Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Omega-3 mastné kyseliny i omega-6 mastné kyseliny se řadí mezi polynenasycené mastné kyseliny. Jejich role ve výživě člověka je i nadále intenzivně zkoumána.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny patří k nejčastěji podávaným doplňkům stravy. V pokusech na zvířatech byla popsána řada pozitivních účinku na srdce, cévy, krevní tlak, hladinu krevních lipidů a cukru. Tyto efekty však až na výjimky nebyly prokázány u člověka. Potřebné dávky pro tyto efekty jsou pravděpodobně vyšší – nedosažitelné ve stravě ani v potravinových doplňcích.

Například ve studii GISSI byl podáván 1 g omega-3 mastných kyselin denně po dobu 3,5 roku. Výskyt kardiovaskulárních příhod poklesl o pětinu. To vedlo k většímu zájmu o omega-3 mastné kyseliny. Rozsáhlejší studie provedené později však tento efekt neprokázaly a z hlediska současných znalostí je podávání omega-3 mastných kyselin v potravinových doplňcích nezdůvodněné. Dokonce se objevily i práce, které dávají do souvislosti vyšší příjem omega-3 mastných kyselin se vznikem některých nádorů. Omega-3 mastné kyseliny by tedy měly být podávány jen tam, kde hrozí jejich nedostatek, např. při poruchách vstřebávání tuků.

Přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou především ryby a rybí oleje, jež obsahují kolem 30 % těchto kyselin. Speciální přípravky s rybím olejem mohou obsahovat až 90% koncentraci omega-3 mastných kyselin. Novější výzkumy prokazují účinky u IgA nefropatie (typ zánětu ledvin), příjem by však musel být vysoký (6–12 g/den).

V USA se dnes ve stravě přijímá průměrně 1,6 g omega-3 mastných kyselin denně. Čech sní v průměru jen 5 kg ryb ročně, což odpovídá příjmu asi 0,6 mg omega-3 mastných kyselin denně.

Vlašské ořechy obsahují 8× více omega-3 mastných kyselin než jiné ořechy. Z margarínů je největší obsah v Ramě a nové Floře. Light margaríny mají dávku omega-3 mastných kyselin poloviční.

Omega-6 mastné kyseliny

Omega-6 mastné kyseliny přijímáme dnes spíše v nadbytku. Zejména je-li nízký příjem omega-3 mastných kyselin, mohou mít i určitý aterogenní vliv. Proto by měl být sledován poměr omega-6/omega-3, který by měl být od 1 do 4.

Omega-6 mastné kyseliny se vyskytují např. v následujících potravinách: drůbež, vejce, ořechy, obiloviny, celozrnné pečivo a většina rostlinných olejů.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Prevence kardiovaskulárních...
Tuky a zdraví

Srdečně-cévní onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí ve vyspělých zemích a ve valné vět...

Dieta u neurologických a du...
Dieta u roztroušené sklerózy

Ve světě existují centra zabývající se dietními opatřeními u roztroušené sklerózy. Podávají se ze...

Dietoterapie: úvod
Dieta v prevenci a léčbě akutních cévních příhod

Dietní opatření jsou rozhodující v prevenci aterosklerózy, a tedy i v prevenci cévních příhod typ...

Dietoterapie: úvod
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouře...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace