S rozvojem transplantací se ukazuje jako významná dietní léčba imunosuprimovaných stavů (s potlačenou imunitou). Pacienty izolované „v life islandech“ a na jednotkách intenzivní hematologické péče je třeba nejen izolovat, ale i adekvátně vyživovat sterilními dietami (připravovanými autoklávováním – za pomoci speciálního přístroje – či gama-zářením).
V poslední době se přechází na čisté diety (clean diets), jež nemají alterovanou (změněnou) chuť a obsahují minimální příměs patogenů. Jsou to např. vejce a mléčné výrobky, syrová zelenina a saláty, dobře vařené maso, průmyslově upravené potraviny. Existují rozsáhlé tabulky uvádějící přípustné potraviny (např. v britské Thomasově monografii). Udržení adekvátního nutričního stavu je důležité. V případě výskytu mykóz či jiných patologií (nemocí) polykání se přechází na speciální dietologické přípravky (sipping – popíjení apod).