Botanická charakteristika
Kukuřice cukrová (Zea mays convar. saccharata) patří mezi obiloviny a z botanického hlediska se řadí do čeledi lipnicovitých (Poaceae). Cukrová kukuřice byla vyšlechtěna z kukuřice seté (Zea mays), která se často označuje jako „krmná kukuřice“. Cukrové kukuřici se někdy říká i „sladká kukuřice“. Cukrovou kukuřici je nejlepší sklízet v době tzv. mléčné zralosti: pokud naříznete zrno, vytéká z něj mléčně zabarvená tekutina. To, že je kukuřice zralá ke sklizni, poznáte i podle zhnědnutí jejích „vlasů“ (botanicky se jedná o čnělky, tedy součásti květů).
Živiny, vitaminy a minerály
Cukrová kukuřice obsahuje některé vitaminy, zvláště pak vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Kromě toho je zdrojem minerálních látek, zejména draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Kukuřičná zrna mají vysoký obsah hodnotných proteinů.
Látky obsažené v cukrové kukuřici | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v cukrové kukuřici | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 86 | Železo (mg) | 0,5 |
Tuky (g) | 1,2 | Vitamin A (µg) | 12 |
Bílkoviny (g) | 3 | Vitamin B1 (mg) | 0,15 |
Sacharidy (g) | 15,8 | Vitamin B2 (mg) | 0,12 |
Vláknina (g) | 4 | Vitamin B3 (mg) | 1,7 |
Draslík (mg) | 300 | Vitamin B6 (mg) | 0,2 |
Vápník (mg) | 2 | Vitamin C (mg) | 12 |
Hořčík (mg) | 27 | Vitamin E (mg) | 0,1 |
Kyselina pantothenová (µg) | 890 | Kyselina listová (µg) | 43 |
Využití v kuchyni
Cukrovou kukuřici lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou. V létě jsou oblíbenou pochoutkou grilované kukuřičné klasy. Kukuřice chutná nejlépe těsně po sklizni, neboť obsažený cukr se relativně rychle odbourává a chuť se proto rychle mění. Při vaření kukuřičných klasů vodu nesolte, jinak zrna zůstanou tvrdá. Cukrovou kukuřici lze v obchodech zakoupit i v konzervách nebo ve sklenicích.
Cukrová kukuřice se výtečně hodí k mnoha dalším druhům zeleniny. Do salátu nebo jako přílohová zelenina se osvědčily klasické kombinace s hráškem, paprikou nebo rajčaty. Výborně se hodí i k fazolím – oblíbené je například jídlo „chilli con carne“, které pochází z Mexika. Tato kombinace je nejen velmi chutná, ale navíc zvyšuje kvalitu proteinů v pokrmech.
Skladování
Kukuřičné klasy byste měli po nákupu uchovávat v chladu. V chladničce v zásuvce na zeleninu (nejlépe zabalené do mírně navlhčené utěrky) vydrží maximálně tři dny.
Kukuřici lze i zmrazit a tak ji uchovat až osm měsíců. Zrna před zmrazením krátce blanšírujte. Pokud jsou klasy skladovány v příliš velkém teplu, ztratí během jediného dne až polovinu své sladkosti. Ideální skladovací teplota je mezi nulou a pěti stupni Celsia.