V čem je vitamin B5 obsažen?
Vitamin B5 se alespoň v malém množství vyskytuje téměř ve všech potravinách. Dobrými zdroji kyseliny pantothenové jsou mj. játra, svalovina, ryby, mléko, celozrnné výrobky a luštěniny, například zralý hrách.
Kolik vitaminu B5 potřebujeme?
Denní potřeba vitaminu B5 není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu B5 pro dospělé ve věku 25–51 let je 6 mg denně. Tato hodnota platí i pro těhotné ženy a kojící matky.
Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.
Nedostatek/nadbytek vitaminu B5
Předávkování vitaminem B5 prostřednictvím stravy je prakticky nemožné. Dodnes nebyly popsány žádné nepříznivé zdravotní dopady nadměrného příjmu vitaminu B5, který se přirozeně vyskytuje ve stravě.
Nedostatek vitaminu B5 se téměř nevyskytuje. Na vzniku nedostatku kyseliny pantothenové se mohou podílet velmi jednostranné diety či narušený proces vstřebávání v trávicím traktu. Pokud se již nedostatek vitaminu B5 vyskytne, pak se obvykle kombinuje s nedostatkem některých dalších živin. Klasickým příznakem nedostatku kyseliny pantothenové je tzv. syndrom pálení nohou (anglicky burning feet syndrome). Dále se mohou objevovat i některé nespecifické příznaky (např. palpitace, pocit brnění kůže, únava či svalová slabost). Mezi další možné příznaky se řadí poruchy hojení ran, nízký krevní tlak a narušené pohybové stereotypy.
Související odkazy
- Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 2 část – metabolismus hydrosolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(12): 564–567. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 89 kB)