Botanická charakteristika
Okurka (Cucumis sativus) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Mezi její botanické příbuzné patří dýně, cuketa a meloun. Plody všech těchto rostlin se řadí mezi bobule (ačkoli většina lidí si pod pojmem „bobule“ představí spíše rybíz či hrozny vína). Okurka je jednoletá rostlina, která je na pěstování relativně náročná: má velmi ráda teplo a je citlivá na mráz. Štíhlé salátové okurky (hadovky) jsou 25 až 40 centimetrů dlouhé a pěstují se primárně ve sklenících nebo ve foliovnících. Mají mírně drsný až hladký povrch a tmavě zelenou barvu slupky. Polní okurka dosahuje na délku 15 až 20 centimetrů a obvykle má zakřivený tvar.
Okurky od místních pěstitelů jsou k dispozici od června do poloviny září. Hadovky ze skleníků jsou k mání dříve i déle.
Živiny, vitaminy a minerály
S pouhými 12 kcal / 100 g jsou okurky obzvláště nízkokalorickou zeleninou. Obsah vody může dosahovat až 97 procent. V okurce nicméně nechybí cenné živiny: obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, vitamin K a minerály draslík a železo.
Za charakteristickou vůni okurky odpovídá tzv. okurkový alehyd (2,6-nonadienal), což je přírodní aromatická látka. Především v květu a ve stonku se nacházejí hořké látky, takzvané kukurbitaciny.
Látky obsažené v okurce | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v okurce | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 12 | Vitamin A (µg) | 65 |
Tuky (g) | 0,2 | Vitamin B1 (mg) | 0,02 |
Bílkoviny (g) | 0,6 | Vitamin B2 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 1,8 | Vitamin B3 (mg) | 0,2 |
Vláknina (g) | 0,5 | Vitamin B6 (mg) | 0,04 |
Draslík (mg) | 160 | Vitamin C (mg) | 8 |
Vápník (mg) | 15 | Vitamin E (mg) | 0,1 |
Hořčík (mg) | 8 | Kyselina listová (µg) | 15 |
Železo (mg) | 0,2 | Vitamin K (µg) | 16,14 |
Využití v kuchyni
Okurky jsou ideální letní zeleninou kvůli vysokému obsahu vody. Používají se hlavně do různých salátů a lze je snadno kombinovat s jinými druhy zeleniny. Mezi velmi oblíbené pokrmy se řadí okurkový salát a řecké tzatziki (jemně nasekané okurky smíchané s česnekem a řeckým jogurtem). Okurku lze použít také k přípravě osvěžujících polévek, studených jídel nebo jiných zeleninových pokrmů, jako jsou plněné okurky nebo třeba znojemská pečeně. Okurky lze dobře konzervovat mléčným kvašením: nakládané okurky jsou velmi oblíbenou přílohou zejména k masovým pokrmům.
Silné nasolení a odvodnění se doporučuje pouze u výrazně hořkých plodů, neboť během tohoto procesu se zničí mnoho cenných látek, které okurky obsahují. Vzhledem k tomu, že většina vitaminů a minerálů je obsažena ve slupce, okurky by se neměly loupat.
Před konzumací je nutné okurky důkladně očistit, nejlépe teplou vodou.
Skladování
Okurky jsou citlivé na chlad. Ideální skladovací teplota se pohybuje mezi 8 až maximálně 15 stupni Celsia, tj. na chladném místě v kuchyni nebo ve spíži. Skladování v chladničce v zásuvce na zeleninu není příliš vhodné, okurky tam vydrží pouze tři až čtyři dny. Pokud je teplota příliš nízká, mohou být plody chladem poškozeny, což se projevuje jako blátivé skvrny. Za ideálních skladovacích podmínek vydrží okurky až tři týdny.
Při nákupu dbejte na nepoškozenou slupku, pevný a výrazně zelený plod. Pružné, měkké okurky již nejsou tak čerstvé.