Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Infekční nemoci
  • Aktuální: Listerióza

Listerióza

Infekční nemoci
Autor: Státní zdravotní ústav

Listeria monocytogenes je všudypřítomná bakterie, která způsobuje onemocnění u lidí a zvířat. K přenosu infekce na člověka dochází nejčastěji kontaminovanými potravinami. U zdravých dospělých jedinců se vyskytuje velmi vzácně. Nejvíce ohroženy jsou těhotné ženy, u kterých hrozí potrat. Do rizikové skupiny patří také novorozenci, starší osoby a osoby s chronickým onemocněním.

Výskyt

V Evropě pozorujeme od roku 2008 výrazný nárůst případů onemocnění listeriózou. Nejčastěji bylo onemocnění hlášeno u osob starších 64 let (smrtnost 15,5 %) a zejména pak u osob starších 84 let (smrtnost 24,2 %). Ve 28 členských zemích Evropské unie bylo v roce 2017 hlášeno 2 480 případů listeriózy (incidence 0,48/100 000).

Prevence

Jedinou dostupnou prevencí je dodržování hygienických zásad při manipulaci s potravinami. Rizikovými potravinami jsou především potraviny určené k přímé spotřebě; neuvařené nebo nedostatečně tepelně upravené.

Zásady správné hygienické praxe by měly být dodržovány všude – v potravinářství i v domácnostech. K minimalizaci rizika nákazy je nezbytná důkladná tepelná příprava stravy (zejména té z živočišných zdrojů), důkladné omytí syrového ovoce a zeleniny před jídlem, oddělené skladování syrového masa od ostatních hotových potravin, důsledné mytí rukou a kuchyňského náčiní a vyvarovat se konzumaci nepasterizovaného mléka a výrobků z něj.

Těhotným ženám a imunokompromitovaným osobám (tzn. osobám se sníženou imunitou) je doporučeno nejíst měkké a zrající sýry a omezit konzumaci opakovaně ohřívaných potravin.

Prodejci by měli na trh uvádět pouze potraviny od prověřených výrobců, dodržovat chladící řetězec, potraviny uchovávat odděleně (z důvodu možné zkřížené kontaminace potravin) a snažit se zamezit riziku sekundární kontaminace, např. čištěním a dezinfekcí nástrojů a jiného zařízení ve styku s potravinami, nezasunováním cenovek do potravin a ověřováním účinnosti sanitačních postupů. Také je nutné dbát na dodržování zásad osobní hygieny zaměstnanců, včetně pravidelného proškolování.

Je důležité, aby spotřebitelé řádně dodržovali pokyny výrobců pro skladování potravin a zásady zacházení s potravinami dané národními úřady.

Vakcína proti infekcím způsobeným L. monocytogenes neexistuje.

Trend onemocnění listeriózou v České republice v letech 1997–2018. Počty případů setrvale rostou, na počátku období jich bylo deset, koncem období jich je již na 40.

Obrázek 1: Trend onemocnění listeriózou v České republice v letech 1997–2018. (Zdroj: Státní zdravotní ústav)

Příznaky onemocnění

Příznaky mohou být poměrně rozdílné: od bezpříznakového onemocnění, akutní febrilní gastroenteritidy až po závažné invazivní onemocnění s obrazem sepse, a to zejména u jedinců s oslabenou obranyschopností organismu, dětí a starších osob. Listerióza matky získaná v těhotenství je velmi závažným zdravotním rizikem pro plod. U infikovaných gravidních žen může dojít k samovolnému potratu, narození mrtvého plodu nebo k předčasnému porodu.

Další důležité informace

Inkubační doba: obvykle trvá 2 – 3 týdny (v rozmezí 1–70 dní), u těhotných žen bývá delší.

Původce: bakterie Listeria monocytogenes, které se běžně vyskytují v půdě a vodě a které bývají součástí střevní flóry člověka a zvířat.

Zdroj: nemocný člověk nebo zvíře, nosič.

Přenos: nejčastěji kontaminovanými potravinami určenými k přímé spotřebě. K přenosu dochází nejčastěji prostřednictvím konzumace kontaminovaného mléka, měkkých sýrů a jiných tepelně neupravených potravin, výjimečně přímým kontaktem prostřednictvím kapének vylučovaných infikovanou osobou nebo zvířetem. Vstupní branou infekce je nejčastěji sliznice zažívacího traktu, ale také spojivka, respirační nebo urogenitální (mogopohlavní) trakt. U profesionálních onemocnění veterinářů či řezníků pak porušená kůže. Možný je i vertikální přenos z matky na plod/dítě.

Období nakažlivosti, vnímavost a imunita: nakažlivost přetrvává po dobu vylučování patogenu (původce nemoci) ve stolici, může trvat až několik měsíců. Infikovaná matka může po porodu vylučovat patogen po dobu 7 až 10 dní prostřednictvím vaginálních sekretů a moče. U 10 % lidí se bakterie běžně vyskytuje ve střevě.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Infekční nemoci

Virová hepatitida E (žloutenka typu E)

Hepatitida E je virová infekce jater, která způsobuje jejich zánět. V souvislosti s aktuálními př...

Infekční nemoci

Shigelóza

Shigelóza, bacilární úplavice neboli bakteriální dysenterie je vysoce nakažlivé průjmové onemocně...

Zacházení s potravinami

Hygiena v kuchyni

Kontaminované potraviny a špatná hygiena při jejich přípravě vytvářejí vhodné prostředí pro množe...

Infekční nemoci

Toxoplazmóza

Toxoplazmóza je parazitární infekční onemocnění, které způsobuje prvok Toxoplasma gondii. Jedná s...

Související doporučené zdroje

Infekční nemoci

Opar rtu

Zdroje věnované původci onemocnění, cestě přenosu, příznakům, komplikacím, diagnostice a léčbě oparů. Dozvíte se, kde všude se může opar vyskytnout a koho nejčastěji postihuje, co jsou herpetické v...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Salmonelóza

Zdroje věnované prevenci, původci, způsobu nákazy, příznakům, diagnostice a léčbě salmonelózy. Dozvíte se, jaká hygienická pravidla je potřeba při přípravě a konzumaci potravin dodržovat nebo z jak...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Mor na Madagaskaru – září 2021

Podle zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ze dne 10. září 2021 bylo na Madagaskaru hlášeno 30 případů onemocnění pneumonickou formou moru. Světová zdravotnická organiz...

Přejít na externí zdroj
Infekční nemoci

Virové hepatitidy

Zdroje věnované jednotlivým typům virové hepatitidy, prevenci, cestě přenosu, příznakům, komplikacím a léčbě tohoto onemocnění.

Přejít na externí zdroj
Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 25.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI