Botanická charakteristika
Červená řepa (Beta vulgaris) patří do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae) a je příbuzná mangoldu, cukrové řepě a krmné řepě. Kulaté nebo protáhlé hlízy mají hnědočervenou slupku a váží až 600 gramů. Červená řepa je k dispozici po celý rok, protože ji lze snadno skladovat v chladných prostorách. Sklizeň mladých hlíz začíná již v květnu.
Živiny, vitaminy a minerály
Červená řepa má vysokou nutriční hodnotu, a díky vysokému obsahu vody (kolem 90 procent) má jen velmi málo kalorií. Tato zelenina je bohatá na minerály (zejména vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo), ale i na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Intenzivní červené barvivo betanin se používá i jako barvivo v potravinářském průmyslu. Za své sladkokyselé aroma vděčí červená řepa různým organickým kyselinám.
Látky obsažené v červené řepě | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v červené řepě | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 41 | Kyselina listová (µg) | 83 |
Tuky (g) | 0,1 | Vitamin A (µg) | 2 |
Bílkoviny (g) | 1,5 | Vitamin B1 (mg) | 0,03 |
Sacharidy (g) | 8,4 | Vitamin B2 (mg) | 0,04 |
Vláknina (g) | 2,5 | Vitamin B3 (mg) | 0,2 |
Draslík (mg) | 407 | Vitamin B6 (mg) | 0,05 |
Vápník (mg) | 29 | Vitamin C (mg) | 10 |
Hořčík (mg) | 25 | Vitamin E (mg) | 0,05 |
Železo (mg) | 0,9 |
Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny se i v červené řepě ukládají dusičnany z hnojiv, které se mohou v organismu přeměnit na nitrosaminy. Při konzumaci v normálním množství však dávka dusičnanů nepředstavuje zdravotní riziko. Pokud zároveň s červenou řepou sníte vitamin C, můžete přeměně na nitrosaminy zabránit.
Využití v kuchyni
Červenou řepu můžete v kuchyni využít mnoha způsoby: obvykle se podává vařená (např. v salátu) nebo nakládaná (jako zavařenina). Můžete ji však jíst i syrovou nebo si z ní udělat šťávu. Jako teplá zeleninová příloha se hodí k masu a rybám, můžete ji použít i do polévek. K oblíbeným pokrmům patří ruský boršč, což je hustá polévka z dušeného masa, červené řepy a bílého zelí. K červené řepě se hodí křen, zázvor, kmín a bylinky jako je koriandr, kopr, petržel a pažitka.
Červenou řepu vařte v osolené vodě. Řepu o hmotnosti přibližně 200 gramů je potřeba vařit 50 až 60 minut, malé a mladé řepy jsou hotové rychleji. Oloupat a nakrájet červenou řepu je lepší až po uvaření.
Skladování
Při nákupu dbejte na to, aby slupka byla nepoškozená a hladká (tzn. aby měla co nejméně bočních kořínků). Syrovou řepu lze skladovat v chladničce v zásuvce na zeleninu asi týden. Po uvaření se snadno kazí a měla by být co nejrychleji spotřebována. I když ji zchladíte a vzduchotěsně zabalíte, vydrží vám jen jeden den.