Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
Napište nám
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Celer

Celer

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský salát. Celer lze konzumovat vařený nebo syrový. U některých odrůd dužina vystavená působení vzduchu mírně zhnědne. Tomu můžete zabránit několika kapkami citronové šťávy nebo octa.

Botanická charakteristika

Bulvový celer (Apium graveolens var. rapaceum) je kořenová zelenina. Patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i listový celer a řapíkatý celer, dále mrkev, petržel, pastinák, fenykl a kopr. Kořen bulvového celeru má tvar koule až řepy, který může být až 20 cm široký a vážit až jeden kilogram. Listy celeru připomínají petržel a lze je použít k dochucení pokrmů. Slupka bulvového celeru má žlutavě bílou až šedohnědou barvu. Vyrůstá na ní mnoho postranních kořenů, proto má bradavičnatý vzhled. Dužina je bílá až krémově zbarvená a má mírně houbovitou strukturu.

Celer lze sklízet od začátku května do listopadu. K dispozici je po celý rok, protože se dá dobře skladovat. Skladovatelnost celeru nejvíce oceníte v zimě a časně zjara.

Poznámka: Údajný afrodiziakální účinek celeru dosud nebyl vědecky prokázán.

Živiny, vitaminy a minerály

S pouhými 19 kcal na 100 g má celer nízký obsah kalorií, přitom však obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště ceněn je pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B. Za svou typickou vůni a chuť vděčí celer éterickým olejům, které obsahuje v hojné míře.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v celeru
Látky obsažené v celeru Na 100 g jedlé části Látky obsažené v celeru Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 19 Železo (mg) 0,5
Tuky (g) 0,3 Vitamin A (µg) 3
Bílkoviny (g) 1,6 Vitamin B1 (mg) 0,04
Sacharidy (g) 2,3 Vitamin B2 (mg) 0,07
Vláknina (g) 4,2 Vitamin B3 (mg) 0,9
Draslík (mg) 323 Vitamin B6 (mg) 0,2
Vápník (mg) 50 Vitamin C (mg) 8
Hořčík (mg) 43 Vitamin E (mg) 0,5

Využití v kuchyni

Celer lze podávat vařený, ale také syrový. Má pověst vydatné zeleninové přísady nebo přílohy: přidává se např. do polévek nebo do karbanátků, dále je klasickou součástí směsi kořenové zeleniny při přípravě pokrmů ze zvěřiny. Celer je základní složkou polévkové zeleniny: polévkám dodává typickou vůni, ať už čerstvý nebo sušený. Oblíben je i jako součást zeleninových salátů, např. waldorfského salátu. V kombinaci s jablky a ořechy se velmi dobře hodí do sladkokyselých pokrmů. Ve středomořské kuchyni se celer často kombinuje s těstovinami (sugo bolognese, lasagne, pasta e fagioli). Celer můžete také naložit do octa, případně smíchat s bramborami a připravit jako pyré. Lze ho i obalit a usmažit jako řízek.

Při zpracování odstraňte z bulvy listy a kořeny, bulvu omyjte a oloupejte. Celer lze případně vařit neoloupaný a oloupat jej až poté. U některých odrůd dužina při kontaktu se vzduchem nebo při vaření mírně zhnědne. Tomu lze zabránit, když ji pokapete citronovou šťávou nebo při vaření přidáte trochu octa. Nakrájený na plátky nebo na kostky se celer uvaří asi za 15 minut. Vaření celých hlíz může trvat až 50 minut, v závislosti na jejich velikosti.

Poznámka: Celerové listy můžete k dochucení pokrmů použít i usušené.

Skladování

Celer je nejlepší skladovat bez kořenů a bez listů na chladném a tmavém místě. Čím zralejší hlíza, tím lépe a déle ji můžete skladovat. Celer by neměl být uchováván v těsné blízkosti ovoce – plyn, který urychluje zrání ovoce, urychluje kažení celeru. Celer lze skladovat v zásuvce na zeleninu v chladničce až dva týdny. Řezné plochy byste měli zakrýt alobalem nebo potravinářskou fólií.

Poznámka: Porce nakrájeného a uvařeného celeru se hodí pro uchování v mrazničce.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat

Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina

Petržel

Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako pří...

Sezónní ovoce a zelenina

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto...

Sezónní ovoce a zelenina

Pastinák

Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sl...

Sezónní ovoce a zelenina

Kedlubna

Kedlubna (kedluben) je obzvláště lahodným zástupcem košťálové zeleniny. Díky své jemné chuti a kř...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2023 [cit. 02.04.2023]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI