Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Mangold

Mangold

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Mangold už delší dobu není jen odleskem slávy špenátu, naopak si díky své intenzivnější chuti našel spoustu příznivců. Jeho přidanou hodnotou je i to, že jeho řapíky lze využít podobně jako chřest. Kromě klasické zelené barvy existují i další odrůdy mangoldu, které se vyznačují žlutými či fialovými listy, případně zářivě červenými řapíky a žilnatinou. Mangold od místních pěstitelů je k dostání od května až do listopadu.

Botanická charakteristika

Mangold (Beta vulgaris var. cicla) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae), kam se řadí i špenát a červená řepa. Existuje velké množství odrůd, které se vzájemně liší barvou i tvarem: listy tak mohou mít barvu od žluté přes světle a tmavě zelenou až po nachově fialovou, zatímco řapíky mohou být bílé až zářivě červené. Pěstují se řapíkaté odrůdy (vzhledem připomínající pekingské zelí) a listové odrůdy (ty vypadají podobně jako špenát). Řapíkaté odrůdy se vyznačují zesílenými řapíky, které lze využít podobně jako chřest.

Živiny, vitaminy a minerály

Mangold obsahuje mj. vitamin C a vitaminy skupiny B. Má také vysoký obsah karotenoidů, což jsou prekurzory vitaminu A. Z minerálních látek je zastoupen zejména vápník, hořčík a železo. Podobně jako ve špenátu se i v mangoldu koncentrují dusičnany, které se mohou přeměnit na dusitany – zvláště v případech, že je jídlo několikrát ohříváno nebo udržováno v teple. Mangold by se proto měl konzumovat nebo zchladit co nejdříve po přípravě, neměl by se opakovaně ohřívat. Při konzumaci v normálním množství však obsah dusičnanů v mangoldu nepředstavuje nijak zásadní riziko. Toto riziko lze ještě více snížit, pokud zároveň s mangoldem přijímáte vitamin C: tento vitamin totiž brání přeměně dusičnanů na nitrosaminy.

Mangold obsahuje rovněž kyselinu šťavelovou, jejíž nadměrný příjem může negativně ovlivnit metabolismus kostí a může vést až k tvorbě ledvinových kamenů. U citlivých lidí může vyvolat zažívací potíže. Při konzumaci v přiměřené míře však mangold nezpůsobuje problémy.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v mangoldu
Látky obsažené v mangoldu Na 100 g jedlé části Látky obsažené v mangoldu Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 14 Železo (mg) 2,7
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 588
Bílkoviny (g) 2,1 Vitamin B1 (mg) 0,09
Sacharidy (g) 0,7 Vitamin B2 (mg) 0,16
Vláknina (g) 2 Vitamin B3 (mg) 0,6
Draslík (mg) 376 Vitamin B6 (mg) 0,09
Vápník (mg) 103 Vitamin C (mg) 39
Hořčík (mg) 81 Vitamin E (mg) 1,5
Kyselina listová (µg) 30

Využití v kuchyni

Ke konzumaci se hodí jak listy, tak řapíky. Listy se připravují a využívají podobně jako špenát. Před zpracováním mangold důkladně omyjte pod tekoucí vodou a zbavte zbytků zeminy. Dušený mangold se hodí jako příloha k masovým a rybím pokrmům. Mangold lze přidávat i do zeleninových pokrmů, jako jsou zeleninové záviny či palačinky, ale i do nákypů, dušených jídel nebo polévek. Řapíky lze využít podobně jako chřest.

U řapíkatých odrůd mangoldu oddělte před přípravou řapíky od listů, neboť řapíky jsou tak silné, že vyžadují přibližně dvojnásobně delší dobu tepelné úpravy. Řapíky přitom vyřezávejte z listů přibližně ve tvaru klínu.

Poznámka: Při nákupu dbejte na to, aby řezná plocha byla čerstvá. Na listech ani na řapících by neměly být hnědé skvrny, mangold by neměl být povadlý.

Skladování

Mangold byste měli zpracovat rychle. Zabalený ve vlhké utěrce vydrží v chladničce asi tři dny. Mangold je vhodný ke zmrazení: nejdřív jej krátce blanšírujte v horké vodě, poté jej po částech zamrazte.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Lollo rosso, lollo bionda

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nah...

Sezónní ovoce a zelenina
Ledový salát

Ledový salát má robustní listy a osvěžující chuť, díky čemuž se stal oblíbeným listovým salátem a...

Sezónní ovoce a zelenina
Hlávkový salát

Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Jen málokdo však ví, že...

Sezónní ovoce a zelenina
Špenát

I když není „bombou železa“, jak se původně předpokládalo, špenát se vyznačuje vysokým obsahem vi...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace