Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Diety u onemocnění trávicího traktu
  • Aktuální: Diety u onemocnění jícnu a žaludku – úvod

Diety u onemocnění jícnu a žaludku – úvod

Diety u onemocnění trávicího traktu
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Význam diet u onemocnění jícnu a žaludku se mění. Refluxní ezofagitida (zánět vyvolaný žaludeční šťávou) je nejčastějším onemocněním jícnu. Vznik karcinomu jícnu souvisí epidemiologicky ne zcela jasným mechanismem s obezitou. Dieta má jen symptomatický význam podobně jako u divertiklů jícnu (výchlipky stěny jícnu).

U onemocnění jícnu má obecně větší význam konzistence stravy než její kvalita. Dietní opatření jsou nutná u různých forem dysfagie, stenóz jícnu a gastroezofageálního refluxu. Důležité je udržení nutričního stavu a ve vážných situacích (karcinomy, stenózy) je zde na místě parenterální výživa nebo enterální výživa.

Pyróza (pálení žáhy) je fenomén, který má velmi individuální frekvenci. Jsou pacienti se stejným nálezem, kteří pyrózou netrpí nikdy, a pacienti, kteří jí trpí často. Typicky ji vyvolávají sladká jídla (ovocné knedlíky), česnek, alkohol, káva, čaj, čokoláda, peprmintové pochutiny. Vliv konkrétních potravin je ovšem velmi individuální. Příčinou je reflux kyselé žaludeční šťávy do jícnu. Někdy potíže souvisejí s duodenogastrickým refluxem (návrat tráveniny z dvanáctníku do žaludku). Bolest může imitovat i bolest při angině pectoris.

Vhodná dietologická opatření:

  1. snížení velikosti porcí jídla,
  2. omezení pozdního jídla a jídla v noci,
  3. omezení skrčené, vodorovné, ohnuté či invertované (obrácené) polohy po jídle,
  4. snížení hmotnosti,
  5. spánek na lůžku podloženém v horní části,
  6. omezení čaje, kávy a dalších dráždivých jídel, viz výše.

Velmi podobný je dnes dietologický přístup v léčbě vředové choroby. Toto onemocnění je ovlivnitelné především farmakoterapií (léky); nepodáváme již mléčné diety, které stimulují tvorbu kyseliny. Důležité je omezení kouření a dráždivé a kořeněné stravy. Při akutní gastritidě je vhodná tekutá dieta bez dráždivých látek. Rovněž u tzv. dumping syndromu (viz článek Dieta při dumping syndromu) a při poresekčních obtížích (obtížích po odstranění) jsou dietní opatření podobná. Vhodné je podávání malých porcí a pravidelný častý příjem jídla. Nápoje podáváme spíše mezi jídly než při jídle.

Vhodné jsou nutričně bohaté potraviny – mléčné výrobky v rozumném množství, libové maso, vejce, malé množství ovoce a zeleniny, pečivo bez většího obsahu vlákniny. Důležité je omezení mastných, smažených a kořeněných jídel.

Výše uvedená opatření odpovídají tzv. šetřící dietě, eventuálně její tekuté či kašovité variantě.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Onemocnění ústní dutiny
Zápach z úst (halitóza)

Zápach z úst (halitóza, lat. foetor ex ore) je sice nepříjemný, ale většinou neškodný. Jakmile je...

Diety u onemocnění trávicíh...
Dietní postupy při akutní či chronické gastritidě

Gastritida je odborný název pro zánět žaludku. Jak byste se měli stravovat při akutní gastritidě,...

Poruchy příjmu potravy
Bulimie: co to je?

Bulimie (neboli mentální bulimie, lat. bulimia nervosa) se vyznačuje záchvaty přejídání, kdy post...

Stomie
Ostatní druhy stomií

Stomie je nejvíc známá jako pojem používaný pro vývod tlustého střeva. Ale mezi stomie patří dalš...

Související doporučené zdroje

Diety u onemocnění trávicíh...

Bezlepková dieta

Život na bezlepkové dietě není snadný, ale pokud mají pacienti spolehlivé a aktuální informace, brzy si zvyknou a zjistí, že to jde i bez lepku. O bezlepkové dietě slyšel snad každý, stala se z ní...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Brožura Bezlepková dieta – jde to i bez lepku

Informační brožuru „Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku“, vydává a pravidelně aktualizuje celiak.cz, portál pro pacienty na bezlepkové dietě. Brožuru poskytuje lékařům – gastroenterologům a nutri...

Přejít na externí zdroj
Diety u onemocnění trávicíh...

Život bez lepku

Jak s bezlepkovou dietou normálně žít? Je třeba ji považovat za součást svého životního stylu. Dietu držíte pro sebe (ne kvůli lékařům), abyste zůstali zdraví a fit. Na svoje zdraví máte při bezlep...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 28.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace