Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Co je co ve výživě
  • Aktuální: Hladovění

Hladovění

Co je co ve výživě
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Hladovění se ve vývoji savců a v historii člověka vyskytovalo běžně. Člověk má řadu adaptačních mechanismů a tělesných zásob, aby se s hladověním po určitém období vyrovnal. Nejmenší je zásoba tekutin a člověk bez přísunu tekutin vydrží jen několik dnů.

Zkušenosti z protestních hladovek ukazují, že horní hranicí pro přežití úplného hladovění je 40–60 dnů. Příjem omezeného množství potravin může toto období velmi prodloužit. Po až 60denním hladovění zdraví jedinci snížili hmotnost o 40 % a obvykle umírali. Při poklesu hmotnosti o 5–8 % byl prokázán pokles obranyschopnosti se svalovou slabostí, pokles vitální kapacity a sekundového výdechu při funkčním vyšetření plic, narušení termoregulace a zhoršení nálady. Tyto změny se prohlubují při poklesu hmotnosti o 10 %. Nutriční intervence (odborný zásah do výživy) u této skupiny pacientů má obrovský význam. Sledováním orálního příjmu (tzn. příjmu ústy) u ohrožených pacientů lze předejít rozvoji komplikací hladovění.

Z lékařského hlediska rozlišujeme hladovění nestresové a stresové:

  • Stresové hladovění nastává typicky u pacientů s dalším vážným onemocněním v těle (obvykle nádor nebo zánět). Rychle pak dochází k poklesu hladiny bílkovin v těle a snížení obranyschopnosti, infekčním komplikacím a ohrožení života.
  • Nestresové hladovění je typické pro protestní hladovění, např. z politických či jiných důvodů, a pro psychická onemocnění, např. deprese či mentální anorexii. Zpočátku obvykle probíhá bez komplikací, při pokročilém úbytku hmotnosti přejde obvykle v hladovění stresové s poklesem bílkovin a často i infekčními projevy.

Hladovění je extrémním případem podvýživy (viz článek Dietní léčba podvýživy).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Zvláštní výživová opatření
Dietní léčba podvýživy

Malnutrice (podvýživa) je onemocnění podmíněné nedostatečným příjmem živin, neschopností vstřebáv...

Zvláštní výživová opatření
Malnutrice u dětí

Odhaduje se, že na světě trpí okolo 100 miliónů dětí mladších 5 let malnutricí (podvýživou). V ro...

Dieta u nádorových onemocnění
Dieta u nádorových onemocnění – úvod

Zatímco nutriční (výživové) faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových one...

Dieta u neurologických a du...
Dieta u mentální anorexie nebo mentální bulimie

Mentální anorexie a mentální bulimie jsou onemocnění, kde dietní léčba bývá součástí komplexní ps...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace