Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • O výživě obecně
  • Aktuální: Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku

Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku

O výživě obecně
Autor: Státní zdravotní ústav

Na obalech potravin se uvádí celá řada informací. Pojďme se podívat jen na některé z nich, které více souvisí s nutriční hodnotou a bezpečností potraviny.

Seznam složek

Za nadpisem „složení“ jsou na obale uvedeny všechny složky seřazené sestupně podle hmotnosti. Na prvním místě je tedy to, čeho je obsaženo nejvíce. Pokud kupujete například čokoládu a na prvním místě je cukr, pak je ho tam více než kakaové hmoty a kakaového prášku. Aditiva, která se do potravin přidávají kvůli barvě, konzistenci, trvanlivosti apod., se ve složení potraviny označují buď názvem látky nebo jim přiřazeným číselným kódem, tzv. „éčkem“, tzn. tří- až čtyřmístným kódem umístěným za písmenem „E…“. Alergeny jsou ve složení zvýrazněny jiným typem písma (např. kurzíva, tučně či podtrženě). Vybírejte co nejméně průmyslově zpracované potraviny s co nejnižším množstvím přídatných látek.

obrázek 1 k článku Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku

Obrázek 1. Jaké informace nalezneme na obalu výrobku

Datum použitelnosti či minimální trvanlivosti

Datum použitelnosti „Spotřebujte do“ je uváděno u potravin podléhajících rychlé zkáze. Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a nesmí se v žádném případě prodávat ani nabízet se slevou či zdarma. Datum minimální trvanlivosti „Minimální trvanlivost do“ je uváděno u potravin, které lze uchovávat déle (např. obiloviny, rýže, koření, konzervy). Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze nabízet do oběhu, pokud jsou zdravotně nezávadné, označeny jako prošlé a umístěny odděleně.

Čisté množství potraviny

Uvádí se čistá hmotnost výrobku – pevného podílu (např. bez nálevu). Čisté množství potraviny je dobré sledovat například u konzervovaných či sterilovaných potravin. Mnohdy můžete nakoupit více nálevu než konkrétní potraviny.

obrázek 2 k článku Co nám říká etiketa u potravinářského výrobku

Obrázek 2. Příklad složení konkrétní potraviny a její výživová hodnota

Není všechno zlato, co se třpytí

Některé potraviny v nás budí dojem, že jsou zaručeně zdravé. Někdy nás mohou zmást nápisy – bez lepku, bez laktózy, bez přidaného cukru, bio a podobně. Avšak po přečtení výživových informací zjistíme, že jsou plné cukrů a nasycených tuků.

Cukry dodávají tělu velmi rychle energii, avšak jen na krátkou dobu. Nadměrná konzumace cukrů může mít na zdraví člověka nepříznivý vliv. Pokud energii z nich není tělo schopno spotřebovat, například pohybovou aktivitou, vytváří si zásoby tukové tkáně. Jednoduché cukry přispívají k tvorbě zubního kazu. Tělo si cukry umí samo štěpit ze sacharidů. Není potřeba je tedy konzumovat formou cukrovinek, slazených nápojů a podobně.

Vysoké množství nasycených mastných kyselin ve stravě často vede k problémům se zvýšenou hladinou cholesterolu a tuků v krvi a tím ke zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění. Jejich denní příjem by proto měl tvořit pouze 10 % energie, což u dospělého odpovídá 20 gramům.

Výživové údaje

Porozumět tomu, co nám říkají výživové informace, je velmi důležité. Jen tak totiž zjistíme, jaká živina převládá a zda třeba potravina není zbytečně moc sladká, slaná, neobsahuje nekvalitní tuky nebo přespříliš energie.

Příliš vysoký obsah soli?

Sůl v potravinách je jednou z hlavních příčin onemocnění srdce, rakoviny žaludku nebo mozkové mrtvice. V České republice konzumujeme až trojnásobné množství soli, než je doporučeno. Obsah soli je přitom na etiketách balených potravin vždy uveden, při nákupu jej proto lze snadno zkontrolovat.


Kompletní informace o značení potravin naleznete v publikaci Označování potravin – průvodce pro spotřebitele [1], kterou vydalo Ministerstvo zemědělství ČR.

Související odkazy

  1. Označování potravin – průvodce pro spotřebitele (odkaz vede na web bezpecnostpotravin.cz)
  2. Vše, co jste chtěli vědět o tabulce výživových údajů, ale báli jste se zeptat (odkaz vede na PDF soubor na webu Ministerstva zemědělství ČR, 634 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

O výživě obecně
Mýty o potravinách

Nejen my Češi rádi podléháme moderním trendům ve výživě. Než se však vrhnete do dalších restrikcí...

Srdečně-cévní onemocnění: v...
Srdečně-cévní onemocnění a výživa

Strava doporučovaná při kardiovaskulárních onemocněních se v zásadě neliší od stravy doporučované...

Prevence kardiovaskulárních...
Stravování a kardiovaskulární nemoci

Racionální strava a správný pitný režim jsou základními předpoklady pro nefarmakologické (nelékov...

Redukční diety
Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace