Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta u neurologických a duševních onemocnění
  • Aktuální: Dieta u roztroušené sklerózy

Dieta u roztroušené sklerózy

Dieta u neurologických a duševních onemocnění
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Ve světě existují centra zabývající se dietními opatřeními u roztroušené sklerózy. Podávají se zejména omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny a vitamin D. Z vědeckého hlediska je to sporné.

Z epidemiologického hlediska platí, že se nemoc méně často vyskytuje kolem rovníku; její výskyt je vyšší tam, kde je vyšší spotřeba nasyceného tuku a menší příjem polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem. V těchto zemích je nižší spotřeba ryb a je i nižší expozice slunečnímu světlu a snížený obsah vitaminu D3.

Dietní opatření byla sdružena do tzv. ARMS diet (Action for Research for Multiple Sclerosis). Pacientům byla snížena dávka saturovaného (nasyceného) tuku a zvýšeny dávky polynenasycených mastných kyselin, stopových prvků a vitaminů. Některé studie s touto dietou prokázaly určitý klinický efekt zejména při podávání vitaminu D. Někteří pacienti užívají také tzv. Roger Mc Dogall and Rita Greer Diet, což je víceméně bezlepková dieta. Nebyl přitom prokázán žádný klinický efekt.

Racionální opatření u roztroušené sklerózy dnes představují:

  1. zabránění vzniku obezity, která omezuje motorické aktivity,
  2. zabránění vzniku podvýživy, která je často i projevem deprese ze závažného onemocnění,
  3. pomoc v řešení zácpy zvýšeným příjmem ovoce, zeleniny a vlákniny; zácpa provází typickou změnu elasticity střeva a sníženou fyzickou aktivitu u tohoto onemocnění,
  4. dostatečný příjem tekutin.

Mezi vědecky sporná opatření, která však nemohou pacientovi uškodit, patří dále:

  1. snížení příjmu nasyceného tuku – omezení tučných mléčných výrobků, tučného masa, pečiva připravovaného s nasyceným tukem,
  2. střední zvýšení omega-3 i omega-6 mastných kyselin s dlouhým řetězcem – kyseliny linoleové (rostlinné oleje, semena, luštěniny), arachidonové (libová masa, drůbež), alfa-linolenové (listová zelenina, brokolice, špenát), kyseliny eikosapentaenové (rybí olej, rybí maso a mořské plody).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Prevence kardiovaskulárních...

Tuky a zdraví

Srdečně-cévní onemocnění představují nejčastější příčinu úmrtí ve vyspělých zemích a ve valné vět...

O výživě obecně

Tuky (lipidy) a mastné kyseliny

Tuky neboli lipidy jsou velmi vydatným zdrojem energie. Ze všech živin mají nejvyšší energetický...

Srdečně-cévní onemocnění: v...

Srdečně-cévní onemocnění a výživa

Strava doporučovaná při kardiovaskulárních onemocněních se v zásadě neliší od stravy doporučované...

Dietoterapie: úvod

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouře...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI