Botanická charakteristika
Kdouloň obecná (Cydonia oblonga) je příbuzná s hrušní a jabloní, stejně jako ony patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) a její plody – kdoule – se řadí mezi jádroviny. Její latinský název je pravděpodobně odvozen od starověkého města Kydonia (dnes Chania) na řeckém ostrově Kréta. Kdoule byly známy již ve starověkém Římě, kde byly někdy označovány jako „krétské jablko“.
Kdoule roste na keřích, které mohou dosáhnout výšky až šesti metrů. Ovoce má tvar jablka až hrušky a obsahuje jádřinec. Tvrdá slupka je lesklá a má zelenou až zářivě žlutou barvu. Zvláštním poznávacím znamením je u kdoule bílošedé plstnaté chmýří na slupce, které chutná velmi hořce. Tímto chmýřím si kdoule již u starých Římanů vysloužila název „vlněné jablko“. Plody mohou dosáhnout hmotnosti až jednoho kilogramu. V závislosti na odrůdě mohou kdoule vzhledem připomínat jablko či hrušku. Kdoule jsou velmi aromatické, jejich vůně připomíná citron.
Čerstvé kdoule od domácích pěstitelů jsou k dostání od konce září do začátku listopadu. V obchodech je najdete jen zřídka, spíše na ně narazíte na farmářských trzích.
Živiny, vitaminy a minerály
Kdoule je nízkokalorické ovoce, neboť více než 80 % hmotnosti tvoří voda. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na trávení. Kdoule dále obsahují pektiny, jejichž želírovací vlastnosti lze s výhodou využít v kuchyni. Čím je ovoce zralejší, tím je obsah pektinů nižší. Kdoule kromě toho obsahují cenné minerály – zejména železo, zinek, draslík, vápník, měď a mangan. Navíc mají kdoule vysoký obsah vitaminu C.
Látky obsažené v kdoulích | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v kdoulích | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 38 | Hořčík (mg) | 8 |
Tuky (g) | 0,5 | Železo (mg) | 0,6 |
Bílkoviny (g) | 0,4 | Vitamin A (µg) | 6 |
Sacharidy (g) | 7,3 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Vláknina (g) | 5,9 | Vitamin B2 (mg) | 0,03 |
Draslík (mg) | 183 | Vitamin B3 (mg) | 0,2 |
Vápník (mg) | 10 | Vitamin C (mg) | 14 |
Využití v kuchyni
Kdoule od domácích pěstitelů nejsou vhodné ke konzumaci za syrova, protože chutnají trpce až hořce a jejich dužina je tvrdá, místy až dřevnatá. Pokud je ale povaříte, podusíte nebo zapečete, pak se dužina stane snadno stravitelnou, šťavnatou a měkkou, a zjemní se i její chuť.
Před zpracováním kdoulí je potřeba odstranit plstnaté chmýří, kterým je pokryta jejich slupka. Toho nejlépe dosáhnete pomocí utěrky. Dále se kdoule zpracovávají podobně jako jablka či hrušky, tzn. je potřeba odstranit jádřince. Kdoule by se měly konzumovat oloupané. Jejich sladkokyselé aroma se výborně hodí k pokrmům z masa, zvěřiny nebo drůbeže. Kdoule lze dobře kombinovat s jablky, hruškami nebo bobulovým ovocem. Často se zpracovávají do želé, džemů, kompotů, pyré nebo šťáv. Kromě toho se hodí i jako pečicí přísada, zejména jako obloha koláčů nebo dortů.
Skladování
Kdoule byste měli doma skladovat na chladném a dobře větraném místě. Při tomto způsobu skladování vydrží kdoule nanejvýš osm týdnů. Pamatujte na to, že kdoule jsou citlivé na otlaky. Při delším skladování se dužina zbarví do hněda.