Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dietoterapie: úvod
  • Aktuální: Jod v dietě u onemocnění štítné žlázy

Jod v dietě u onemocnění štítné žlázy

Dietoterapie: úvod
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Díky jodizaci soli prováděné od roku 1950 se již neprojevuje nedostatek jodu, který se vyskytoval zejména v horských a podhorských oblastech. Tělo obsahuje asi 20–30 mg jodu, z tohoto množství je 80 % ve štítné žláze. Nedostatek jodu působil strumu – výrazné zvětšení štítné žlázy. Denní příjem by měl být vyšší u adolescentů, kolem 150 µg/den, v graviditě ještě o 30 µg vyšší. Nedostatek jodu se projeví nejprve sníženou jodurií.

Jod je obsažen hlavně v mořských rybách a rybích výrobcích (pozor na tučnost – nejméně tučné jsou treskovité ryby – 1 g tuku/100 g). U nás je povinnost kuchyňskou sůl jodizovat, také některé stolní vody a ovocné nápoje jsou obohaceny jodem.

Jodurie u nás činí průměrně 94,5 µg/l. Hodnota pod 50 µg/l je pokládána za deficit, 50–99 µg/l za mírný nedostatek, 100–149 µg/l je příjem dostatečný, 150–300 µg/l optimum; pod 20 µg/l pak vzniká nebezpečí pro novorozence. Jodurie koreluje (souvisí) s příjmem mořských ryb, přisolováním a s příjmem mléka. Recentní (nedávno snědené) jídlo s rybami ovlivňuje výsledek. Příjem jódu u nás je tedy lehce suboptimální (není nejlepší). Rakousko nedávno jodizaci soli zdvojnásobilo.

Podle některých výzkumů je jodová toxicita zanedbatelná, existují však určité vztahy k fibrocystické dysplazii prsou (nezhoubné onemocnění prsou). Vztah hladiny jodu a výskytu autoimunitních onemocnění je rovněž sporný. Předávkování jodem tedy pravděpodobně spíše neškodí.

V den, kdy sníme mořskou rybu, bude příjem jodu pravděpodobně kolem 250 µg. Z běžných potravin přijímáme denně zhruba jen 100 µg jodu. Bez solení a příjmu mořských ryb hrozí stálý deficit. Přibližný obsah jodu v potravinách je uveden v tab. 1.

Tabulka 1: Přibližný obsah jodu (v µg) ve 100 g potravin

Potravina (100 g) Množství jodu (v µg)
mořské ryby 50– 400
sladkovodní ryby 3–6
chléb 5–9
vločky 4
rýže 2
vejce 10
listová zelenina 8–20
ostatní zelenina 2–8
ovoce 1–2
mléko 3–5
máslo 5,00
tvarohy a sýry 3–5
maso 2–3
jodizovaná sůl 2000–3000


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Metabolismus, hormony obecně

Onemocnění štítné žlázy (tyreopatie)

Štítná žláza je umístěna na přední straně krku a produkuje důležité hormony, které zásadně ovlivň...

Minerální látky

Jod

Jod je jedním ze stopových prvků. Je součástí tyroxinu – hormonu štítné žlázy, který má zásadní v...

Minerální látky

Minerální látky – pokrytí denní potřeby

Denní potřeba jednotlivých minerálních látek většinou nebývá důsledně pokryta každý den, ani to n...

Dieta u onemocnění kostí a...

Vápník v dietě

Kvalita kosti se zakládá v mládí a od časné dospělosti pak dochází postupně k úbytku kostního min...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI