Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Parenterální výživa

Parenterální výživa

Zvláštní výživová opatření
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Jako parenterální výživu označujeme výživu podávanou infuzemi do žil. Parenterální výživa se využívá při nefunkčnosti trávicího traktu. Parenterální podání roztoků pak zajistí dostatek živin, které by nesnesl trávicí trakt.

Pokud je parenterální výživa využívána jako jediný zdroj energie, je označována jako totální parenterální výživa; je-li doplňkovým zdrojem živin k enterální výživě nebo perorální (ústy) stravě, je označována jako doplňková parenterální výživa. To je důležitý postup, protože stimulace střeva brání atrofii (zmenšení).

Jiný způsob dělení je dle žilního přístupu na periferní parenterální výživu (periferní žíla, např. na ruce) a centrální parenterální výživu (žíla na krku či pod klíční kostí). Parenterální výživu je dnes možno podávat i ambulantně – domácí parenterální výživa například u syndromu krátkého střeva.

Týdenní hladovění u pacienta bez podvýživy, který není vystaven dalšímu stresu, průběh choroby nezhoršuje, proto u většiny operací není plnohodnotná parenterální výživa nutná. Pacient krátké hladovění přečká; je nutné pouze zajištění malého množství energie a tekutin.

Parenterální výživa se obvykle podává do katétru zavedeného do velké žíly na krku či hrudníku (centrální katétr). Do malé žíly na paži nelze podat koncentrované roztoky, u glukózy např. více než 20 %. I zde však lze s použitím tukových emulzí zajistit dostatek energie.

Systém střídání několika infuzí se už nepoužívá. Obvykle se vše podává v jedné lahvi, resp. v jednom plastovém vaku, systémem all-in-one, kdy aminokyseliny, glukóza, lipidy (tuky), minerální látky, stopové prvky a vitaminy smíchá zkušený farmaceut, nebo se podávají hotové firemní preparáty. Hlavní výhodou all-in-one systému výživy je nižší výskyt infekcí, jednoduchost transportu i aplikace jedním infuzním setem.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě
Enterální výživa

Jako enterální (střevní) výživu označujeme umělou výživu podávanou do trávicího traktu (tedy jino...

Diety u onemocnění trávicíh...
Dieta při jaterních onemocněních

Játra jsou nejdůležitějším metabolickým orgánem. Z dietních vlivů je nejvýznamnější toxické alkoh...

Dieta u nádorových onemocnění
Dieta u nádorových onemocnění – úvod

Zatímco nutriční (výživové) faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových one...

Diety u onemocnění trávicíh...
Dieta při syndromu krátkého střeva

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace