Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dietoterapie: úvod
  • Aktuální: Dieta u potravinových alergií

Dieta u potravinových alergií

Dietoterapie: úvod
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Potravinovou alergií trpí 6 % dětí do 3 let. Výskyt potravinových alergií činí i u dospělých pravděpodobně cca 3–4 %. Imunitní a alergické reakce jsou velmi komplexní děje, cizorodá látka může pronikat do organismu jakýmkoli povrchem. Střevní sliznice představuje rozsáhlý povrch o celkové ploše několika set metrů čtverečních.

Typické potravinové alergie jsou vyvolány především rybami a mořskými plody. Dříve se u nás jedlo jen několik druhů ryb. Dnes je spektrum přijímaných potravin mořského původu široké a zahrnuje například krevety, sépie, chobotnice, slávky, langusty, humry, ústřice a další potraviny s potenciálem vyvolávat potravinové alergie. Dalšími výrazně alergizujícími potravinami jsou mléko, vejce, exotické ovoce, burské a jiné ořechy, sója a také chemické látky používané v průmyslové výrobě potravin.

Mezi pravé potravinové alergie nepatří nedostatečnost střevních enzymů trávicích mléko (intolerance laktózy) a nesnášenlivost lepku (celiakie).

Potravinovou alergií trpí 6 % dětí do 3 let. Výskyt potravinových alergií činí i u dospělých pravděpodobně cca 3–4 %. Vyšší výskyt u dětí je způsoben alergií na kravské mléko a vejce, která později až u 85 % dětí vymizí. Alergie na ořechy naopak vymizí jen vzácně. Časté jsou zkřížené reakce celých skupin potravin i potravin zcela odlišných. Velký význam ve snížení výskytu potravinových alergií má kojení a kvalita výživy v prvním roce života. Dříve se potravinové alergie týkaly méně než 1 % obyvatel. Na sladkovodní ryby máme po generace pěstovanou snášenlivost a podobná je tolerance na běžné typy ovoce; tato tolerance se ještě plně nevyvinula na exotické ovoce a mořské plody.

Je důležité vědět, že mezi různými typy ryb jsou zkřížené reakce, např. mezi treskou, tuňákem a lososem. Existují dokonce i zkřížené reakce mezi sladkovodními a mořskými rybami. Hlavním alergenem je bílkovina rybí svaloviny – parvoalbumin, která se nevyskytuje u měkkýšů, korýšů ani obratlovců. Existují ale i jiné zkřížené alergie na korýše, měkkýše, hmyz či roztoče s ústřicemi, krevetami, langustou a slávkou nebo hlemýžděm, dané jinými bílkovinami. Při podezření na potravinovou alergii je nejlépe exotické potraviny nejíst vůbec. Kontaminace potravin rybími a mořskými produkty nastává snadno i v kuchyni, například v exotických typech restaurací. Alergenem může být i používaný rybí tuk.

Dalšími neobvyklými potravinovými alergeny mohou být exotické ořechy, mléko (zejména kozí a ovčí), semena, například hořčičné semínko, koření, např. paprika či koriandr, jakékoli exotické ovoce. Uvádí se, že malé děti do 3 let věku by vůbec neměly jíst ořechy a ryby.

Projevy alergie na jídlo mohou být velmi široké, od projevů v trávicím traktu (zvracení, bolesti břicha, průjmy) přes kožní reakce až po závažné oběhové reakce.

Potravinové alergie by měly být vyšetřeny alergologem. Je možné provedení kožních testů i testů in vitro. K závažným reakcím dochází také po víně a džusech, například kontaminací včelími produkty.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Související témata:  Potravinové alergie


Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Potravinové alergie
Potravinové alergie: prevence, diagnóza a léčba

U potravinových alergií je stanovení diagnózy většinou komplikovanější než například u pylových a...

Potravinové alergie
Potravinové alergie: co to je?

Pravé alergie na potraviny jsou poměrně vzácné: vyskytují se zhruba u 5–8 % procent dětí, resp. u...

Potravinové alergie
Zkřížené potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie se mohou vyskytovat u lidí, jimž byla diagnostikována jiná alergie,...

Diety u onemocnění trávicíh...
Dieta při celiakii (bezlepková dieta)

Příčinou tzv. celiakie (někdy nazývané netropická sprue) je přecitlivělost (hypersenzitivní reakc...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace