Botanická charakteristika
Jahodník (Fragaria ananassa) patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Mnoho různých odrůd jahod se liší vzhledem a chutí. Obzvláště výrazné aroma mají malé lesní jahody. Bílá jahoda – ananasová – má jemnější chuť a je velmi šťavnatá. Žluté nažky viditelné na vnější slupce jahod jsou semena. Jahoda není bobule, ačkoliv je často za bobuli nebo plod považována. Z botanického hlediska v případě jahody nejde o plod, ale o zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Jahodový keřík vytváří šlahouny, které rostou do samostatných rostlin s plody. Domácí jahody lze sehnat od května do srpna.
Živiny, vitaminy a minerály
Kvůli vysokému obsahu vody mají jahody velmi nízký obsah kalorií. Pro někoho může být překvapením, že jahody obsahují více vitaminu C (62 mg / 100 g) než citrusové plody. Obzvláště vysoký je obsah kyseliny listové a minerálů draslíku, železa, hořčíku a vápníku. Jahody jsou také bohaté na polyfenoly, které v organismu působí jako antioxidanty.
Látky obsažené v jahodách | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v jahodách | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 32 | Vitamin A (µg) | 3 |
Tuky (g) | 0,4 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Bílkoviny (g) | 0,8 | Vitamin B2 (mg) | 0,06 |
Sacharidy (g) | 5,5 | Vitamin B3 (mg) | 0,6 |
Vláknina (g) | 1,6 | Vitamin B6 (mg) | 0,06 |
Draslík (mg) | 147 | Vitamin C (mg) | 62 |
Vápník (mg) | 24 | Vitamin E (mg) | 0,1 |
Hořčík (mg) | 15 | Kyselina listová (µg) | 65 |
Železo (mg) | 1,0 |
Využití v kuchyni
Jahody lze použít mnoha způsoby. Obzvláště lahodnou chuť mají v čerstvém stavu. Lze je ale také snadno zpracovat, např. na pyré, kompot, želé nebo marmeládu. Jsou oblíbenou přísadou do ovocných salátů nebo ovocných koláčů. Jejich jemné aroma se velmi dobře hodí k mléčným výrobkům, jako je podmáslí, jogurt nebo tvaroh. Lze je také zavařit a následně používat na podzim či v zimě. Jahody se hodí k jinému ovoci, jako jsou maliny, ostružiny a borůvky, banány či rebarbora.
Skladování
Nezralé plody poznáte podle zelených a bílých okrajů: takové jahody byste měli nechat na rostlině, aby dozrály. Přezrálé plody poznáte podle matné slupky. Skladování jahod je obecně obtížné. Nejlepší je nechat je zakryté a neumyté na chladném místě. Čerstvé jahody vydrží dva až tři dny v chladničce, nejlépe v zásuvce na zeleninu. Zmrazené, vařené nebo sušené jahody lze uchovávat déle. Plesnivé nebo shnilé plody je nutné vyhodit.
Jahody jsou citlivé na otlaky a snadno pouštějí šťávu. Proto by měly být sklízeny do vhodných nádob, totéž platí pro skladování; nejlepší je použít mělkou misku. Aby se při zmrazení zachoval tvar ovoce a jahody se neslepily, lze je předmrazit na tácku v mrazáku. Jahody snadno nasávají tekutinu a ztrácejí konzistenci, proto by neměly dlouho ležet ve vodě. Celé plody pouze krátce a opatrně umyjte a odstraňte z nich lístky.