Neutrální potraviny se označují jako parve. Mezi definovaná pravidla patří i dodržování určitých časových odstupů po konzumaci některých jídel (např. maso se smí konzumovat nejdříve 6 hodin do požití mléčných výrobků, naopak je to minimálně jedna hodina).
U všeho košer masa musí být provedena také košer porážka, kterou provádí specializovaný řezník. Zvíře se nesmí omráčit. Nožem se přetnou životně nejdůležitější tepny zvířete, jehož smrt nastane bez trápení po několika sekundách. Je vydáván certifikát o košer původu potravin; povoleno je jíst pouze rituálně čistá zvířata. O košer masu lze tedy mluvit pouze u hovězího dobytka a ovcí, z ptáků jsou povoleni holubi a drůbež. Dravé druhy zvířat jsou zakázány. Aby byla ryba košer, musí mít ploutve a šupiny, nesmějí být konzumovány žádné mořské plody ani vodní živočichové bez šupin a ploutví.
Požívání tuku je zakázáno, musí být odstraněna veškerá krev. Maso se musí máčet ve vodě a hodinu solit v hrubé soli. Ovoce, zelenina a ořechy patří k povoleným pokrmům. Také tyto pochutiny musí projít kontrolou, zda v nich není hmyz nebo červi. Nesmí se používat zrní z čerstvě sklizených obilovin či ovoce ze stromů do čtvrtého roku jejich růstu.
Košer také nejsou následující potraviny: pokrmový olej, tuk, sádlo a rybí tuk, želatina a glyceridy, které nejsou z rostlinných koncentrátů, polysorbáty, stearany, diacetiny, triacetiny a šelak (druh pryskyřice, jež se používá jako poleva), sýrovina neboli kasein a roztoky kaseinu, syrovátka, sířidla ani látky označené čísly (pokud nejsou vyrobena košer technologií): E120, E160(a), E422, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E471, E472(a), E472(b), E472(e), E472(f), E473, E474, E475, 476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495, E542, E570, E572, E631, E635, E640, E920 (dle Housové, Obesity News).
Část postupů nemá racionální základ, ale v zásadě se jedná o z hygienického hlediska bezpečnou a zdravou stravu se sníženým rizikem rozvoje aterosklerózy (kornatění tepen).