Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Trávicí systém
  • Stomie
  • Aktuální: Pouch: vak z tenkého střeva

Pouch: vak z tenkého střeva

Stomie
Autor: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Pouch se může provést u pacientů, kterým bylo odstraněno tlusté střevo. Cílem vytvoření pouche čili vaku z tenkého střeva, díky kterému dochází k vyprazdňování běžným způsobem, je vyšší komfort pacienta. Jde o vylepšenou variantu ileostomie. Operaci ale není možné provést, pokud je chorobou zasaženo i tenké střevo, poslední část konečníku či análního kanálu.

Jak se pouch provádí?

Ileoanální pouch (pauč) se provádí u pacientů, kterým bylo odstraněno tlusté střevo. Podmínkou je zachování řitního kanálu se svěračem. Tenké střevo po odstranění postiženého tlustého střeva a konečníku se při tomto zákroku napojí přímo k řitnímu otvoru. V případě zachování konečníku se pouch přišije k němu. Nejprve je nutné, aby se dvě nebo více kliček tenkého střeva naskládaly vedle sebe a sešily k sobě. Tím je vytvořen jakýsi vak (anglicky pouch), který se následně napojí k řitnímu otvoru. 

Pouch slouží jako rezervoár pro hromadění stolice, čímž nahradí chybějící tlusté střevo. Operace většinou probíhá ve dvou fázích. Při první operaci je pacientovi vytvořen vak a dočasná ileostomie. Díky tomu se nově vytvořený pouch zahojí a nevznikne infekce při průchodu stolice. Po několika týdnech až měsících může být tenké střevo napojeno na pouch. 

Pro koho je poruch vhodný?

Pouch se provádí u pacientů s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou. U pacientů s Crohnovou chorobou je někdy využití sporné. Crohnova choroba totiž postihuje celý trávicí trakt a hrozí vznik zánětů ve vytvořeném vaku. Mnohem lepší je situace v případě ulcerózní kolitidy, která postihuje pouze tlusté střevo a pokud je odstraněno, považuje se nemoc za zaléčenou.

Výhody a nevýhody pouche

Tato metoda může ulehčit život pacienta. Hlavní výhodou je, že pacient nemá stomii a pouch celkem dobře napodobuje normální způsob vyprazdňování. Mohou se ale vyskytnout problémy s trávením nebo vstřebáváním živin kvůli odstranění tlustého střeva, jehož funkci nelze nahradit. 

U pacientů se zánětlivým onemocněním může dojít k pouchitidě neboli zánětu pouche. Pokud zánět nelze vyléčit léky, je nutné pouch odstranit.

Po operaci

Po operaci může pacient trpět průjmy, protože tenké střevo neabsorbuje tolik vody jako tlusté střevo. Stolice je proto méně formovaná až tekutá. Někteří pacienti musí užívat medikamenty pro zahuštění stolice a zpomalení pohybu střev nebo upravit stravu. 

Protože vak je menší nádrží než samotné tlusté střevo, je třeba chodit na záchod mnohem častěji. Někteří pacienti uvádějí, že mají nucení na stolici 6× až 8× denně, bezprostředně po operaci to může být mnohem častěji. 

Stolice z tenkého střeva je agresivnější, protože tenké střevo neabsorbuje tolik žaludečních kyselin. Proto mohou někteří pacienti trpět pálení a podrážděním anální oblasti. Proto se doporučuje častější omývání, případně ochranné krémy.

Dietní opatření

Pacienti, kterým bylo odebráno tlusté střevo, mohou více trpět dehydratací a nedostatkem soli. Po operaci se doporučuje bezezbytková strava, ale později je možné se vrátit k běžnému stravování. Doporučuje se jíst menší porce častěji během dne. Zvýšený výdej stolice můžu způsobovat vláknina (luštěniny, zelené listy, syrová zelenina apod.), některé druhy koření, alkohol a kofein. Anální podráždění hrozí v případě konzumace ořechů, semínek, koření, kyselého a syrového ovoce. Za zvýšenou plynatost mohou šumivé nápoje, mléko, pivo a nadýmavé potraviny. Zápach podporují ryby, cibule, česnek a vejce. Je důležité hodně kousat a přemýšlet o jídle a vyloučit z jídelníčku potraviny, které pacientovi nedělají dobře.

Související odkazy

  1. České ILCO z.s.: Druhy stomií (odkaz vede na web ilco.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Rakovina tlustého střeva a...

Rakovina tlustého střeva a konečníku: rizikové faktory a příznaky

Rakovina tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom) může vzniknout, když se buňky střevn...

Stomie

Kolostomie: vývod tlustého střeva

Kolostomie je nejčastějším druhem stomie, jedná se o zhruba tři pětiny případů. Vývod tlustého st...

Stomie

Ileostomie: vývod tenkého střeva

Ileostomie je vývod z tenkého střeva, který se provádí především v případech, kdy bylo odstraněno...

Stomie

Stomie: co to je?

Stomie neboli vývod je umělé vyústění dutého orgánu na povrch těla. Nejčastěji se jedná o vyveden...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI