Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dieta u cukrovky
  • Aktuální: Diabetické potraviny

Diabetické potraviny

Dieta u cukrovky
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Takzvané „diabetické potraviny“ lze obvykle najít v supermarketech v diabetických koutcích. Jde o zastaralý pojem. Potraviny označené jako „diabetické“ většinou obsahují energetickou hodnotu, sacharidy i tuky v nezmenšeném množství, proto je musíme započítávat do hodnoty jídelníčku. Pro diabetiky nejsou nezbytné a nemusí být vyhledávány. Diabetologové z celého světa se shodují, že jde o nevhodné potraviny.

Diabetik by si měl vybírat racionální antisklerotickou (účinnou proti ateroskleróze) stravu volně. Měl by se vyhýbat potravinám pro diabetiky nevhodným. Vhodnými potravinami jsou především nízkotučná masa, nízkotučné mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina.

Pojem potraviny pro diabetiky svádí k vyšší konzumaci těchto potravin. Neexistují žádné sladkosti pro diabetiky ani konzervy či kompoty a další potraviny vhodné pro diabetiky. Optimální je příjem čerstvého ovoce a zeleniny. U ostatních potravin je snaha vybírat ty, které nevedou k vysokému vzestupu glykemie po jídle. Víceméně jde o potraviny s tzv. nízkým glykemickým indexem [1]. U diabetiků 2. typu s nadváhou je pak vhodný příjem nízkoenergetických light potravin, respektive nápojů.

Související odkazy

  1. Glykemický index jednotlivých typů potravin (odkaz vede na web rehabilitace.info)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Redukční diety
Základní typy redukčních diet

Redukční diety dělíme podle obsahu energie. Užití diet do 4 200 kJ/1 000 kcal vede obvykle k rych...

Dieta při obezitě
Zásady dietní léčby obézních

Přečtěte si nejdůležitější zásady, které by měli dodržovat obézní lidé usilující o snížení své tě...

Dieta u cukrovky
Dieta u cukrovky 2. typu

Podobně jako u obezity je dieta historicky nejdůležitější součástí léčby diabetu 2. typu. Diabete...

Dieta u neurologických a du...
Dietní a režimové poučení nemocných s psychózou

Zvýšení hmotnosti po léčbě psychofarmaky (léky) je velkým problémem. Rozdíly mezi jednotlivými lé...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 22.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace