Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Polníček

Polníček

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Malé zelené lístky polníčku mají jemně ořechovou chuť a přijdou vhod jako chutná obměna jídelníčku zejména v chladných a mrazivých obdobích. Polníček obsahuje cenné vitaminy i poměrně hodně železa. Díky tomu, že polníček snáší teploty až do mínus 15 stupňů Celsia, podává se často jako salát zejména v chladných ročních obdobích.

Botanická charakteristika

Správný botanický název polníčku (Valerianella locusta), je kozlíček polníček. Tato bylina patří do čeledi zimolezovitých (Caprifoliaceae). Typické růžice polníčku jsou tvořeny až dvaceti malými světle až tmavě zelenými lístky. Jednotlivé lístky jsou tři až pět centimetrů dlouhé a v závislosti na odrůdě mohou být široké, dlouhé, špičaté nebo zaoblené. Díky tomu, že polníček odolává mrazům až do minus 15 stupňů Celsia, často se konzumuje jako salát, zejména v chladných ročních obdobích. Od místních pěstitelů je k dispozici od září do dubna.

Živiny, vitaminy a minerály

Polníček obsahuje vitamin C, prekurzory vitaminu A a kyselinu listovou. Se dvěma mg železa na 100 gramů je také obzvláště dobrou zásobárnou železa. Za svou ořechovou vůni vděčí polníček éterickým olejům.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v polníčku
Látky obsažené v polníčku Na 100 g jedlé části Látky obsažené v polníčku Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 14 Železo (mg) 2
Tuky (g) 0,4 Vitamin A (µg) 663
Bílkoviny (g) 1,8 Vitamin B1 (mg) 0,07
Sacharidy (g) 0,7 Vitamin B2 (mg) 0,08
Vláknina (g) 1,5 Vitamin B3 (mg) 0,4
Draslík (mg) 420 Vitamin B6 (mg) 0,25
Vápník (mg) 32 Vitamin C (mg) 35
Hořčík (mg) 13 Vitamin E (mg) 0,6
Kyselina listová (µg) 145

Využití v kuchyni

Polníček se podává syrový jako salát v nejrůznějších kombinacích, ať už sladkých nebo kořeněných, s masem výrazné chuti, se slaninou nebo s čerstvými sýry. Často se přidává i do teplých bramborových salátů. Růžice by před použitím měly být důkladně umyty a zbaveny zbytků půdy nebo písku; rovněž je potřeba odstranit všechny kořínky.

Tip: Povadlé lístky polníčku znovu získají svěžest poté, co je krátce ponoříte do ledové vody.

Skladování

Polníček byste měli spotřebovat co možná nejdříve, protože rychle vadne. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží jen několik dní.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Červená čekanka (radicchio)

Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že vš...

Sezónní ovoce a zelenina
Zelí

Zelí je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává v chladných zimních měsících. Zelí u...

Sezónní ovoce a zelenina
Červená řepa

Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověst...

Sezónní ovoce a zelenina
Jahody

Jahoda je v Česku jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů. V botanickém smyslu ve skutečnosti...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace