Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Maliny

Maliny

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, neboť svou charakteristickou jemnou chutí si podmanila děti i dospělé. Toto označení přetrvává i přesto, že její plody ve skutečnosti vůbec bobulemi nejsou. Maliny je nejlepší sníst čerstvé, protože příliš dlouho nevydrží. Výtečně chutnají v kombinaci s mléčnými produkty, jako je jogurt, podmáslí či zmrzlina. Ačkoli maliny chutnají velmi sladce, mají relativně nízký obsah cukru. Obsahují rovněž vlákninu, která podporuje trávení.

Botanická charakteristika

Malina (Rubus idaeus) vytváří keře a patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Keře dosahují výšky až dvou metrů. Plody jsou až dva centimetry velké, kulaté nebo podlouhlé, v závislosti na odrůdě. Divokým odrůdám malin se daří ve světlých lesích, v houští a křoví. Jejich plody jsou o něco menší – dorůstají přibližně jednoho centimetru. Malinu některé národy označují za „královnu bobulí“, ačkoli její plody ve skutečnosti vůbec bobulemi nejsou. V botanickém smyslu jsou to souplodí peckoviček, tzn. každý plod sestává z mnoha malých, jednotlivých peckovic, které jsou usazené na kuželovitě vyklenutém květním lůžku. Souplodí peckoviček vytvářejí i ostružiny, které jsou s malinami příbuzné. Pro maliny je typický hebký červený povrch.

Maliny od místních pěstitelů jsou k dostání od června až do října (některé pozdě zrající odrůdy).

Poznámka: Existují i vzácnější odrůdy malin, které se vyznačují černou, růžovou nebo žlutou barvou.

Živiny, vitaminy a minerály

Maliny představují nízkokalorickou pochoutku. Přibližně 85 procent jejich hmotnosti tvoří voda. Navzdory své intenzivní sladkosti obsahují relativně málo cukru. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávení. Maliny obsahují velké množství vitaminů skupiny B i vitamin C. Dále obsahují některé minerály, zejména draslík, vápník, hořčík, mangan a železo. Jejich antioxidanty a barviva – flavonoidy – mají zdraví prospěšné vlastnosti. Flavonoidy se řadí mezi sekundární metabolity rostlin.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v malinách
Látky obsažené v malinách Na 100 g jedlé části Látky obsažené v malinách Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 33 Železo (mg) 1,0
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 4
Bílkoviny (g) 1,3 Vitamin B1 (mg) 0,03
Sacharidy (g) 4,8 Vitamin B2 (mg) 0,07
Vláknina (g) 4,7 Vitamin B3 (mg) 0,3
Draslík (mg) 200 Vitamin B6 (mg) 0,08
Vápník (mg) 40 Vitamin C (mg) 25
Hořčík (mg) 30 Vitamin E (mg) 0,9

Využití v kuchyni

Z malin lze připravovat nejrůznější dezerty a dorty, jako je např. zmrzlina, krémy či sladké řezy. S vůní malin však ladí i pikantní chutě: maliny můžete přidávat například do salátů (výborná je třeba kombinace s rukolou), případně do masových či zvěřinových pokrmů. Labužníci znají malinový ocet a jeho nezaměnitelnou vůni. Maliny můžete také zavařit do marmelády, abyste si jejich chuť mohli vychutnávat i v zimě. Velmi oblíbené jsou při pečení, neboť jejich jemné, sladkokyselé aroma je odolné vůči působení tepla.

Při nákupu dbejte na to, aby plody byly jemně ochmýřené, což poukazuje na jejich čerstvost. Zkažené či dokonce plesnivé plody je třeba okamžitě vyhodit. Zralé maliny poznáte podle toho, že je lze snadno oddělit od květního lůžka. Maliny operte jen krátkým ponořením do stojaté vody (např. v misce) a pak je jen lehce osušte papírovou utěrkou.

Poznámka: Maliny po sklizni nedozrávají!

Skladování

Maliny lze uchovávat pouze několik málo dní. Proto je nejlepší je sníst čerstvé a co možná nejdříve. V zásuvce na zeleninu v chladničce vydrží až tři dny. Při skladování však pamatujte na to, že maliny jsou velmi citlivé na otlak. Maliny lze také zmrazit, ať už nezpracované, nebo ve formě pyré.

Tip: Chcete-li zabránit tomu, aby se maliny v mrazničce slepily do hrud, předmrazte jednotlivé plody na tácku a teprve potom je uložte do sáčku.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Ostružiny

Lesklý povrch a sytě tmavá barva ostružin lákají děti i dospělé k mlsání již na zahradě, ale pozo...

Sezónní ovoce a zelenina
Jahody

Jahoda je v Česku jedním z nejoblíbenějších zahradních plodů. V botanickém smyslu ve skutečnosti...

Sezónní ovoce a zelenina
Rybíz

Malé kulaté bobulky rybízu mají sladkokyselou chuť a jsou obzvláště šťavnaté. Jejich intenzivní b...

Sezónní ovoce a zelenina
Hrozny

Hrozny se používají většinou k výrobě vína nebo moštu. Z vinných bobulí ale můžete vykouzlit i ch...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 23.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace