Strava poskytující optimální množství energie i živin pomáhá onkologickým pacientům lépe snášet léčbu včetně jevů, které ji doprovázejí, a podporuje proces hojení. Co možná nejdéle by měl být zachován přirozený způsob příjmu potravy (orální neboli ústní). Je-li však ohrožen dostatečný příjem energie a živin, lékař může předepsat nutriční doplňky nebo umělou výživu.
Prevence nedostatku živin a podvýživy
Doporučuje se dodržovat zásady plnohodnotné a pestré stravy, aby byl zajištěn příjem dostatečného množství energie a živin. Inspirovat vás může potravinová pyramida. U některých potíží, které se u onkologických pacientů mohou vyskytovat (např. nauzea nebo stomatitida) je potřeba výživu odpovídajícím způsobem přizpůsobit. Zejména u radioterapie a chemoterapie je nutné dbát na dostatečný příjem tekutin. To je obzvláště důležité z toho důvodu, že produkty rozkladu zničených buněk jsou vylučovány skrze ledviny. Vhodnými nápoji jsou obyčejná pitná voda, neperlivá nebo jemně perlivá minerální voda, vodou naředěné ovocné nebo zeleninové šťávy, a také neslazené bylinné a ovocné čaje. Člověk by měl denně vypít alespoň 1,5 až dva litry tekutin.
V průběhu nádorového onemocnění se může vyskytnout malnutrice (podvýživa), jejíž nejtěžší formou je tzv. nádorová kachexie. Tato progresivní ztráta tělesné hmotnosti se vyznačuje zrychleným úbytkem tukové tkáně a ztrátou svalové hmoty. Pacient se cítí zesláblý, má oslabený imunitní systém, trpí anemií a má výraznou podváhu. Malnutrice při nádorovém onemocnění má velmi negativní dopad na metabolismus a imunitní systém. V takovém případě může lékař doporučit přechod na umělou výživu.
Lepší snášení vedlejších účinků léčby
Optimální výživa je důležitým předpokladem pro co možná nejhladší průběh léčby. Kromě toho dobrá tělesná konstituce a optimální přísun energie, živin, vitaminů a minerálních látek zvyšují kvalitu života onkologického pacienta. V průběhu chemoterapie nebo radioterapie se často vyskytují vedlejší účinky, jako je např. nechutenství, změny ve vnímání vůní a chutí, záněty v oblasti úst (včetně stomatitidy), poruchy polykání, nauzea, zvracení, pálení žáhy, nadměrný pocit plnosti, silné nadýmání, průjmy apod. – všechny tyto obtíže je potřeba ve výživě zohlednit.
Bližší informace ke zmírnění obtíží najdete v článku Výživa u chemoterapie a radioterapie.
Vyhýbání se patogenům ve stravě
U některých typů zhoubných nádorů může dojít k prudkému poklesu počtu leukocytů, zvláště pak granulocytů. V takových případech je velmi doporučováno minimalizovat riziko infekce, aby byla zátěž imunitního systému co možná nejmenší.
Zvláštní pozornost by měla být věnována manipulaci s potravinami a hygieně v kuchyni, aby byl co možná nejvíce minimalizován kontakt s patogeny – ať již během přípravy jídla, nebo při jeho samotné konzumaci. Na některé věci je potřeba dávat pozor již při nákupu.
Pravidla zacházení s potravinami, aby byl minimalizován kontakt s patogeny:
- Jídla připravujte z nezávadných – a pokud možno čerstvých – potravin.
- Potraviny, které se konzumují za syrova, důkladně umyjte – pokud možno třikrát pod tekoucí teplou vodou.
- Potenciální zdroje salmonel (např. drůbež, ryby, vejce) skladujte a připravujte odděleně od ostatních potravin. Pracovní plochy (včetně krájecích prkének) pak důkladně vyčistěte. Používejte pouze plastová krájecí prkénka.
- Dbejte na důkladnou tepelnou úpravu pokrmů: nejezte nedopečená nebo nedovařená jídla. Při ohřívání pokrmů v mikrovlnné troubě dbejte na rovnoměrný ohřev jídla (tzn. ohřev je potřeba několikrát přerušit a jídlo promíchat).
- Hotové jídlo neudržujte dlouho v teplém stavu: co bezprostředně nesníte, nechejte vychladnout a uložte ve vhodné nádobě do chladničky.
- Dbejte na čistotu a hygienu rukou a používaných kuchyňských potřeb (např. utěrky, nádobí, pracovní plochy, krájecí prkénka).
- Textilie používané v kuchyni (např. utěrky) měňte často – nejlépe denně – a perte je při teplotě alespoň 60 °C.
- Při nákupu potravin dbejte na neporušené a nepoškozené obaly (plechovky nesmí být zprohýbané ani vyboulené apod., totéž platí pro uzávěry skleněných obalů).
- U chlazených či mražených potravin se snažte udržet chladový řetězec: k tomu se výborně hodí chladicí boxy nebo chladicí tašky.
- Nejezte potraviny po uplynutí data spotřeby (tzn. s prošlou trvanlivostí).
- Dbejte na dodržování doporučených skladovacích teplot.
- Kuchyňský odpad nenechávejte dlouho v odpadkovém koši. Vynášejte jej pokud možno denně.
- Dbejte na to, aby kuchyně nebyla kontaminována různými výměšky domácích mazlíčků.
Snížení rizika recidivy
Při správně zvoleném způsobu stravování lze zmírnit dopad vedlejších účinků protinádorové léčby a zároveň zvýšit odolnost organismu. Správnou výživou můžete přispět i k prevenci recidivy. Inspirovat vás může potravinová pyramida.
Související odkazy
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa onkologicky nemocného (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Doporučení nutriční skupiny ČOS (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Mýty a pověry ve výživě (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Výživa v průběhu chemoterapie (odkaz vede na web linkos.cz)
- Česká onkologická společnost ČLS JEP: Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké (publikace věnované výživě v době nemoci a léčby onkologického onemocnění; odkaz vede na web linkos.cz)