Přejít na obsah
  • O NZIP
  • Zapojené organizace
  • Pro média
  • Kdo jsme
Více
  • Přihlášení pro autory
  • Mapa zdravotní péče
  • Životní situace
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Informace o nemocech
  • Doporučené weby
  • Rejstřík pojmů
Více
  • Hledat
  • Napište nám
  • Menu
  • Domů
  • Prevence a zdravý životní styl
  • Výživa zdravé populace
  • Sezónní ovoce a zelenina
  • Aktuální: Petržel

Petržel

Sezónní ovoce a zelenina
Autor: gesundheit.gv.at

Petržel je obzvláště aromatická kořenová zelenina, která má mnohem širší využití než jen jako přísada do polévky. Petržel dočasně upadla v zapomnění, dnes si však získává stále větší oblibu – nejen kvůli tomu, že i při tepelné úpravě si uchovává své aroma. Z petržele se v kuchyni používá nejen kořen, ale i její listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Čerstvá petržel od domácích pěstitelů je k dostání na podzim, ale v obchodech ji seženete celoročně.

Botanická charakteristika

Správný botanický název „kořenové petržele“ je petržel obecná kořenová (Petroselinum crispum convar. radicosum). Tato víceletá rostlina patří do čeledi miříkovitých (Apiaceae), kam se řadí i mrkev, řapíkatý celer, bulvový celer, pastinák, fenykl a kopr. Blízkou příbuznou kořenové petržele je takzvaná „listová petržel“, která se používá jako bylinka a jejíž správný botanický název je petržel obecná naťová (Petroselinum crispum convar. vulgare). Kořen petržele vybíhá do špičky a dosahuje délky přibližně 20 cm a šířky tří až pěti centimetrů. Povrch kořene je žlutavě bílý až světle hnědý, a jsou na něm zřetelně patrné příčné prstence, které jsou zbarvené tmavěji. Vnitřek kořene je bílý až světle hnědý.

Kořen petržele se na první pohled podobá kořeni pastináku. Tyto dva druhy vzájemně příbuzné zeleniny však od sebe lze poměrně snadno odlišit: kořeny pastináku jsou výrazně delší (dosahují až 40 centimetrů) i těžší; kromě toho má pastinák silnější horní část kořene, a více se tak blíží tvaru řepy.

Živiny, vitaminy a minerály

Kořen petržele obsahuje mj. vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A, a také důležité minerály – zvláště pak vápník, draslík a železo. Kromě toho kořen petržele obsahuje éterické oleje (například apiol), které mají řadu zdraví prospěšných účinků, včetně antimikrobiálních.

Tabulka 1: Energie a živiny obsažené v petrželi
Látky obsažené v petrželi Na 100 g jedlé části Látky obsažené v petrželi Na 100 g jedlé části
Energie (kcal) 40 Železo (mg) 0,9
Tuky (g) 0,5 Vitamin A (µg) 5
Bílkoviny (g) 2,9 Vitamin B1 (mg) 0,1
Sacharidy (g) 6,1 Vitamin B2 (mg) 0,1
Vláknina (g) 4 Vitamin B3 (mg) 2
Draslík (mg) 400 Vitamin B6 (mg) 0,23
Vápník (mg) 39 Vitamin C (mg) 41
Hořčík (mg) 26 Vitamin E (mg) 1,7

Využití v kuchyni

V kuchyni se z kořenové petržele používá nejen kořen, ale i listy. Obojí lze jíst za syrova i po tepelné úpravě. Kořen je třeba dobře umýt, případně zbavit zbytků zeminy kartáčkem či oloupat. Listy kořenové petržele lze použít stejně jako listy „listové petržele“, tedy jako bylinky. Před dalším zpracováním nakrájejte kořen na plátky, na tyčinky nebo na kostky.

Kořenová petržel je klasickou součástí polévkové zeleniny a přidává se nejen do polévek, ale i do mnoha dušených pokrmů. Polévka z kořenové petržele je obzvláště aromatická. Kořen ve strouhané podobě nebo nakrájený na jemné proužky můžete přimíchat do různých salátů. Chuť kořenové petržele se velmi dobře hodí k mrkvi, bramborům i jiné zelenině, která se používá do vařených či dušených pokrmů.

Poznámka: Na rozdíl od listové petržele si kořenová petržel zachovává svou vůni i při delším vaření.

Skladování

Kořen petržele lze skladovat téměř po celý rok. Před skladováním však kořeny neomývejte, jinak byste zkrátili jejich trvanlivost. Kořeny je nejlepší zahrabat do písku a uložit na chladném místě, kde teplota nepřesahuje dva stupně Celsia. Příliš dlouho skladovaná petržel však částečně ztrácí chuť. Kořenová petržel odolává mrazům, proto ji můžete bez obav ponechat v zemi až do doby, kdy ji budete potřebovat.

V chladničce vydrží kořen petržele až tři týdny. Kořenová petržel je vhodná i ke zmrazení. Předtím ji nakrájejte na kostky, krátce blanšírujte a po vychladnutí vložte do mrazničky.

Poznámka: Při nákupu čerstvé kořenové petržele dbejte na to, aby měla čerstvé zelené listy. U déle skladované petržele by měl být kořen pevný a hladký, neměl by vykazovat známky napadení škůdci.

Jak jste spokojeni s tímto článkem?

Vaše zpětná vazba

Sdílejte článek

Mohlo by vás zajímat Vše z kategorie

Související články na NZIP

Sezónní ovoce a zelenina
Pastinák

Dlouho zapomenutá kořenová zelenina slaví v posledních letech v kuchyni své znovuzrození. Její sl...

Sezónní ovoce a zelenina
Mrkev

Mrkev má jemnou chuť, snad proto je oblíbená u malých i velkých strávníků. Mrkev dodává pokrmům b...

Sezónní ovoce a zelenina
Řapíkatý celer

Řapíkatý celer je o něco méně aromatický než jeho bulvový příbuzný, o to je však křupavější. Tuto...

Sezónní ovoce a zelenina
Celer

Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodá...

Garant obsahu

Ministerstvo zdravotnictví

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.mzcr.cz

Garant vývoje

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Palackého náměstí 375/4
128 01 Praha 2 – Nové Město

www.uzis.cz

Najdete na NZIP
Mapa zdravotní péče
Životní situace
Prevence a zdravý životní styl
Informace o nemocech
Doporučené weby
Rejstřík pojmů
O portále
O NZIP
Zapojené organizace
Pro média
Kdo jsme
Mapa obsahu
Prohledávejte obsah
Napište nám
Sledujte nás

Národní zdravotnický informační portál [online]. Praha: Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2022 [cit. 22.05.2022]. Dostupné z: https://www.nzip.cz. ISSN 2695-0340.


Ministerstvo zdravotnictví Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
COOKIES PROHLÁŠENÍ O PŘÍSTUPNOSTI

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace