Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa nemocných
  • Dietoterapie: úvod
  • Aktuální: Dieta u nízkého krevního tlaku (hypotenze)

Dieta u nízkého krevního tlaku (hypotenze)

Dietoterapie: úvod
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Nízký krevní tlak je obtížné ovlivnit dietou. Snížení krevního tlaku s ortostatickými kolapsy (vznikají při náhlé či příliš rychlé změně z polohy horizontální do polohy vertikální) je časté u asteniků (štíhlý typ) a mladších osob, ale i u starších s nedostatečným příjmem tekutin a iontů.

Opatrně zvyšujeme dávku přijímaného natria (sodíku, podle tab. 1) nebo více solíme. Dávka soli obvykle přesahuje 10 g/den. Pokud se objeví otoky, podání natria omezíme. Často je nutná i úprava stavu výživy s podáním dostatku proteinů a aktivní přísun tekutin, který je nutný u osob s omezeným pocitem žízně.

Porušenou reakcí na ortostázu (poloha vstoje) je tzv. syndrom idiopatických otoků, kdy obvykle dochází k retenci (zadržování) tekutin a často i snížení cévního objemu a hypotenzi při větší zátěži ve svislé poloze (stoj a chůze), a naopak k retenci tekutin ve dnech s převažující polohou vleže. Tomu je pak třeba přizpůsobovat dávku iontů i tekutinovou bilanci.

Tabulka 1: Obsah sodíku a draslíku v potravinách

Potravina (100 g) Na (v mg) K (v mg)
rostlinné máslo 100 –
kapr 45 305
slaneček 5 930 240
hovězí maso 75 325
šunka 960 270
libové vepřové maso 75 290
párky 940 205
banány 1 395
jablka 3 145
mandarinky 1 210
meruňky 2 280
brambory 5 445
brokolice 13 465
celer 75 320
fazole – luštěnina 2 1 310
hrách – luštěnina 25 930
květák 16 330
papriky 5 260
špenát 65 635
zelí bílé hlávkové 40 490
cornflakes 910 140
celozrnný chléb 380 270
kakao prášek 7 2 000
mléko egalizované (mléko s nižším obsahem tuku) 50 150
eidam sýr 900 105
tvaroh 35 85
lískové ořechy 2 635


Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Jiná onemocnění kardiovasku...

Nízký krevní tlak (hypotenze)

Za normální krevní tlak u dospělých se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) považují hodno...

Dietoterapie: úvod

Dieta při otocích a vodní bilance

Dehydratace a hyperhydratace se mohou vyskytovat téměř u každého onemocnění, např. při onemocnění...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Redukční diety

Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI