Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Alergie
  • Potravinové alergie
  • Aktuální: Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

Alergie na vejce, ryby, korýše a další potraviny

Potravinové alergie
Autor: gesundheit.gv.at

V lidské stravě se nachází přibližně 170 různých zdrojů alergenů. Mezi poměrně časté potravinové alergie se řadí alergie na slepičí vejce, ryby, celer a sójové boby. Obzvláště důležitá je přesná diagnostika u odborníka na alergologii, aby se předešlo případným život ohrožujícím alergickým reakcím, ale zároveň i neopodstatněnému vynechávání některých potravin a tím i nedostatku některých živin, pokud by se člověk snažil o „sebediagnostiku“. Pro lidi trpící alergií na konkrétní složky potravin je mimořádně důležité označování alergenních přísad (viz článek Povinné označování potravin obsahujících alergeny).

Alergie na vejce

Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin, na které však někteří lidé mohou mít alergii. Většinou se vyskytuje alergie na slepičí vejce, ale potíže mohou vyvolat i vejce jiných zvířecích druhů. Ve vaječném bílku i ve vaječném žloutku jsou obsaženy různé proteiny, z nichž některé jsou termostabilní, jiné termolabilní. Je-li člověk alergický na termolabilní proteiny ve vejcích, snáší poměrně dobře vejce uvařená natvrdo nebo zapečená. Mnozí alergici snášejí dobře i malá množství vaječných proteinů, která jsou obsažena např. v nudlích. Při silné alergii na vaječné proteiny však může mít konzumace vajec závažné následky, v nejhorším případě může nastat i anafylaktický šok. V takových případech je nutné se vejcím i potravinám obsahujícím vejce striktně vyhýbat.

Alergie na ryby

Rybí alergeny jsou obzvláště termostabilní, tzn. vařením, pečením ani dušením je nelze zneškodnit. Některé ryby mají mimořádně vysoký alergenní potenciál. Svou roli hraje i to, zda dobře funguje trávení v žaludku, neboť nejvýznamnější rybí alergeny jsou za normálních okolností snadno stravitelné. Léčba překyselení žaludku, gastritidy a žaludečních vředů může tento ochranný účinek žaludečního trávení zrušit. Při léčbě uvedených žaludečních potíží by se pacient měl vzdát ryb i jiných silných alergenů a místo toho dodržovat šetřící žaludeční dietu.

V případě silné alergie na ryby může vyvolat závažné obtíže (až anafylaktický šok!) již nepatrné množství ryb. Alergie na sladkovodní ryby se vyskytuje méně často než alergie na mořské ryby. Někteří alergici se však musí vyhýbat nejen všem rybám, ale i měkkýšům a korýšům. Pokud se při výkrmu kuřat používá rybí moučka, může lidem trpícím alergií na ryby způsobovat potíže i konzumace masa či vajec z těchto chovů. V neposlední řadě mohou i rybí výpary vznikající při vaření vyvolávat alergické potíže v dýchacích cestách.

Alergie na korýše a měkkýše

Při alergii na korýše by postižený člověk měl ze své stravy vyloučit mořské plody, jako jsou raci, krevety, langusty, humři a krabi. Alergické potíže se obvykle dostaví bezprostředně po jejich konzumaci. Pozor na různé asijské kořenicí směsi, popř. pasty, neboť ty často obsahují korýše. Alergické reakce na korýše či měkkýše, jako jsou např. mušle, ústřice, chobotnice nebo hlemýždi, se často vyskytují jako zkřížená reakce při existující alergii na prachové roztoče nebo na hmyzí bodnutí (viz také článek Zkřížené potravinové alergie). Často bývají postiženi lidé, kteří se dostávají do kontaktu s krmnými směsmi pro ryby, ať už v práci nebo ve volném čase (rybaření, akvaristika, rybníkářství apod.). Od té doby, co byl na jednotném trhu EU povolen ke konzumaci hmyz jako zdroj bílkovin, dostal se hmyz do centra zájmu zároveň jako zdroj potravinových alergenů.

Alergie na celer

Alergické reakce na celer se často vyskytují jako zkřížená reakce při existující alergii na pyly (viz také článek Zkřížené potravinové alergie), ať už se jedná o pyly stromů nebo bylin. Kromě toho je známa souvislost i s alergií na latex. Opatrnost je na místě u různých hotových jídel, polévkových koření i jiných kořenicích směsí, neboť celer se do nich často přidává jako aromatická přísada.

Podle předpisu EU o označování potravin musí být na obalech potravin deklarovány přísady, které obsahují celer a semínka (sezamová, hořčičná). Tato povinnost se vztahuje i na všechny potravinářské produkty, při jejichž výrobě byly celer, sezamová či hořčičná semínka použity.

Alergie na sóju

Sója je oblíbeným zdrojem bílkovin zvláště u vegetariánů a u veganů. V sójových bobech jsou však obsaženy různé alergeny. Lidé s alergií na termolabilní alergeny snášejí zpracované nebo tepelně upravené sójové výrobky. Problémy nastávají v případě alergie na termostabilní proteiny, které jsou obsaženy v sójových bobech. Vzniklé potíže pak mohou být někdy i velmi závažné. Alergie na sóju se často projeví již v kojeneckém či dětském věku. Alergické reakce na sóju se vyskytují přibližně u čtvrtiny lidí, kteří mají alergii na mléko. Tito lidé pak samozřejmě nemohou kravské mléko nahrazovat sójovým mlékem.

Alergické reakce na sóju se často vyskytují jako zkřížená reakce při existující alergii na arašídy (viz také článek Zkřížené potravinové alergie). Při silné alergii na sóju je potřeba obzvláště pečlivě číst etikety na obalech potravin, neboť sója je velmi často obsažena v různých výrobcích potravinářského průmyslu. Opatrnost je proto na místě u různých sladkostí a dezertů, chlebů (a pečiva obecně), masných a uzenářských výrobků, polévek, omáček, majonéz, kečupu, náhražek mléka, kořenicích a polévkových směsí, sójové omáčky, worcesterové omáčky apod.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Alergie: základní informace

Alergie: diagnóza

Diagnostika alergie slouží k identifikaci spouštěcích alergenů. Alergik by se pak měl snažit rozp...

Potravinové alergie

Povinné označování potravin obsahujících alergeny

V členských státech Evropské unie platí předpis o označování potravin, jehož účelem je ochrana li...

Potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie

Zkřížené potravinové alergie se mohou vyskytovat u lidí, jimž byla diagnostikována jiná alergie,...

Potravinové alergie

Alergie na mléko

Alergii na mléko je nutné odlišovat od intolerance laktózy: zatímco u intolerance způsobuje potíž...

Související doporučené zdroje

Potravinové alergie

Diagnostika celiakie

Pokud má lékař u pacienta podezření na celiakii, odešle ho na několik testů. Teprve po nich lékař stanoví konečnou diagnózu.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku

Nemoci způsobené nesnášenlivostí lepku jsou celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. Relativně novým onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku je neceliakální glutenová senzitivita....

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Mýty o celiakii

Může se z celiakie vyrůst? Hubne se při celiakii? O celiakii se traduje řada mýtů a polopravd. Článek na portálu celiak.cz některé z nich uvádí v článku na pravou míru.

Přejít na externí zdroj
Potravinové alergie

Celiakie

Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které...

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 29.01.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI