Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Zvláštní výživová opatření
  • Aktuální: Metabolický syndrom a dieta

Metabolický syndrom a dieta

Zvláštní výživová opatření
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Metabolický syndrom (neboli syndrom inzulinové rezistence, resp. syndrom X či Reavenův syndrom) byl definován v roce 1988 Reavenem jako kombinace hyperinzulinemie (zvýšená koncentrace inzulinu v krvi), hyperglykemie, hypertriglyceridemie (zvýšená koncentrace triglyceridů) a hypertenze.

Nejnovější je společná definice Evropské a Americké diabetologické společnosti z roku 2005: základní podmínkou pro diagnózu metabolického syndromu je přítomnost abdominální obezity – vyššího obvodu pasu – definovaného různě pro různá etnika. V Evropě a USA jsou hodnoty u mužů již od 94 cm a více, u žen od 80 cm a více. Dále je nutná přítomnost alespoň dvou ze čtyř následujících složek: triglyceridy > 1,7 mmol/l, léčená hypertenze nebo krevní tlak > 130/85 mm Hg, glykemie > 5,6 nebo oGTT ve 2. hodině 7,8–11 mmol/l nebo HDL-cholesterol < 1,1 mmol/l pro ženy a < 0,9 mmol/l pro muže.

Příčina onemocnění je v mnohém nejasná, což opakovaně vede i ke zpochybňování existence syndromu. Nepochybné je, že složky syndromu mají vzájemnou vazbu a přítomnost jedné složky zvyšuje pravděpodobnost vzniku dalších složek. Zároveň je však pravděpodobné, že rizika vyplývající ze syndromu nejsou vyšší než součet rizik vyplývajících z jednotlivých složek, což zpochybňuje pojem metabolického syndromu jako nemoci.

Zásadní je však edukační (vzdělávací)ú význam pro detekci (odhalení) rizikového jedince a určení rizik populací. Z vlivů prostředí majícího vztah k syndromu je důležitá nízká fyzická aktivita, vysoký dietní příjem energie a prožívání stresu. Významná je genetická zátěž, i když konkrétní geny nebyly identifikovány.

Prvotním jevem je nejpravděpodobněji inzulinorezistence. Dalšími významnými časnými jevy jsou zvýšená sympatikotonie (zvýšená působnost sympatického nerstva), systémový zánět a kumulace abdominálního tuku se změnou spektra vylučovaných hormonů tukové tkáně.

Inzulinorezistence je nejvíce vyjádřena ve svalech a játrech, je však přítomna ve všech buňkách organismu včetně mozku. U nemocných je v anamnéze často nízká porodní hmotnost (small baby syndrome, Barkerův syndrom).

V různém pořadí a v různé závažnosti se během života objevuje narušení několika systémů:

  1. porucha glykoregulace (porušená glykemie nalačno, porušená glukózová tolerance až diabetes mellitus 2. typu, častá je i těhotenská cukrovka),
  2. porucha využití a tvorby lipidů s hypertriglyceridemií, nízkým HDL-cholesterolem, přítomností malých LDL částic; popsáno je současně nízké vstřebávání cholesterolu v trávicím traktu a vystupňované vnitřní vyměšování, což vede k prakticky normální hladině celkového cholesterolu,
  3. zvýšení sympatikotonie a krevního tlaku,
  4. kumulace zejména útrobního tuku s obezitou, jaterní a svalovou steatózou (zvýšené ukládání tuku),
  5. prokoagulační (zvýšené srážení krve) stav s poruchou fibrinolýzy (proces rozpouštění krevní sraženiny),
  6. systémový zánět s vyšší hladinou CRP, vyšší sedimentací, hyperurikemií,
  7. relativní sterilita, často i projevy syndromu polycystických ovarií a hirsutismu (mužské ochlupení u žen),
  8. výskyt některých nádorů (např. gynekologické nádory a kolorektální karcinom),
  9. sklon k depresi, horší spolupráce v režimové léčbě,
  10. syndrom spánkové apnoe.

Metabolický syndrom je hlavním aterogenním (podporující vznik a rozvoj aterosklerózy) syndromem v naší populaci. Klíčovým opatřením v léčbě onemocnění je – kromě zvýšení fyzické aktivity a podávání léků – právě dieta.

K dietním opatřením patří:

  1. dietní opatření k prevenci diabetu (omezení živočišného tuku a jejich náhrada rostlinnými tuky, příjem ořechů a kávy),
  2. redukce hmotnosti při nadváze a udržení hmotnosti nižší nejméně o 5–10 % než původní hmotnost,
  3. dostatečný příjem ovoce a zeleniny, např. ve formě středomořské diety či diety používané v léčbě hypertenze, tedy až po dávky 0,5–1 kg zeleniny či ovoce denně,
  4. dostatek vlákniny a snížení příjmu jednoduchých cukrů; pouze snížený glykemický index při výběru potravin nestačí.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě
Vláknina

Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a...

Dieta u cukrovky
Dieta u cukrovky 2. typu

Podobně jako u obezity je dieta historicky nejdůležitější součástí léčby diabetu 2. typu. Diabete...

Infarkt myokardu a angina p...
Infarkt myokardu: prevence

Ačkoli pacienti často uvádějí, že příznaky infarktu myokardu přišly náhle a bez varování, onemocn...

Ženské pohlavní hormony, me...
Syndrom polycystických ovarií (PCOS)

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální poruchou u žen. Klinický obraz je...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace