Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta u neurologických a duševních onemocnění
  • Aktuální: Dieta u Alzheimerovy choroby

Dieta u Alzheimerovy choroby

Dieta u neurologických a duševních onemocnění
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Alzheimerova choroba a další typy demencí se stávají velkým problémem současnosti. Příčina nemocí není v detailech známa, proto je věnována pozornost i možným dietním faktorům.

Z velkého přehledu publikovaného v roce 2000 v časopise JAMA (odborný lékařský časopis) vyplývá, že osoby s nižším příjmem ovoce a zeleniny byly ve studii Alzheimerovou chorobou více ohroženy, což o něco více platilo u kuřáků. Z preventivního hlediska je tedy u pacientů v riziku příjem ovoce a zeleniny důležitý. V poslední době byly zveřejněny i studie, které ukazují, že na snížení výskytu Alzheimerovy choroby se může podílet přímo podávání folátů, resp. kyseliny listové.

Dieta je důležitá i u pacientů s rozvinutou chorobou. Pacient s demencí se často dostává do podvýživy – malnutrice. U pacientů s rozvinutou demencí je třeba dbát na udržení adekvátního nutričního stavu; obvykle potřebují zvyšovat motivaci k příjmu jídla a pomoc při jídle. V pokročilých fázích nemoci je třeba často přistoupit k výživě sondou. Vzhledem k tomu, že pacienti mají intaktní (nepoškozený) trávicí trakt, je tento postup vhodnější než parenterální výživa.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Zvláštní výživová opatření
Dietní léčba podvýživy

Malnutrice (podvýživa) je onemocnění podmíněné nedostatečným příjmem živin, neschopností vstřebáv...

Diety u onemocnění trávicíh...
Dieta při střevních zánětech

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. V akutn...

Zvláštní výživová opatření
Výživa ve stáří

Lidský život se prodlužuje zvyšováním kvality zdravotní péče i změnami životního stylu, přičemž d...

Diety u onemocnění trávicíh...
Dieta při onemocněních slinivky břišní

Akutní zánět slinivky (akutní pankreatitida) je onemocnění ohrožující život a vyžadující plnou pa...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 28.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace