Botanická charakteristika
Ostružiník (rod Rubus) vytváří keře a patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Existuje velké množství různých druhů ostružiníků, některé zdroje uvádějí 1000 až 1500 druhů. Řada lidí považuje ostružiny za bobule, ačkoli ve skutečnosti vůbec bobulemi nejsou. V botanickém smyslu jsou to souplodí peckoviček, tzn. každý plod sestává z mnoha malých, jednotlivých peckovic, které jsou usazené na kuželovitě vyklenutém květním lůžku. Souplodí peckoviček vytvářejí i maliny, které jsou s ostružinami příbuzné. Na rozdíl od ochmýřených malin mají ostružiny lesklý povrch. Při sběru ostružin byste měli být opatrní, protože keře mají velké množství trnů; novější vyšlechtěné odrůdy již trny nemají. Ostružiny dorůstají velikosti dvou až tří centimetrů a mají tmavě červenou, tmavě fialovou až téměř černou barvu. Nejsou tak sladké jako maliny, jejich chuť je mírně nakyslá.
Živiny, vitaminy a minerály
S pouhými 44 kcal na 100 g jsou ostružiny velmi nízkokalorickým ovocem. Ostružiny obsahují vitamin C, vitamin E a prekurzory vitaminu A, a také minerály – zvláště pak vápník, draslík a hořčík. Za svou typickou barvu vděčí ostružiny obsaženým flavonoidům (antokyanům). které mají řadu zdraví prospěšných účinků: mohou například snižovat riziko vzniku zhoubných nádorů nebo srdečně-cévních onemocnění, regulovat krevní tlak a pozitivně působit na imunitní systém.
Látky obsažené v ostružinách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v ostružinách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 44 | Železo (mg) | 0,9 |
Tuky (g) | 1 | Vitamin A (µg) | 45 |
Bílkoviny (g) | 1,2 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 6,2 | Vitamin B2 (mg) | 0,04 |
Vláknina (g) | 3,2 | Vitamin B3 (mg) | 0,4 |
Draslík (mg) | 180 | Vitamin B6 (mg) | 0,05 |
Vápník (mg) | 44 | Vitamin C (mg) | 17 |
Hořčík (mg) | 30 | Vitamin E (mg) | 0,7 |
Využití v kuchyni
Ostružiny je nejlepší jíst syrové. Přimíchané do ovocných salátů nebo do mléčných výrobků, jako jsou jogurty, podmáslí apod., dodávají pokrmům výraznou barvu i chuť. Ostružiny se hodí i jako obloha na koláče a jiné moučníky, kde je lze dobře kombinovat s jinými tmavými plody. Ostružiny jsou vhodné ke zpracování do džemů, čatní, kompotů apod. Komu vadí velké množství peciček, může je odstranit pasírováním přes síto. Při nákupu dbejte na to, aby ostružiny působily plným dojmem a byly suché, bez otlačených míst.
Skladování
Ostružiny byste měli spotřebovat co možná nejrychleji. V chladničce vydrží maximálně dva až tři dny. Jsou-li uchovávány při teplotě okolo nula stupňů, vydrží až čtyři dny. Pokud potřebujete uchovat větší množství ostružin, je nejlepší je zmrazit. Chcete-li zabránit tomu, aby se ostružiny v mrazničce slepily do hrud, předmrazte jednotlivé plody na tácku a teprve potom je uložte do sáčku.