Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Aktuální: Stravování a kardiovaskulární nemoci

Stravování a kardiovaskulární nemoci

Prevence kardiovaskulárních onemocnění
Autor: Česká internistická společnost

Racionální strava a správný pitný režim jsou základními předpoklady pro nefarmakologické (nelékové) ovlivnění nemocí srdce i cév. Platí obecná doporučení jako omezení živočišných tuků a cholesterolu, dostatek vlákniny, omezení příjmu kuchyňské soli a optimalizace příjmu energie, omezení příjmu cukru a alkoholu. Nedílnou součástí správné výživy je i aerobní pohybový režim, protože každé zvýšení indexu tělesné hmotnosti (BMI) o 5 kg/m2 je spojeno cca se 40% zvýšením vaskulární mortality (úmrtnosti na cévní onemocnění) a 120% zvýšením mortality na diabetes (cukrovku) 2. typu, zatímco redukce hmotnosti sníží výskyt diabetu mellitus a nádorů asi o 50 %.

Pokles úmrtnosti na nemoci srdce a cév (kardiovaskulární onemocnění, zkratka KVO) byl zaznamenán od 90. let minulého století, zejména u vyšších příjmových skupin, či oblastí. Pokles úmrtnosti na KVO se přičítá příznivému ovlivnění rizikových faktorů KVO, jako je snížení průměrné hodnoty krevního tlaku, hodnot tuků (celkový cholesterol, nízkodenzitní cholesterol), spolu s dalšími nefarmakologickými doporučeními.

Racionální složení přijímané stravy

Nutno připomenout, že přijímaná strava má být vždy kvalitní, mají být použity správné receptury, je třeba dávat pozor na správné používání jednotlivých živin, dodržovat doporučení, která jsou uvedena na etiketě výrobku.

Tuky

Pro pestrost stravy je příjem tuků v patřičné dávce (zhruba 30 % celkového množství přijímané energie) vhodný (není-li z jiných důvodů doporučeno jinak).

Pro přípravu stravy preferujeme rostlinné tuky, tedy oleje, zejména řepkový olej, který je doporučen i v primární prevenci KVO. Vždy je třeba se pečlivě ubezpečit kontrolou etikety, zda používáme výrobek správně. Protože POZOR !!! použitím oleje například v tepelné úpravě, který by nebyl vhodný, by se strava mohla nejenom znehodnotit, ale mohly by také vzniknout nechtěné chemické sloučeniny.

Doporučujeme výrazné omezení příjmu živočišných tuků, nasycených mastných kyselin, tedy zejména tučných masných a mléčných výrobků.

Vláknina

V prevenci kardiovaskulárních nemocí, ale také nádorových onemocnění, zejména trávicího traktu, je důležitý příjem vlákniny. Za minimální množství se považuje 30 g vlákniny denně, tedy příjem cca 500–600 g čerstvé zeleniny, ovoce denně, rozdělené do 3–5 porcí.

Preferujeme konzumaci zeleniny, ovoce v čerstvém stavu, nikoli rozvařené či jinak nevhodně připravené.

Bílkoviny

Bílkoviny jsou nezastupitelnou složkou lidské stravy a jsou naprosto nezbytné.

Příjem bílkovin má krýt asi 25–30 % denního příjmu energie, což pro zdravého jedince představuje příjem asi 0,7–0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti (u těhotných, aktivních sportovců, rekonvalescence může být příjem vyšší). Zdrojem bílkovin je maso, ryby, mléčné výrobky i vejce.

Cukry

Cukry (sacharidy) představují zhruba 55–60 % denního příjmu denní energie.

Můžeme konzumovat cukry jednoduché nebo složené. Jednoduché cukry jsou oblíbené, protože sladká chuť je pro většinu osob příjemná, ale velmi rychle se štěpí na glukózu, která může rychle vést k vysoké hladině cukru v krvi.

Složené cukry (polysacharidy) jsou zásobní formou, jako příklad třeba škroby, glykogen…

Hlavním zdrojem polysacharidů jsou obiloviny, ořechy, luštěniny, olejnatá semena nebo některé druhy zeleniny.

Oblíbeným ukazatelem je tzv. glykemický index, tedy jak rychle po požití potravy vzroste hladina cukru v krvi (čím dříve, rychleji, tím hůře).

Polysacharidy se vstřebávají poměrně rovnoměrně, organismus může s touto energií lépe pracovat.

Doporučení:

  • Dávejte přednost polysacharidům, tedy luštěninám, obilovinám.
  • Přijímejte sacharidy v přiměřené míře, ovoce spíše dopoledne, méně sladkých druhů ovoce, více zeleniny.


Pitný režim

Pro dostatečný příjem tekutin preferujeme vodu, nesladké nápoje, ovocný čaj, slabý černý čaj v přiměřeném množství, doporučujeme dávat pozor na příjem kávy: 1–2 šálky nemají mít negativní vliv na onemocnění srdce a cév. Prosíme pozor na alkoholické nápoje, většina z nich obsahuje také velké množství energie, jsou tedy nevhodné. Upozorňujeme, že v případě redukční diety je příjem alkoholu zcela nevhodný. Je obecně známo, že v kardiologii bývá tolerován příjem malého množství alkoholu (30 g denně pro zdravého muže, pro ženy dávka zhruba 10–12 g). Upozorňujeme, že tato tolerance platí pro srdečně-cévní onemocnění, nikdy pro nemoci, kde je příjem alkoholu striktně zakázán – dilatační kardiomyopatie, onemocnění jater, slinivky a podobně. Alkohol se také absolutně neslučuje s řadou léků užívaných chronicky.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Co je co ve výživě

Vláknina

Většinu příjmu energie zajišťované sacharidy poskytují stravitelné polysacharidy, např. škrob, a...

Dietoterapie: úvod

Principy diet u dyslipidemií

Při dietě pro pacienty trpící dyslipidemiíí se snažíme zejména o snížení cholesterolu, živočišnýc...

Redukční diety

Běžné redukční diety

Na co je potřeba obzvláště dávat pozor při sestavování redukční diety?

Dietoterapie: úvod

Dieta v prevenci a léčbě aterosklerózy

Ateroskleróza je onemocnění postihující cévy. Dietní a další režimové vlivy (negativní vliv kouře...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 02.04.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI