Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Informace o nemocech
  • Zhoubné nádory (rakovina)
  • Zhoubné nádory a výživa
  • Aktuální: Výživa u nádorových onemocnění

Výživa u nádorových onemocnění

Zhoubné nádory a výživa
Autor: gesundheit.gv.at

Onkologičtí pacienti mohou pomocí vyvážené stravy zlepšit svůj celkový zdravotní stav i kvalitu života. Samotná strava však nedokáže proti zhoubnému nádoru bojovat, nebo jej dokonce vyléčit. Takzvané „protinádorové diety“, které právě tyto zázračné vlastnosti slibují, jsou neseriózní a nejsou nijak vědecky podloženy. Tyto diety v sobě skrývají spíše riziko, protože mnohdy jsou jednostranně zaměřené a jejich důsledkem může být nedostatek živin nebo dokonce podvýživa. Cílená výživová opatření však mohou zmírnit vedlejší účinky protinádorové léčby nebo průběh samotného onemocnění.

Strava poskytující optimální množství energie i živin pomáhá onkologickým pacientům lépe snášet léčbu včetně jevů, které ji doprovázejí, a podporuje proces hojení. Co možná nejdéle by měl být zachován přirozený způsob příjmu potravy (orální neboli ústní). Je-li však ohrožen dostatečný příjem energie a živin, lékař může předepsat nutriční doplňky nebo umělou výživu.

Prevence nedostatku živin a podvýživy

Doporučuje se dodržovat zásady plnohodnotné a pestré stravy, aby byl zajištěn příjem dostatečného množství energie a živin. Inspirovat vás může potravinová pyramida. U některých potíží, které se u onkologických pacientů mohou vyskytovat (např. nauzea nebo stomatitida) je potřeba výživu odpovídajícím způsobem přizpůsobit. Zejména u radioterapie a chemoterapie je nutné dbát na dostatečný příjem tekutin. To je obzvláště důležité z toho důvodu, že produkty rozkladu zničených buněk jsou vylučovány skrze ledviny. Vhodnými nápoji jsou obyčejná pitná voda, neperlivá nebo jemně perlivá minerální voda, vodou naředěné ovocné nebo zeleninové šťávy, a také neslazené bylinné a ovocné čaje. Člověk by měl denně vypít alespoň 1,5 až dva litry tekutin.

V průběhu nádorového onemocnění se může vyskytnout malnutrice (podvýživa), jejíž nejtěžší formou je tzv. nádorová kachexie. Tato progresivní ztráta tělesné hmotnosti se vyznačuje zrychleným úbytkem tukové tkáně a ztrátou svalové hmoty. Pacient se cítí zesláblý, má oslabený imunitní systém, trpí anemií a má výraznou podváhu. Malnutrice při nádorovém onemocnění má velmi negativní dopad na metabolismus a imunitní systém. V takovém případě může lékař doporučit přechod na umělou výživu.

Poznámka: V případě funkční poruchy způsobené zhoubným nádorem (např. u zhoubných nádorů jater, slinivky břišní nebo ledvin) je někdy nezbytné nasadit speciální dietoterapeutická opatření.

Lepší snášení vedlejších účinků léčby

Optimální výživa je důležitým předpokladem pro co možná nejhladší průběh léčby. Kromě toho dobrá tělesná konstituce a optimální přísun energie, živin, vitaminů a minerálních látek zvyšují kvalitu života onkologického pacienta. V průběhu chemoterapie nebo radioterapie se často vyskytují vedlejší účinky, jako je např. nechutenství, změny ve vnímání vůní a chutí, záněty v oblasti úst (včetně stomatitidy), poruchy polykání, nauzea, zvracení, pálení žáhy, nadměrný pocit plnosti, silné nadýmání, průjmy apod. – všechny tyto obtíže je potřeba ve výživě zohlednit.

Bližší informace ke zmírnění obtíží najdete v článku Výživa u chemoterapie a radioterapie.

Vyhýbání se patogenům ve stravě

U některých typů zhoubných nádorů může dojít k prudkému poklesu počtu leukocytů, zvláště pak granulocytů. V takových případech je velmi doporučováno minimalizovat riziko infekce, aby byla zátěž imunitního systému co možná nejmenší.

Zvláštní pozornost by měla být věnována manipulaci s potravinami a hygieně v kuchyni, aby byl co možná nejvíce minimalizován kontakt s patogeny – ať již během přípravy jídla, nebo při jeho samotné konzumaci. Na některé věci je potřeba dávat pozor již při nákupu.

Pravidla zacházení s potravinami, aby byl minimalizován kontakt s patogeny:

  • Jídla připravujte z nezávadných – a pokud možno čerstvých – potravin.
  • Potraviny, které se konzumují za syrova, důkladně umyjte – pokud možno třikrát pod tekoucí teplou vodou.
  • Potenciální zdroje salmonel (např. drůbež, ryby, vejce) skladujte a připravujte odděleně od ostatních potravin. Pracovní plochy (včetně krájecích prkének) pak důkladně vyčistěte. Používejte pouze plastová krájecí prkénka.
  • Dbejte na důkladnou tepelnou úpravu pokrmů: nejezte nedopečená nebo nedovařená jídla. Při ohřívání pokrmů v mikrovlnné troubě dbejte na rovnoměrný ohřev jídla (tzn. ohřev je potřeba několikrát přerušit a jídlo promíchat).
  • Hotové jídlo neudržujte dlouho v teplém stavu: co bezprostředně nesníte, nechejte vychladnout a uložte ve vhodné nádobě do chladničky.
  • Dbejte na čistotu a hygienu rukou a používaných kuchyňských potřeb (např. utěrky, nádobí, pracovní plochy, krájecí prkénka).
  • Textilie používané v kuchyni (např. utěrky) měňte často – nejlépe denně – a perte je při teplotě alespoň 60 °C.
  • Při nákupu potravin dbejte na neporušené a nepoškozené obaly (plechovky nesmí být zprohýbané ani vyboulené apod., totéž platí pro uzávěry skleněných obalů).
  • U chlazených či mražených potravin se snažte udržet „chladový řetězec“: k tomu se výborně hodí chladicí boxy nebo chladicí tašky.
  • Nejezte potraviny po uplynutí data spotřeby (tzn. s prošlou trvanlivostí).
  • Dbejte na dodržování doporučených skladovacích teplot.
  • Kuchyňský odpad nenechávejte dlouho v odpadkovém koši. Vynášejte jej pokud možno denně.
  • Dbejte na to, aby kuchyně nebyla kontaminována různými výměšky domácích mazlíčků.

Snížení rizika recidivy

Při správně zvoleném způsobu stravování lze zmírnit dopad vedlejších účinků protinádorové léčby a zároveň zvýšit odolnost organismu. Správnou výživou můžete přispět i k prevenci recidivy. Inspirovat vás může potravinová pyramida.

Poznámka: Na tomto portálu uvedená doporučení k prevenci konkrétních onemocnění, a rovněž výživová doporučení v případě existence konkrétních onemocnění, je potřeba chápat pouze jako všeobecně platná doporučení. Nemohou nahradit individuální poradenství a konzultaci s lékařem nebo s nutričním terapeutem.

Související odkazy

  1. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa onkologicky nemocného (odkaz vede na web linkos.cz)
  2. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Doporučení nutriční skupiny ČOS (odkaz vede na web linkos.cz)
  3. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Mýty a pověry ve výživě (odkaz vede na web linkos.cz)
  4. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa v průběhu chemoterapie (odkaz vede na web linkos.cz)
  5. Česká onkologická společnost ČLS JEP: Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké (publikace věnované výživě v době nemoci a léčby onkologického onemocnění; odkaz vede na web linkos.cz)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Zhoubné nádory: základní in...
Fatigue: únava při onemocněních zhoubnými nádory

Nádorové onemocnění znamená pro onkologické pacienty zátěž ve všech oblastech života. Snaha vyrov...

Zhoubné nádory a výživa
Výživa u chemoterapie a radioterapie

Chemoterapie i radioterapie mají některé vedlejší účinky, v jejichž důsledku se u onkologických p...

Dieta u nádorových onemocnění
Dieta u nádorových onemocnění – úvod

Zatímco nutriční (výživové) faktory mohou hrát určitou roli v prevenci i ve vzniku nádorových one...

Rakovina tlustého střeva a...
Rakovina tlustého střeva a konečníku: léčba

Léčba rakoviny tlustého střeva a konečníku závisí jednak na typu nádoru (ten je zjištěn při histo...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 28.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace