Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Počítačové databanky potravin

Počítačové databanky potravin

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Počítačové databáze energetického a nutričního složení potravin mají více než 50letou historii. V systému péče o metabolicky nemocné, zejména o diabetiky, pacienty s malnutricí (podvýživou) či obezitou, měly význam vždy. Každá taková databanka potravin má prostředky pro své udržování a aktualizace.

Jsou vytvářeny i komplexnější programy jako nadstavba nad dietologické databáze. Jedním z takových přístupů byl i projekt Health+ 6. rámcového programu EU zahrnující i Českou republiku.

Databáze energetického a nutričního složení potravin se začaly systematicky tvořit od 50. let minulého století. Světově nejrozsáhlejší databází je USDA, národní referenční nutriční databáze, podporovaná ministerstvem zemědělství USA, jež obsahuje v současné době kolem 7150 hodnocených pokrmů a potravin. Jsou hodnoceny v širokém spektru nutrientů (živin), včetně aminokyselinového složení a složení jednotlivých tříd mastných kyselin. Přístup k ní je bezplatný, problémem však zůstává její použitelnost na evropském potravinovém trhu. V roce 2006 byla nově doplněna o obsahy flavonoidů (antioxidanty) ve vybraných potravinách.

Z hlediska epidemiologických studií vlivu výživy na zdraví a rostoucího zastoupení mezinárodního trhu s potravinami na úkor domácích a tradičních potravin je nezbytné koordinovat jednotlivé lokální databáze nutričního (výživového) složení potravin tak, aby byl dohledatelný původní zdroj analýz a zároveň identifikovatelné místo původu, a aby bylo možno původní regionální databáze sdružovat do vyšších celků.

Z celosvětové perspektivy představuje tuto snahu systém INFOODS [1]. Jde o zastřešující organizaci podporovanou FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) a WHO (Světová zdravotnická organizace), určenou pro všechny, kdo pracují s databázemi složení potravin. Jejich webové stránky obsahují informace pro všechny regionální a národní organizace, které kompilují databáze složení potravin včetně informací o konaných školeních a kongresech o této problematice.

Její odnoží je např. systém NORFOODS, zastřešující informace o složení potravin ve skandinávských zemích, ale také systém geograficky relevantní pro Českou republiku CEEFOODS, zastřešující informace pro země střední a východní Evropy. Česká republika však do tohoto systému od roku 1989 nepřispěla svými daty.

I v Evropě, z hlediska celého kontinentu, sílí snaha o jednotnou panevropskou databázi složení potravin. Ta byla předmětem řešení 5. rámcového programu EU pod názvem EuroFir (EuroFIR, the world-leading European Network of Excellence on Food Composition Databank systems).

Jednalo se o partnerský vztah 46 univerzit, vědeckých institucí a firem z 25 evropských zemí, jejichž hlavním cílem bylo integrovat a sjednotit jednotlivé autoritativní a validované zdroje složení potravin v Evropě.

Původní československou databázi potravin udržuje dnes Slovenská republika, není volně přístupná, ztrácí spektrum potravin a začíná se odchylovat od našich zvyklostí. U nás se dnes nejběžněji používá databáze NUTRIDAN. Rozšiřující se spektrum potravin, existence restaurací s národními kuchyněmi a globalizace spektra potravin v supermarketech si vynucují vznik společných evropských přístupů k databázím i dietním konzultacím.

Související odkazy

  1. INFOODS (odkaz vede na web Organizace OSN pro výživu a zemědělství)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Specializované weby, inform...
Regionální zpravodajství NZIS

Portál regionálního zpravodajství Národního zdravotnického informačního systému (NZIS) nabízí uži...

Co je co ve výživě
Polyfenoly

Polyfenoly jsou látky vyskytující se ve víně, čaji, zejména zeleném, ovoci, zejména citrusech, ro...

Co je co ve výživě
Výměnné jednotky

V redukčních dietách a u diabetiků se uplatňují tzv. výměnné jednotky, uvedené v tabulkách v tomt...

Co je co ve výživě
Stolice a její souvislost s výživou

Průměrná stolice Evropana váží asi 150 g, u Afričanů až přes půl kilogramu. Objem stolice je dán...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace