Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Vitaminy
  • Aktuální: Vitamin K

Vitamin K

Vitaminy
Autor: gesundheit.gv.at

Vitamin K patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je důležitý především pro tvorbu koagulačních faktorů. Ovlivňuje tak krevní srážlivost a hraje rovněž roli v metabolismu kostí. Vitamin K je souhrnné označení pro několik strukturně podobných látek, mezi které se řadí rostlinný fylochinon (vitamin K1) a bakteriální menachinon (vitamin K2). Potraviny živočišného původu obvykle obsahují směs těchto dvou forem vitaminu K.

Nedostatek vitaminu K se může vyskytovat u některých onemocnění. Během přípravy potravin (tj. při vaření) a při styku s kyslíkem se vitamin K neztrácí tolik, jako je tomu u některých jiných vitaminů, avšak citlivě reaguje na denní světlo. Potraviny s obsahem vitaminu K by se proto měly skladovat nejlépe ve tmě.

V čem je vitamin K obsažen?

Na vitamin K jsou bohaté zejména zelené druhy zeleniny, jako je například špenát, brokolice či kapusta. Značné množství vitaminu K se nachází také v ovoci, mléce a mléčných výrobcích, mase, vejcích a obilovinách.

Kolik vitaminu K potřebujeme?

Denní potřeba vitaminu K není přesně stanovena. Odhadovaný přiměřený příjem vitaminu K pro dospělé ve věku 25–51 let je denně 70 µg pro muže a 60 µg pro ženy – tato hodnota platí i pro těhotné a kojící ženy. Ženám starším 51 let se doporučuje přijímat 65 µg vitaminu K denně, muži v této věkové kategorii by denně měli přijímat 80 µg vitaminu K.

Další informace k doporučeným denním dávkám vitaminů se dočtete na stránce Vitaminy – pokrytí denní potřeby.

Nedostatek/nadbytek vitaminu K

Hypervitaminóza není v případě vitaminu K známa.

Nedostatek vitaminu K vede k poruchám krevní srážlivosti. Z výživových důvodů se však nedostatek vitaminu K vyskytuje spíše výjimečně. Předpokládá se, že ve vyvážené stravě je příjem vitaminu K dostatečný. Na vzniku nedostatku vitaminu K se mohou podílet některá onemocnění jater a trávicího traktu. Nedostatek vitaminu K byl pozorován rovněž v případech závažných poruch trávení tuků a při dlouhodobém užívání některých léků.

Zvláštní pozornost je věnována příjmu vitaminu K u novorozenců: 2.–7. den po narození je dětem profylakticky podáván vitamin K, který působí proti krvácení z trávicího traktu, v oblasti pupku a do mozku.

Související odkazy

  1. Pavel Hlúbik: Vitaminy – důležitý faktor ovlivňující zdraví. 1 část – metabolismus liposolubilních vitaminů. Interní medicína pro praxi 2011, 3(11): 503–505. (odkaz vede na PDF soubor na webu internimedicina.cz, 81 kB)

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Minerální látky
Železo

Železo je jedním ze stopových prvků a podílí se na mnoha procesech probíhajících v lidském těle....

Vitaminy
Vitamin B12 (kobalamin)

Vitamin B12 neboli kobalamin patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Kobalamin je souhrnné označen...

Vitaminy
Vitamin E

Vitamin E patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je považován za antioxidant. Vitamin E je souh...

Vitaminy
Vitamin D

Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Podle nejnovějších poznatků je řazen i mezi hor...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace