se jedná o zubní kaz či nikoli. Pravidelné návštěvy zubního lékaře (viz článek Zubní preventivní prohlídky) mohou napomoci k včasnému odhalení a ošetření zubního kazu. Není-li zubní kaz ošetřen, vytvoří se v zubní sklovině díra. V nejhorším případě může člověk o zub i přijít.

Prevence zubního kazu

Riziko vzniku zubního kazu mohou děti i dospělí snížit pravidelným čištěním zubů, a to s použitím zubní pasty obsahující fluorid. Čištěním zubů se z nich odstraňují bakterie i zubní plak.

Pro prevenci zubního kazu jsou nejúčinnější následující opatření:

  • pravidelné čistění zubů i mezizubních prostor; odborníci doporučují čistit si zuby alespoň dvakrát denně, a to po jídle;
  • 2× ročně návštěva zubního lékaře (viz článek Zubní preventivní prohlídky) a 2× ročně návštěva dentální hygieny;
  • snížení příjmu potravin s vysokým obsahem cukrů, zvláště pak v době mezi hlavními jídly.
Poznámka: Mějte se na pozoru před fluoridovými tabletami! Fluorid může mít vedlejší účinky, proto by jej obzvláště děti neměly přijímat ve zvýšené míře.

Na koho se mohu obrátit?

I když třeba nemáte žádné obtíže, měli byste pravidelně (2× ročně) chodit na zubní preventivní prohlídky.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Související témata: 

Zubní a ústní hygiena

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Typy preventivních prohlídek

Zubní preventivní prohlídky

První zubní preventivní prohlídka se provádí u dětí v prvním roce života mezi šestým až dvanáctým...

Hlava a krk

Od mléčných zubů až k zubům moudrosti

Již při narození dítěte jsou v čelistech uloženy všechny zuby. Zhruba od 6. měsíce věku se začína...

Zubní a ústní hygiena

Péče o zuby: jak je správně čistit?

Ať už jíme tvrdé, měkké, horké nebo studené potraviny, naše zuby nám každý den pomáhají v rozmělň...

Dieta u onemocnění kostí a...

Zuby a diety

Pro dostatečnou kvalitu chrupu je nutný dostatečný příjem vápníku. Kariogenní jsou sladká jídla,...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 02.04.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI