Diabetik by měl jíst přirozenou stravu, měl by se vyhýbat tzv. diakoutkům a diapotravinám. Alespoň třetina přijaté energie by měla pocházet z potravin typu chléb, brambory, těstoviny, rýže či vločky.
V poslední době je tendence propagovat u diabetiků i atypické a netradiční potraviny, např. skořici, čekanku, topinambur. Tyto potraviny nemají hypoglykemizující účinek a jejich přítomnost v dietě může přispívat k tomu, že diabetik jí méně.
Dnes již neplatí, že by diabetik měl jíst často. U diabetiků zejména 2. typu je možno se omezit na 2–3 jídla denně.
Uvádíme dva příklady diabetických diet. První dieta s 275 g sacharidů denně (tab. 1) je vhodná pro průměrně fyzicky aktivního diabetika 1. typu. Druhý typ diety se 150 g sacharidů denně (tab. 2) je typickým příkladem diety při léčbě diabetika 2. typu s nadváhou či obezitou. Z těchto dvou uvedených diet lze odvodit další často používané diety, například s příjmem 100, 125, 175, 200 nebo 300 g sacharidů na den.
Jídlo | Potraviny | kj/kcal | S (v g) |
---|---|---|---|
Z uvedených alternativ vybírejte vždy pouze jednu potravinu! S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny, 1 kcal = 4,2 kJ | |||
Snídaně 1 830 kJ/437 kcal 55 g S |
200 ml mléka do bílé kávy, kakaa, čaje s mlékem | 420/100 | 10 |
90 g chléb / 80 g dalamánek / 60 g knäckebrot | 423/102 | 45 | |
20 g rostlinné máslo | 588/140 | – | |
50 g tavený sýr netučný / 50 g krájený sýr / 50 g šunka / 100 g tvaroh / 150 ml jogurt (obsahuje 10 g S) | 399/95 | – | |
Přesnídávka 504 kJ/120 kcal 30 g S |
100–150 g ovoce (200 g zeleniny) | 210/50 | 15 |
30 g chléb | 294/70 | 15 | |
Oběd 2 662 kJ/634 kcal 73 g S |
90 g maso (libové vepřové, libové hovězí) / 150 g kuřecí nebo krůtí prsa / 150–200 g ryby | 567/135 | – |
15 g mouka (zahuštění polévky, masa atd.) | 252/60 | 10 | |
15 g olej | 441/105 | – | |
270 g brambory / 210 g vařené těstoviny, rýže / 170 g bramborový knedlík / 320 g bramborová kaše / 100 g houskový knedlík / 260 g vařené luštěniny / 100 g chléb | 940/224 | 51 | |
250 g zelenina / 100–150 g neslazený kompot | 294/70 | 12 | |
1/4 ks vejce (do pokrmů) | 168/40 | – | |
Svačina 875 kJ/210 kcal 32 g S |
250 ml mléka | 500/120 | 12 |
40 g chléb | 375/90 | 20 | |
Večeře 2 263 kJ/539 kcal 70 g S |
maso jako oběd / 85 g drůbeží párky / 90 g šunka / 80 g drůbeží aspik / 145 g měkký tvaroh / 80 g zavináče / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 75 g tavený sýr netučný / 55 g sýr Hermelín / 55 g krájený sýr / 40 g sýr Niva / 55 g zrající jihočeský sýr / 50 g sýr Lučina / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g Poličan nebo Vysočina (lépe nezařazovat do jídelníčku) | 567/135 | – |
10 g mouky | 168/40 | 7 | |
10 g olej | 294/70 | – | |
270 g brambory / 115 g chléb na studenou večeři | 940/224 | 51 | |
250 g zelenina / 100–150 g neslazený kompot | 294/70 | 12 | |
II. večeře 685 kJ/163 kcal 15 g S |
50 g netučný sýr | 399/95 | – |
30 g chléb | 286/68 | 15 | |
Celkem za den | 8819/2103 | 275 |
Jídlo | Potraviny | kj/kcal | S (v g) |
---|---|---|---|
Z uvedených alternativ vybírejte vždy pouze jednu potravinu! S = sacharidy, T = tuky, B = bílkoviny, 1 kcal = 4,2 kJ | |||
Snídaně 1428 kJ/340 kcal 38 g S |
225 ml mléka do bílé kávy, kakaa, čaje s mlékem | 462/110 | 10 |
60 g chléb / 40 g knäckebrot / 50 g dalamánek | 567/135 | 28 | |
50 g tavený sýr netučný / 50 g krájený sýr / 50 g šunka / 100 g tvaroh / 150 ml jogurtu (obsahuje 10 g S) | 399/95 | – | |
Přesnídávka 210 kJ/50 kcal 15 g S |
100–150 g ovoce / 200 g zeleniny | 210/50 | 15 |
Oběd 1491 kJ/355 kcal 36 g S |
90 g masa (libové vepřové, libové hovězí) / 150 g kuřecí prsa (krůtí) / 150–200 g ryby | 567/135 | – |
5 g olej | 147/35 | – | |
5 g mouka | 84/20 | 4 | |
110 g brambory / 90 g vařené těstoviny, vařená rýže / 130 g bramborová kaše / 90 g vařené luštěniny / 40 g chléb | 399/95 | 20 | |
250 g zeleniny / 150 g diakompot | 294/70 | 12 | |
Svačina 210 kJ/50 kcal 10 g S |
150–200 g zeleniny / 80 g ovoce | 210/50 | 10 |
Večeře 1 491 kJ/355 kcal 36 g S |
maso jako oběd / 85 g drůbeží párky / 90 g šunky / 80 g drůbeží aspik / 145 g měkký tvaroh / 80 g zavináče / 75 g tuňák ve vlastní šťávě / 75 g tavený sýr netučný / 55 g sýr Hermelín / 55 g krájený sýr / 40 g sýr Niva / 55 g zrající jihočeský sýr / 50 g sýr Lučina / 90 g Lučina Linie netučná / 30 g Poličan nebo Vysočina (lépe nezařazovat do jídelníčku) | 567/135 | – |
5 g olej | 147/35 | – | |
5 g mouka | 84/20 | 4 | |
110 g brambory / 50 g chléb na studenou večeři | 399/95 | 20 | |
250 g zeleniny / 150 g diakompot | 294/70 | 12 | |
II. večeře 210 kJ/50 kcal 15 g S |
100–150 g ovoce | 210/50 | 15 |
Celkem za den | 5 040 / 1 200 | 150 |