Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Infekční nemoci
  • Aktuální: Tularemie (zaječí nemoc)

Tularemie (zaječí nemoc)

Infekční nemoci
Autor: Státní zdravotní ústav

Tularemie neboli zaječí nemoc je celosvětově rozšířené zoonotické onemocnění způsobené bakterií Franciscella tularensis. Je to infekční onemocnění, které postihuje především zajíce, hlodavce a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka. Člověk se nakazí nejčastěji přímým kontaktem s nemocným nebo uhynulým zvířetem, požitím kontaminovaných potravin nebo pitné vody. Onemocnění není přenosné mezi lidmi.

Výskyt

Tularemie se vyskytuje celosvětově jako akutní nebo chronické bakteriální onemocnění, které postihuje hlodavce (zejména zajíce, králíky, myšovité hlodavce, křečky, veverky) a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka. Pro onemocnění je charakteristická přírodní ohniskovost, kdy původce onemocnění cirkuluje v prostředí mezi volně žijícími členovci a obratlovci nezávisle na člověku.

V posledních 10 letech se výskyt hlášených humánních případů tularemie v ČR pohybuje okolo cca 50 případů ročně. Podle Státní veterinární správy se ohniska tularemie v ČR trvale vyskytují v Jihomoravském kraji, občasná ohniska nákazy jsou hlášena z krajů Jihočeského, Královéhradeckého a Pardubického. Pokud je nákaza zjištěna během prováděného monitoringu u zajíců, musí být přijata veterinární opatření, která spočívají ve vymezení pásma, ze kterého se odlovení zajíci nesmí dostat do tržní sítě. Pokud se po dobu dvou let na území nevyskytne žádný pozitivní případ tularemie, je prohlášeno jako nákazy prosté.

Trend onemocnění tularémií v České republice v letech 1993–2018. Počet se pohybuje kolem 50 případů ročně, jen v letech 1998 a 1999 dosáhl 230 případů.

Obrázek 1: Trend onemocnění tularemií v České republice v letech 1993–2018. (Zdroj: Státní zdravotní ústav)

Prevence

Nemanipulovat s divokými zvířaty, která ztratila plachost.

Nepít vodu z neznámých zdrojů.

Používat rukavice při manipulaci se zajíci a při jejich zpracovávání, nejíst, nepít, nekouřit a po skončení práce provést dezinfekci rukou 1% roztokem chloraminu. Všechny předměty, které přijdou do styku s odlovenými, utracenými nebo uhynulými zajíci a hlodavci se musí dezinfikovat 3% roztokem chloraminu.

Dostatečná tepelná úprava pokrmů ze zajíců.

Používat ochranné pomůcky při manipulaci se senem a stelivem.

Při odběru materiálu a při práci s kulturami Francisella tularensis používat ochranné pomůcky (masky, zástěry a rukavice).

Příznaky onemocnění

U člověka se onemocnění tularemií vyskytuje v několika formách podle cesty přenosu infekčního agens do organismu. Může probíhat jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, zvětšením sleziny po pozření kontaminované stravy nebo vody, atypickým zápalem plic po vdechnutí původce nemoci, vředovitými změnami v místě poraněné kůže nebo spojivky, případně dojde ke zhnisání příslušných mízních uzlin.

Postižení zajíci ztrácejí plachost, potácejí se při pohybu, jsou malátní, mají zježenou srst a dají se snadno chytit. U ostatních zvířat nejsou příznaky onemocnění zjevné.

Další důležité informace

Inkubační doba: obvykle trvá 3–5 dní (v rozmezí 1–14 dní).

Původce: bakterie Francisella tularensis.

Zdroj: výskyt tularemie v přírodě je dán především existencí infikovaných hlodavců, kteří jsou zdrojem nákazy, a členovců sajících krev (komáři, mouchy, blechy, ovádi, klíšťata), kteří působí jako přenašeči původce onemocnění.

Období nakažlivosti pro onemocnění tularemií není stanoveno; onemocnění není přenosné z člověka na člověka.

Přenos:

  • vdechnutí prachu ze slámy a sena kontaminovaného močí hlodavců,
  • inokulací (zanesením bakterií) do spojivky, kůže či sliznice nebo poraněním při manipulaci s infikovaným zvířetem,
  • přisátí infikovaného klíštěte nebo bodnutí hmyzem,
  • konzumací kontaminovaných potravin a pitné vody.

Člověk se nakazí nejčastěji přímým kontaktem s nemocným nebo uhynulým zvířetem, požitím kontaminovaných zemědělských nebo potravinářských produktů (maso nemocné zvěře, např. kontaminované maso zůstává infekční i ve zmraženém stavu při –15 °C déle než 3 roky), kontaminovanou vodou (studánky v přírodě) nebo po štípnutí infikovaným hmyzem.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Infekční nemoci

Listerióza

Listeria monocytogenes je všudypřítomná bakterie, která způsobuje onemocnění u lidí a zvířat. K p...

COVID-19: základní informace

COVID-19: cesty přenosu

Virus SARS-CoV-2 se šíří hlavně respiračními infekčními kapénkami a aerosolem, které se uvolňují...

Infekční nemoci

Mor

Mor je infekční onemocnění, jehož původcem je bakterie Yersinia pestis. Na území Evropy se mor vy...

Infekční nemoci

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida (KE) je onemocnění vyvolané virem klíšťové meningoencefalitidy, který patří...

Související doporučené zdroje

Infekční nemoci

Opar rtu

Zdroje věnované původci onemocnění, cestě přenosu, příznakům, komplikacím, diagnostice a léčbě oparů. Dozvíte se, kde všude se může opar vyskytnout a koho nejčastěji postihuje, co jsou herpetické v...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Salmonelóza

Zdroje věnované prevenci, původci, způsobu nákazy, příznakům, diagnostice a léčbě salmonelózy. Dozvíte se, jaká hygienická pravidla je potřeba při přípravě a konzumaci potravin dodržovat nebo z jak...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Mor na Madagaskaru – září 2021

Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ze dne 10. září 2021 bylo na Madagaskaru hlášeno 30 případů onemocnění pneumonickou formou moru. Světová zdravotnická organiz...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Virové hepatitidy

Zdroje věnované jednotlivým typům virové hepatitidy, prevenci, cestě přenosu, příznakům, komplikacím a léčbě tohoto onemocnění.

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 25.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI