Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Ledový salát

Ledový salát

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Ledový salát má robustní listy a osvěžující chuť, díky čemuž se stal oblíbeným listovým salátem a je základem mnoha křupavých salátů. Ve srovnání s jinými druhy salátů může být skladován po dlouhou dobu, a přitom stále zůstává křupavý. Ledový salát v celku lze uchovávat v chladničce v zásuvce na zeleninu až dva týdny. Odrůdou ledového salátu je salát Batavia, který má mírně zvlněné a o něco měkčí listy než ledový salát.

Botanická charakteristika

Saláty, které lze sehnat v našich obchodech, lze zhruba rozdělit na saláty typu „locika“ (stejnojmenný botanický rod má latinský název Lactuca) a saláty typu „čekanka“ (latinský název rodu je Cichorium). Ledový salát se společně s hlávkovým salátem, dubáčkem, římským salátem, lollo bionda a lollo rosso řadí mezi „lociky“. Zatímco „locikové“ saláty jsou k dostání hlavně na jaře a v létě, „čekankové“ saláty jsou typické pro podzim a zimu. Saláty typu „čekanka“ mají obvykle lehce nahořklou chuť; patří k nim např. štěrbák (endivie), salátová čekanka, červená čekanka (radicchio) a některé další odrůdy.

Ledový salát patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Na rozdíl od mnoha jiných druhů salátů, které se sklízejí list po listu, vytváří tento salát hlávku. Ta vyrůstá ze středového koštálu, na kterém se místy řidčeji, místy hustěji překrývají jednotlivé listy, společně vytvářející listovou růžici. V samotném středu salátu se nachází hustěji naskládané „srdíčko“. Hlávku je potřeba sklidit dříve, než začne kvést. Pokud zmeškáte správný čas sklizně, salát rychle vyroste do výšky a vyraší na něm květy. Takový salát pak chutná hořce a není již vhodný ke konzumaci. Hlávka ledového salátu váží až 800 gramů a může být až 20 centimetrů široká. Listy jsou naskládány hustě na sobě a hlávka je pevně uzavřena. Listy jsou světle až tmavě zelené, uvnitř jsou světle žluté až bílé. Jednotlivé listy mají pevnou strukturu a výraznou žilnatinu.

Odrůdou ledového salátu je salát Batavia, který má mírně zvlněné a o něco měkčí listy než ledový salát. Hlávka salátu Batavia není tak pevně uzavřena, je spíše rozvolněná. Salát Batavia má světle až tmavě zelené listy, ale existují i červenohnědé odrůdy. Ledové saláty od místních pěstitelů lze sehnat od června do listopadu.

Poznámka: Ledový salát dostal své pojmenování v dřívějších dobách, kdy byl během přepravy chlazen kousky ledu.

Živiny, vitaminy a minerály

Ledový salát má velmi nízký obsah kalorií: pouhých 13 kcal na 100 gramů. Kromě vitaminů a minerálů dodává lidskému tělu i cennou vlákninu. Ledový salát obsahuje vitamin C, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a draslík.

Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v ledovém salátu koncentrují dusičnany, které se v lidském těle mohou přeměňovat na nitrosaminy. Čím méně světla k salátu pronikne, tím více dusičnanů se v něm koncentruje. Při konzumaci v normálním množství však obsah dusičnanů v ledovém salátu nepředstavuje nijak zásadní riziko. Toto riziko lze ještě více snížit, pokud zároveň se salátem konzumujete vitamin C (například ve formě dresinku s citronovou šťávou): tento vitamin totiž brání přeměně dusičnanů na nitrosaminy.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v ledovém salátu
Látky obsažené v ledovém salátu Na 100 g jedlé části Látky obsažené v ledovém salátu Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 13 Železo (mg) 0,4
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 73
Bílkoviny (g) 0,7 Vitamin B1 (mg) 0,11
Sacharidy (g) 1,9 Vitamin B2 (mg) 0,01
Vláknina (g) 0,6 Vitamin B3 (mg) 0,03
Draslík (mg) 160 Vitamin B6 (mg) 0,03
Vápník (mg) 19 Vitamin C (mg) 15
Hořčík (mg) 5 Kyselina listová (µg) 53

Využití v kuchyni

Ledový salát lze použít v kuchyni na mnoho způsobů – ať již samostatně nebo v kombinaci s jinou zeleninou – k přípravě široké škály salátů. Jeho křupavost oceníte v mnoha typech studeného občerstvení, např. v plněných bagetách, wrapech, těstovinových salátech apod.

Před zpracováním byste měli odstranit vnější listy. Mezi těsně uzavřenými listy se nemohou hromadit téměř žádné nečistoty, proto bývá ledový salát „přirozeně čistý“. Přesto se doporučuje listy umýt. Na rozdíl od jiných salátů se ledový salát výborně hodí k dresinkům nebo marinádám: díky svým robustním listům nevadne tak rychle.

Skladování

Ledový salát v celku lze uchovávat v chladničce v zásuvce na zeleninu až dva týdny. Již nakrojený a uložený v plastovém sáčku vydrží až týden. Řezné plochy překryjte potravinářskou fólií.

Poznámka: Při nákupu ledového salátu dbejte na to, aby jeho hlávka byla pevná a uzavřená. Jeho stonek v místě řezu by měl vypadat čerstvě, neměl by být zabarven do hněda.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Lollo rosso, lollo bionda

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nah...

Sezónní ovoce a zelenina

Hlávkový salát

Velké zelené listy s osvěžující chutí naplňují ideální představu salátu. Jen málokdo však ví, že...

Sezónní ovoce a zelenina

Červená čekanka (radicchio)

Červená čekanka přitahuje pozornost nejen svou výraznou barvou, ale i nezaměnitelnou chutí: že vš...

Sezónní ovoce a zelenina

Štěrbák (endivie)

Kadeřavý štěrbák se svými zpeřenými listy je nejen velmi dekorativní listová zelenina, ale je obl...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 09.06.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI