U onemocnění jícnu má obecně větší význam konzistence stravy než její kvalita. Dietní opatření jsou nutná u různých forem dysfagie, stenóz jícnu a gastroezofageálního refluxu. Důležité je udržení nutričního stavu a ve vážných situacích (karcinomy, stenózy) je zde na místě parenterální výživa nebo enterální výživa.
Pyróza (pálení žáhy) je fenomén, který má velmi individuální frekvenci. Jsou pacienti se stejným nálezem, kteří pyrózou netrpí nikdy, a pacienti, kteří jí trpí často. Typicky ji vyvolávají sladká jídla (ovocné knedlíky), česnek, alkohol, káva, čaj, čokoláda, peprmintové pochutiny. Vliv konkrétních potravin je ovšem velmi individuální. Příčinou je reflux kyselé žaludeční šťávy do jícnu. Někdy potíže souvisejí s duodenogastrickým refluxem (návrat tráveniny z dvanáctníku do žaludku). Bolest může imitovat i bolest při angině pectoris.
Vhodná dietologická opatření:
- snížení velikosti porcí jídla,
- omezení pozdního jídla a jídla v noci,
- omezení skrčené, vodorovné, ohnuté či invertované (obrácené) polohy po jídle,
- snížení hmotnosti,
- spánek na lůžku podloženém v horní části,
- omezení čaje, kávy a dalších dráždivých jídel, viz výše.
Velmi podobný je dnes dietologický přístup v léčbě vředové choroby. Toto onemocnění je ovlivnitelné především farmakoterapií (léky); nepodáváme již mléčné diety, které stimulují tvorbu kyseliny. Důležité je omezení kouření a dráždivé a kořeněné stravy. Při akutní gastritidě je vhodná tekutá dieta bez dráždivých látek. Rovněž u tzv. dumping syndromu (viz článek Dieta při dumping syndromu) a při poresekčních obtížích (obtížích po odstranění) jsou dietní opatření podobná. Vhodné je podávání malých porcí a pravidelný častý příjem jídla. Nápoje podáváme spíše mezi jídly než při jídle.
Vhodné jsou nutričně bohaté potraviny – mléčné výrobky v rozumném množství, libové maso, vejce, malé množství ovoce a zeleniny, pečivo bez většího obsahu vlákniny. Důležité je omezení mastných, smažených a kořeněných jídel.
Výše uvedená opatření odpovídají tzv. šetřící dietě, eventuálně její tekuté či kašovité variantě.