Botanická charakteristika
Meruňku obecnou (Prunus armeniaca) přivezl z Číny do Evropy již Alexandr Veliký. Meruňka patří do čeledi růžovitých (Rosaceae) – podobně jako broskvoně a mandloně, které jsou s ní botanicky příbuzné. Rozkvetlá meruňka má překrásné bílé až růžovočervené květy. Stromům se obzvláště daří v teplém a spíše sušším podnebí. Meruňky se pěstují v oblastech s mírnou zimou, v Česku zejména na jižní Moravě.
Meruňka se řadí mezi peckoviny. Plody jsou zaoblené a dorůstají velikosti čtyř až osmi centimetrů, mají světle až tmavě oranžovou barvu, typické aroma a sladkou chuť. U většiny odrůd je slupka sametová, ojediněle však může být i hladká. U každého plodu je viditelná rýha, která se táhne od stopky až do místa, kde byl původně pestík (součást někdejšího květu). Podél této rýhy lze meruňku poměrně snadno rozpůlit. Meruňky po sklizni nedozrávají, proto je potřeba je sklízet (nebo kupovat) vždy zralé. Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání od července do srpna.
Živiny, vitaminy a minerály
Navzdory své sladké chuti mají meruňky jen poměrně nízký obsah cukru (8,5 g na 100 g ovoce). Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií (jen 43 kcal / 100 g). Meruňky obsahují karotenoidy, které tomuto ovoci dodávají jeho typickou barvu a jsou obzvláště zdraví prospěšné. Obsažený beta-karoten se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A a působí rovněž jako antioxidant. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B (zejména niacin), vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály – zvláště pak železo, draslík, hořčík a vápník. V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků.
Látky obsažené v meruňkách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v meruňkách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 43 | Vitamin A (µg) | 280 |
Tuky (g) | 0,1 | Vitamin B1 (mg) | 0,04 |
Bílkoviny (g) | 0,9 | Vitamin B2 (mg) | 0,05 |
Sacharidy (g) | 8,5 | Vitamin B3 (mg) | 0,7 |
Vláknina (g) | 1,5 | Vitamin B6 (mg) | 0,07 |
Draslík (mg) | 280 | Vitamin C (mg) | 10 |
Vápník (mg) | 17 | Vitamin E (mg) | 0,5 |
Hořčík (mg) | 9 | Kyselina listová (µg) | 3,6 |
Železo (mg) | 0,6 |
Využití v kuchyni
Meruňky se výborně hodí k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je např. meruňkový krém. Meruňkové knedlíky jsou klasikou české kuchyně. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou.
V potravinářském průmyslu se ze semen broskví a meruněk – po odstranění amygdalinu – vyrábí náhražka marcipánu, tzv. persipán.
Skladování
V chladničce v zásuvce na zeleninu lze meruňky skladovat po dobu několika dní. Meruňky byste měli umývat až těsně před konzumací, stačí je krátce očistit pod tekoucí vodou. Meruňky jsou citlivé na otlak, proto je potřeba věnovat tomu pozornost během přepravy i skladování.
Související odkazy
- Meruňková jádra vás mohou i otrávit. Nepodlehněte šarlatánům. (odkaz vede na web plzen.rozhlas.cz)