Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Cukrová kukuřice

Cukrová kukuřice

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Cukrová kukuřice má intenzivně žlutou barvu a lehce nasládlou chuť – snad proto je oblíbená nejen u dětí, ale i u dospělých. Tato odrůda kukuřice se v létě často podává jako zeleninová příloha při grilování, ale během celého roku ji lze používat ke zjemnění salátů, dušených pokrmů a mnoha dalších jídel. Klasy cukrové kukuřice jsou menší než klasy krmné kukuřice. Cukrová kukuřice má výrazně vyšší obsah cukru, díky čemuž si její chuť lidé mnohem více oblíbili. Kromě toho jsou její zrna jemnější než zrna krmné odrůdy. Cukrová kukuřice od místních pěstitelů je k dostání od července do září.

Botanická charakteristika

Kukuřice cukrová (Zea mays convar. saccharata) patří mezi obiloviny a z botanického hlediska se řadí do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Cukrová kukuřice byla vyšlechtěna z kukuřice seté (Zea mays), která se často označuje jako „krmná kukuřice“. Cukrové kukuřici se někdy říká i „sladká kukuřice“. Cukrovou kukuřici je nejlepší sklízet v době tzv. mléčné zralosti: pokud naříznete zrno, vytéká z něj mléčně zabarvená tekutina. To, že je kukuřice zralá ke sklizni, poznáte i podle zhnědnutí jejích „vlasů“ (botanicky se jedná o čnělky, tedy součásti květů).

Poznámka: Některé exotičtější odrůdy kukuřice mohou mít i jinou barvu zrn než typickou žlutou, například červenou či černou.

Živiny, vitaminy a minerály

Cukrová kukuřice obsahuje některé vitaminy, zvláště pak vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Kromě toho je zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah hodnotných proteinů.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v cukrové kukuřici
Látky obsažené v cukrové kukuřici Na 100 g jedlé části Látky obsažené v cukrové kukuřici Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 86 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 1,2 Vitamin A (µg) 12
Bílkoviny (g) 3 Vitamin B1 (mg) 0,15
Sacharidy (g) 15,8 Vitamin B2 (mg) 0,12
Vláknina (g) 4 Vitamin B3 (mg) 1,7
Draslík (mg) 300 Vitamin B6 (mg) 0,2
Vápník (mg) 2 Vitamin C (mg) 12
Hořčík (mg) 27 Vitamin E (mg) 0,1
Kyselina pantothenová (µg) 890 Kyselina listová (µg) 43

Využití v kuchyni

Cukrovou kukuřici lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou. V létě jsou oblíbenou pochoutkou grilované kukuřičné klasy. Kukuřice chutná nejlépe těsně po sklizni, neboť obsažený cukr se relativně rychle odbourává a chuť se proto rychle mění. Při vaření kukuřičných klasů vodu nesolte, jinak zrna zůstanou tvrdá. Cukrovou kukuřici lze v obchodech zakoupit i v konzervách nebo ve sklenicích.

Cukrová kukuřice se výtečně hodí k mnoha dalším druhům zeleniny. Do salátu nebo jako přílohová zelenina se osvědčily klasické kombinace s hráškem, paprikou nebo rajčaty. Výborně se hodí i k fazolím – oblíbené je například jídlo „chilli con carne“, které pochází z Mexika. Tato kombinace je nejen velmi chutná, ale navíc zvyšuje kvalitu proteinů v pokrmech.

Poznámka: Chcete-li, aby kukuřičná zrna po uvaření zůstala intenzivně žlutá, přidejte do vody, ve které klasy vaříte, trochu citronové šťávy.

Skladování

Kukuřičné klasy byste měli po nákupu uchovávat v chladu. V chladničce v zásuvce na zeleninu (nejlépe zabalené do mírně navlhčené utěrky) vydrží maximálně tři dny.

Kukuřici lze i zmrazit a tak ji uchovat až osm měsíců. Zrna před zmrazením krátce blanšírujte. Pokud jsou klasy skladovány v příliš velkém teplu, ztratí během jediného dne až polovinu své sladkosti. Ideální skladovací teplota je mezi nulou a pěti stupni Celsia.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Lollo rosso, lollo bionda

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nah...

Sezónní ovoce a zelenina
Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto...

Sezónní ovoce a zelenina
Červená řepa

Červená řepa odpovídá požadavkům moderní a zdravé výživy. Přesto se jí stále nedaří zbavit pověst...

Sezónní ovoce a zelenina
Brusinky

Brusinky mají trpce kyselou až mírně nahořklou chuť, která vynikne ve sladkých pochutinách, jako...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace