Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Brusinky

Brusinky

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách, jako je džem či kompot. Brusinky se tradičně podávají k pokrmům ze zvěřiny. Velmi osvěžující je brusinková šťáva. Divoce rostoucí brusinku je třeba odlišovat od vyšlechtěné klikvy. Brusinky nasbírané v přírodě je vždy potřeba dobře umýt, neboť mohou být znečištěné vajíčky cizopasníků. Čerstvé brusinky lze v naší přírodě najít začátkem podzimu.

Botanická charakteristika

Brusinka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium), který patří do čeledi vřesovcovitých (Ericaceae). Divoce rostoucí brusinka je poléhavý keřík, který může dosahovat výšky až 40 cm. Předtím, než brusinky začnou zrát, jsou jejich plody bílé.

Divoce rostoucí brusinka (Vaccinium vitis-idaea) se zřetelně odlišuje od vyšlechtěné klikvy velkoplodé (Vaccinium macrocarpon), která je někdy nepřesně označována jako „americká brusinka“ či „kanadská brusinka“. Klikva sice rovněž patří do rodu brusnice (Vaccinium), ale řadí se do samostatného podrodu Oxycoccus. Ačkoli to tedy není skutečná brusinka, klikva je často mylně označována za „vyšlechtěnou brusinku“.

Živiny, vitaminy a minerály

Brusinky obsahují zejména vitaminy skupiny B, vitamin C a karotenoidy (prekurzory vitaminu A). Kromě toho jsou zdrojem některých minerálů, jako je zejména draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah ovocných kyselin a tříslovin dodává brusinkám jejich typickou natrpkle kyselou až mírně nahořklou chuť.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v brusinkách
Látky obsažené v brusinkách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v brusinkách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 35 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,5 Vitamin A (µg) 4
Bílkoviny (g) 0,3 Vitamin B1 (mg) 0,02
Sacharidy (g) 6,2 Vitamin B2 (mg) 0,02
Vláknina (g) 2,9 Vitamin B3 (mg) 0,1
Draslík (mg) 77 Vitamin B6 (mg) 0,01
Vápník (mg) 14 Vitamin C (mg) 12
Hořčík (mg) 6 Vitamin E (mg) 1

Využití v kuchyni

Kvůli trpce kyselé chuti se brusinky jen málokdy konzumují syrové. Nejčastěji se v kombinaci s cukrem zpracovávají do džemů, kompotů, želé nebo šťáv. Jejich aroma se výborně hodí k pokrmům ze zvěřiny nebo drůbeže, zavařené brusinky jsou již klasickou ozdobou svíčkové omáčky. Brusinky se ideálně hodí k některým sýrům, jako je např. camembert.

Brusinky nasbírané v přírodě mohou být znečištěny vajíčky měchožila bublinatého neboli „liščí tasemnice“ (Echinococcus multilocularis), proto je bezpodmínečně nutné je před konzumací důkladně umýt.

Skladování

Brusinky obsahují kyselinu benzoovou, která má konzervační vlastnosti, proto je lze velmi dobře skladovat.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Borůvky

Borůvkám jen málokdo dokáže odolat. Tyto sytě modré lesní kuličky mají nezaměnitelnou chuť i vůni...

Sezónní ovoce a zelenina
Mrkev

Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům b...

Sezónní ovoce a zelenina
Meruňky

Meruňky od místních pěstitelů jsou k dostání jen poměrně krátkou dobu v létě. Tyto sytě oranžové...

Sezónní ovoce a zelenina
Kedlubna

Kedlubna (kedluben) je obzvláště lahodným zástupcem košťálové zeleniny. Díky své jemné chuti a kř...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace