Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Kedlubna

Kedlubna

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Kedlubna (kedluben) je obzvláště lahodným zástupcem košťálové zeleniny. Díky své jemné chuti a křehké dužině je velmi oblíbená u dětí. Výborně se hodí jako křupavá svačinka. Jíst se dají i listy, které obsahují velké množství cenných látek. Tuto zeleninu můžete i tepelně upravovat: poměrně snadno lze připravovat plněné kedlubny, neboť dužina si zachovává svůj tvar. Kedlubny se hodí i ke gratinování nebo jako přísada do nákypů, polévek nebo dušených pokrmů.

Botanická charakteristika

Kedlubna (Brassica oleracea var. gongylodes) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae), stejně jako jiné druhy košťálové zeleniny. Její hlíza může mít bělavou, světle zelenou až modrofialovou slupku. Obzvláště křehkou dužinu a jemnější chuť mají zelenavé kedlubny. Hlíza může dorůst do průměru až 20 cm a bývá kulatá, lehce zploštělá nebo oválná. Kedlubny vypěstované na začátku jara bývají obzvláště křehké a mají jemnou chuť. Nejlépe chutnají za syrova. Typickou, mírně ostrou chuť dodávají kedlubně glukosinoláty. Mimo střední Evropu se kedlubna v kuchyni používá jen zřídka.

Kedlubna od místních pěstitelů je k dostání od května do října.

Poznámka: Kedlubna byla vyšlechtěna z brukve zelné (Brassica oleracea), která roste ve Středomoří a v západní Evropě.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouhými 23 kcal na 100 g je kedlubna nízkokalorickou zeleninou. Vysoký obsah vlákniny však zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Zelená bulva je bohatá na vitamin B3 a kyselinu listovou. Obzvláště vysoký je obsah vitaminu C. V listech jsou obsaženy karotenoidy, které se v lidském těle mohou přeměnit na vitamin A. Kedlubna je také zdrojem minerálů (zejména draslíku, vápníku, hořčíku a železa). Typickou vůni i chuť kedlubny dodávají kedlubně hořčičné oleje, které mají řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Tyto látky patří do skupiny glukosinolátů.

Čím víc je slupka namodralá, tím vyšší je obsah antokyanů. Tato barviva mají rovněž mnoho příznivých účinků na zdraví, např. snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v kedlubně
Látky obsažené v kedlubně Na 100 g jedlé části Látky obsažené v kedlubně Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 23 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,1 Vitamin A (µg) 2
Bílkoviny (g) 1,9 Vitamin B1 (mg) 0,05
Sacharidy (g) 3,7 Vitamin B2 (mg) 0,05
Vláknina (g) 1,4 Vitamin B3 (mg) 1,8
Draslík (mg) 322 Vitamin B6 (mg) 0,07
Vápník (mg) 68 Vitamin C (mg) 63
Hořčík (mg) 43 Kyselina listová (µg) 70

Využití v kuchyni

Po umytí odkrojte kořínky a dřevnaté části. Aby byla ztráta cenných látek co nejmenší, vařte bulvu pokud možno celou a neoloupanou, což trvá přibližně 20 až 30 minut. Hlízu oloupejte až po uvaření. Mladé a křehké kedlubny často vůbec není potřeba loupat, nebo jen málo. Nejlépe ale kedlubna chutná za syrova. Kedlubnové tyčinky s jogurtovým dipem jsou zdravou alternativou k tradičním pochutinám. Kedlubna se hodí i do salátů, např. v kombinaci s vařenými bramborami a koprem.

Skladování

Čerstvé kedlubny poznáte podle listů – měly by být zelené a vypadat šťavnatě. Pozdní odrůdy lze skladovat déle, např. ve sklepě až několik týdnů. V přihrádce na zeleninu v chladničce vydrží kedlubna asi týden, předtím ale odstraňte listy. Nejlepší je zabalit bulvu do vlhké utěrky. Kedlubnu lze také zmrazit (po předchozím cca tříminutovém blanšírování).

Poznámka: Při dlouhém skladování hlíza zdřevnatí.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Fenykl

Fenykl má nezaměnitelné aroma, na které jeho milovníci nedají dopustit. Fenyklových semen si lidé...

Sezónní ovoce a zelenina
Lollo rosso, lollo bionda

Červenofialově zabarvený lollo rosso oživí salátové směsi nejen opticky, ale díky svému lehce nah...

Sezónní ovoce a zelenina
Celer

Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodá...

Sezónní ovoce a zelenina
Třešně a višně

Nápadně červeným a baculatým třešním či višním lze jen těžko odolat. Jejich sezóna v létě trvá je...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 27.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace