Botanická charakteristika
Angrešt (Ribes uva-crispa) vytváří spíše menší, až metr vysoké keříky, jejichž větvičky mají trny. V některých oblastech ČR se angreštu říká „srstka“, správný botanický název je kombinací obojího: srstka angrešt. Plody angreštu dorůstají velikosti až dvou centimetrů a jsou kulovité až vejčité. Angrešt spolu s rybízem patří do čeledi meruzalkovitých (Grossulariaceae), rodu srstka (Ribes). Na konci bobule je většinou vidět i zbytek květu. V závislosti na odrůdě je slupka více či méně pokryta chmýřím a její barva se pohybuje od bělavé přes zelenou, žlutou až po světle hnědou nebo červenou. Typickým znakem angreštu jsou podélné bělavé pruhy, které jsou na slupce zřetelně vidět. Zralé bobule chutnají sladkokysele a jsou obzvláště šťavnaté. Uvnitř bobulí se nachází větší počet jadérek, která lze bez potíží konzumovat.
Živiny, vitaminy a minerály
Angrešt je zdrojem vitaminu C, vitaminu E a prekurzorů vitaminu A. Z minerálů obsahuje zvláště draslík, vápník a hořčík. Kromě relativně vysokého obsahu cukru (7,1 g na 100 g) poskytuje angrešt také vlákninu (3 g na 100 g), která podporuje trávení. Charakteristickou nakyslost dodávají angreštu ovocné kyseliny (konkrétně kyselina jablečná a kyselina citronová), které jsou v něm rovněž obsaženy.
Látky obsažené v angreštu | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v angreštu | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 37 | Železo (mg) | 0,6 |
Tuky (g) | 0,2 | Vitamin A (µg) | 18 |
Bílkoviny (g) | 0,8 | Vitamin B1 (mg) | 0,02 |
Sacharidy (g) | 7,1 | Vitamin B2 (mg) | 0,02 |
Vláknina (g) | 3 | Vitamin B3 (mg) | 0,3 |
Draslík (mg) | 203 | Vitamin B6 (mg) | 0,02 |
Vápník (mg) | 29 | Vitamin C (mg) | 34 |
Hořčík (mg) | 15 | Vitamin E (mg) | 0,6 |
Využití v kuchyni
Angrešt lze jíst čerstvý jako jakékoli jiné ovoce, případně se zpracovává na džem, kompot či pyré. Velmi dobře se hodí jako přísada do sladkokyselých čatní. Angrešt lze také použít jako čerstvý topping na koláče či dorty nebo jako dekorativní prvek.
Skladování
Ve srovnání s jiným bobulovým ovocem lze angrešt skladovat relativně snadno a dlouho. V přihrádce na zeleninu v chladničce jej lze uchovat nanejvýš jeden týden. Prasklé nebo příliš měkké plody byste však před skladováním měli vytřídit, neboť ty se kazí nejrychleji. Celé plody můžete i zmrazit; chcete-li zabránit tomu, aby se bobule v mrazničce slepily dohromady, předmrazte je jednotlivě na tácku a teprve potom je uložte do sáčku.