Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Anatomie, fungování lidského těla
  • Trávení a vylučování
  • Aktuální: Žaludek: struktura a funkce

Žaludek: struktura a funkce

Trávení a vylučování
Autor: gesundheit.gv.at

Z jícnu se rozmělněná potrava dostává do žaludku. Žaludek je svalnatý dutý orgán přibližně ve tvaru písmene J, jehož přední stěna se nachází přímo za levým žeberním obloukem, v levé horní části břicha. Velikost i tvar žaludku se u různých lidí může poměrně výrazně lišit.

V níže uvedeném textu jsou v závorkách kurzívou uvedeny latinské názvy.

Kapacita žaludku závisí mimo jiné na tělesné stavbě člověka. Vliv má ale také pohlaví a stravovací návyky. Z anatomického hlediska rozlišujeme na žaludku zejména kardii neboli česlo (cardia), žaludeční klenbu (fundus ventriculi), tělo žaludku (corpus ventriculi) a předsíň vrátníku (antrum pyloricum) (obr. 1).

Obrázek 1: Základní členění žaludku – schematický nákres. Kardie je vyznačena žlutě, žaludeční klenba tyrkysově, tělo žaludku červeně, předsíň vrátníku červenofialově. Pozor! Jícen (zeleně) a dvanáctník (fialově) nejsou součástmi žaludku, ale přímo na něj navazují, neboť jsou součástí trávicího traktu. (Zdroj: depositphotos.com)

Jakou funkci má žaludek?

Žaludek funguje jako zásobník, ze kterého natrávená potrava (tzv. trávenina) přechází po částech do dvanáctníku. Doba, po kterou trávenina zůstává v žaludku, se u jednotlivých lidí může poměrně výrazně lišit; závisí rovněž na složení potravy. U zdravého člověka to může být i několik hodin. Nejdéle zůstává v žaludku potrava s vysokým obsahem tuku, středně dlouhou dobu se tam „zdržují“ bílkoviny (proteiny), a nejkratší dobu v žaludku zůstávají sacharidy. Čím vyšší je energetická denzita nějaké potraviny, tím déle zůstává tato potravina v žaludku. Tekutiny (např. voda) procházejí žaludkem poměrně rychle.

Žaludek kromě toho plní několik dalších funkcí. Jeho důležitým úkolem je dobře promíchat potravu, a dále ji jednak mechanicky rozmělnit, jednak chemicky natrávit. Chemické trávení probíhá v žaludku díky uvolňování žaludeční šťávy, která obsahuje kyselinu chlorovodíkovou a trávicí enzymy.

Shrnutí nejdůležitějších funkcí žaludku:

  • zásobník potravy,
  • zabíjení mikroorganismů,
  • rozmělnění potravy
  • chemické trávení,
  • cílené „dávkování“ tráveniny do tenkého střeva,
  • tvorba tzv. vnitřního faktoru (ten je nezbytný správné vstřebávání vitaminu B12, tzv. kobalaminu).
Poznámka: Žaludek nefunguje izolovaně, ale ve spolupráci s horní částí tenkého střeva (zejména s dvanáctníkem), slinivkou břišní a žlučovými cestami. Slinivka břišní například ovlivňuje motilitu žaludku.

Struktura stěny žaludku

Stěna žaludku se skládá z několika vrstev (obr. 2). Směrem zevnitř ven to jsou:

  • žaludeční sliznice (tunica mucosa gastrica),
  • podslizniční vazivo neboli submukóza (tela submucosa),
  • tři vrstvy hladké svaloviny,
  • serózní membrána neboli seróza (tunica serosa).

Obrázek 2: Struktura stěny žaludku – schematický nákres. Stěna žaludku se skládá z několika vrstev. Směrem zevnitř ven to jsou (znázorněno zejména v pravé části obrázku, která ukazuje detail žaludeční stěny v průřezu): sliznice, podslizniční vazivo, hladká svalovina (ta je tvořena třemi „podvrstvami“) a serózní membrána. V žaludeční sliznici se nachází velké množství žaludečních žláz. (Zdroj: depositphotos.com)

Kromě toho se v žaludeční stěně nacházejí i krevní cévy a nervy. Žaludeční sliznice obsahuje velké množství žaludečních žláz, v nichž se nacházejí různé typy buněk (mezi nimi i tzv. parietální buňky). Tyto žlázy produkují mimo jiné kyselinu chlorovodíkovou a také některé trávicí enzymy, jako jsou zejména lipázy a pepsin.

Žaludeční šťáva slouží nejen k trávení potravy, ale i k ochraně organismu před napadením bakteriemi. Je to velmi kyselá tekutina: hodnota pH žaludeční šťávy se pohybuje mezi 1 a 2. Každý den žaludek vyprodukuje až čtyři litry žaludeční šťávy.

Žaludeční šťáva je kvůli nízkému pH poměrně agresivní – a navíc obsahuje trávicí enzymy, které by mohly poškodit žaludeční stěnu. Proto žaludeční žlázy produkují látky, které žaludek chrání před „samonatrávením“. Těmito ochrannými látkami jsou jednak hlen (mucin), jednak hydrogenuhličitan.

Poznámka: Parietální buňky produkují tzv. vnitřní faktor – látku, která je nezbytná pro vstřebávání vitaminu B12. Bližší informace o vitaminu B12 ve stravě naleznete v článku Vitamin B12 (kobalamin).

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Trávení a vylučování

Začátek trávení: od úst po jícen

Trávení začíná již v ústech. Zuby během žvýkání potravu rozmělní, a jazyk ji smíchá s první trávi...

Trávení a vylučování

Střeva: struktura a funkce

Střevo je svalová trubice, která dosahuje značných rozměrů. Celková délka střeva je asi sedm metr...

Rakovina žaludku a jícnu

Rakovina žaludku: co to je?

V České republice je rakovina žaludku každoročně diagnostikována přibližně u 1300 lidí. V posledn...

Vitaminy

Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 09.06.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI