Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Hrozny

Hrozny

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Hrozny se používají většinou k výrobě vína nebo moštu. Z vinných bobulí ale můžete vykouzlit i chutné pokrmy. Barviva i fenolové kyseliny, které jsou v hroznech obsaženy, se řadí k sekundárním metabolitům rostlin a mají celou řadu zdraví prospěšných účinků. Vinná réva je popínavá rostlina a dobře se jí daří i v soukromých zahradách. Avšak pozor, může dorůst až do výšky deseti metrů! Stolní hrozny od místních pěstitelů jsou k dostání v září a v říjnu.

Botanická charakteristika

Réva vinná (Vitis vinifera) patři do čeledi révovitých (Vitaceae). Je to jedna z nejstarších kulturních rostlin. Pochází pravděpodobně ze západní a střední Asie, Římané ji přivezli do Evropy a zde časem zdomácněla. Většina hroznů se lisuje na víno (tzv. vinné hrozny), přibližně jen desetina úrody se konzumuje jako ovoce (stolní hrozny). Hrozny vyrůstají v latách (typ květenství) a v závislosti na odrůdě mají různé barvy: rozlišujeme tak hrozny „bílé“ (zelené, žluté, jantarově zbarvené) a tmavé (červené, modré, černomodré). Uvnitř šťavnaté dužiny se většinou nacházejí tvrdá, lehce nahořklá jadérka; výjimkou jsou bezjaderné stolní hrozny. Vinná réva je popínavý keř, který může krásně ozdobit stěny domu. Tato rostlina dosahuje výšky dvou až deseti metrů.

Poznámka: Z botanického hlediska jsou hrozny bobule.

Živiny, vitaminy a minerály

Množství obsažených látek v různých odrůdách hroznů se může výrazně lišit; dokonce i obsah cukru v rámci jedné odrůdy může být značně odlišný, a to v závislosti na zralosti plodů. Z vitaminů stojí za zmínku zejména vitamin B1, vitamin B6 a niacin, zatímco z minerálních látek jsou zastoupeny především draslík, vápník a železo. Hrozny dále obsahují barviva (např. flavonoid antokyan) a fenolové kyseliny – oba typy látek patří k sekundárním metabolitům rostlin a mohou mít různé zdraví prospěšné účinky. Tmavé hrozny mají vyšší obsah flavonoidů než světlé odrůdy. Jadérka získaná při výrobě vína lze zpracovat na hroznový olej: ten obsahuje vysoké množství cenných polynenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na složení krevních lipidů.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v hroznech
Látky obsažené v hroznech Na 100 g jedlé části Látky obsažené v hroznech Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 67 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 1
Bílkoviny (g) 0,7 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 15,2 Vitamin B2 (mg) 0,03
Vláknina (g) 1,5 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 192 Vitamin B6 (mg) 0,07
Vápník (mg) 12 Vitamin C (mg) 4
Hořčík (mg) 9 Vitamin E (mg) 0,7

Využití v kuchyni

Kromě tradičního využití k výrobě vína či moštu lze hrozny konzumovat i za syrova, jako velmi chutné ovoce. Můžete je použít do různých ovocných pokrmů, jako jsou ovocné saláty, špízy, krémy nebo jiné dezerty: hrozny v nich nejen dobře chutnají, ale působí i dekorativně. Hrozny se rovněž často používají jako obloha koláčů a dortů, ale neměly by se společně s nimi péci (příkladem je ovocný koláč s želé na povrchu). Sušené hrozny jsou obecně známy jako rozinky a nacházejí uplatnění např. v müsli směsích, studentských směsích, v pečivu (např. rozinkové šneky, sušenky) i v různých moučnících (např. palačinky nebo závin), ale i v pikantních pokrmech, např. v orientální kuchyni. Před konzumací za syrova hrozny důkladně operte, nejlépe vlažnou vodou.

Poznámka: Hrozny se chuťově výborně hodí i k sýru.

Skladování

V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží hrozny nanejvýš několik dní, proto byste je měli sníst co možná nejčerstvější. Nahnilé nebo poškozené bobule vytřiďte a pozor dávejte i na otlačená místa. Při nákupu dbejte na to, aby na ovoci byla stále ještě viditelná přirozená ochranná vrstva, která bobule chrání před hnilobou.

Poznámka: Hrozny po sklizni nedozrávají, proto je potřeba sklízet je vždy zralé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Rybíz

Malé kulaté bobulky rybízu mají sladkokyselou chuť a jsou obzvláště šťavnaté. Jejich intenzivní b...

Sezónní ovoce a zelenina
Maliny

Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, neboť svou charakteristickou jemnou chutí si...

Sezónní ovoce a zelenina
Lilek (baklažán)

Lilek mezi ostatními druhy zeleniny vyniká svou nápadnou barvou, naopak jeho chuť je spíše nevýra...

Sezónní ovoce a zelenina
Okurka

Okurka má typickou vůni i a chuť, kterou si většina lidí spojuje s létem. Zejména při vysokých te...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace